Peter Vilfan opozarja, da mora cilj še vedno biti vsaj uvrstitev v osmino finala. Foto: RTV SLO
Peter Vilfan opozarja, da mora cilj še vedno biti vsaj uvrstitev v osmino finala. Foto: RTV SLO
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar je dobil premalo priložnosti za igro. Foto: Reuters

Ta občutek prihaja iz dejstva, da je Italija sila povprečna ekipa. Naši zahodni sosedje na največjih tekmovanjih že dolgo niso imeli tako slabe ekipe. Naš poraz torej ni posledica njihove kakovosti, ampak naših napak.

V prvi vrsti so za poraz krivi košarkarji, saj so na igrišču oni odgovorni za potek. Omeniti pa moram tudi strokovno vodstvo na čelu s selektorjem Pipanom, ki danes ni bilo na nivoju. Ni mi jasno, kako se je lahko zgodilo, da v 15. minuti na parketu ni bilo več nobenega igralca iz začetne peterke.

Kakšne so vloge v reprezentanci?
Prav tako očitno niso jasno porazdeljene vloge v naši reprezentanci. Pri tem se mi poraja vprašanje, kakšen je status Nachbarja in Udriha, ki sta sodelovala na začetku tekme pri seriji 28:14. Nachbar je celotni drugi polčas presedel, Udrih pa je dobil le epizodno vlogo.

Poraza proti Italiji ne smemo jemati kot katastrofo. Tudi v preteklosti se je na največjih tekmovanjih že dogajalo, da so se ekipe po nepričakovanih porazih pobrale, kasneje pokazale svoj pravi obraz in celo osvajale medalje. Zakaj se nekaj podobnega ne bi zgodilo tudi Sloveniji? Zdaj se bo pokazalo, kako močna je naša ekipa. Naš osnovni cilj mora še vedno biti uvrstitev vsaj v osmino finala. Upam, da se bodo vloge jasneje porazdelile.

Tekma proti Američanom ni ključna
Pred tekmo z ZDA se je potrebno pripraviti na marsikaj. Nič nas ne sme presenetiti, niti visok poraz proti ZDA. Naslednja tekma za nas ni ključna, to bosta zagotovo tekmi proti Portoriku in Kitajski.

Peter Vilfan