Mike Krzyzewski je z ZDA na SP-ju 2006 na Japonskem dosegel tretje mesto, kar seveda za ameriško javnost ni bilo dovolj. Tokrat je nekoliko drugače, pričakovanja se z vsakim novim dnem nižajo. Zadnji hud udarec je bila odpoved Amareja Stoudemireja. Zdaj se Američani predvsem sprašujejo, kdo bo zadeval v raketi? Foto: Reuters
Mike Krzyzewski je z ZDA na SP-ju 2006 na Japonskem dosegel tretje mesto, kar seveda za ameriško javnost ni bilo dovolj. Tokrat je nekoliko drugače, pričakovanja se z vsakim novim dnem nižajo. Zadnji hud udarec je bila odpoved Amareja Stoudemireja. Zdaj se Američani predvsem sprašujejo, kdo bo zadeval v raketi? Foto: Reuters
Dwyane Wade
Dwyane Wade je pred štirimi leta takole živalsko zabil prek Primoža Brezca. Slovenci z Američani tokrat igrajo 29. avgusta. Foto: EPA
Kevin Durant
Kevin Durant je gotovo najboljši igralec v ekipi. Foto: EPA

ZDA v Las Vegasu, tradicionalni pripravljalni bazi, po vrnitvi z "Redeem teamom" na olimpijski prestol v Pekingu 2008, zdaj pripravljajo še vrnitev na svetovnega, prvič po letu 1994. In to z niti približno ne tako zvezdniško postavo kot pred dvema letoma. Ameriški mediji jo (za zdaj) opisujejo kot nevsakdanjo, še vedno pa so v njej vrhunski igralci.

Ne gre za tekmovanje organizatorjev igre
Kevin Durant kot najboljši strelec zadnje sezone lige NBA bo v ospredju, na položaju "playa" pa kar peterica zvezd. V prvih dneh priprav je Chauncey Billups na parketu združil moči z Rajonom Rondom, Derrick Rose pa z Russllom Westbrookom in Tyrekom Evansom. "Ne bi rekel, da gre za tekmovanje organizatorjev igre, saj, recimo, Rose in Westbrook lahko igrata skupaj. Ne gre se za to, da če ta igra, drugi ne more. Jaz gledam na vse branilce skupaj. Koliko jih bomo vzeli s seboj, je odvisno od tega, kakšna bo kemija v moštvu," poudarja Krzyzewski, ki ima ob zgoraj omenjeni peterici na branilskih položajih na voljo še Stephena Curryja, Erica Gordona in OJ Mayja.

Nihče od olimpijskih zvezdnikov ni na voljo
Pred dvema letoma so se Američani v Peking podali s trojico organizatorjev igre Jasonom Kiddom, Deronom Williamsom in Chrisom Paulom. Tokrat niti enega izmed teh ni v ekipi, tako kot ne Kobeja Bryanta, Dwyana Wada, Carmela Anthonyja, LeBrona Jamesa, Chrisa Bosha in Dwighta Howarda. Še najbolj je izrazita luknja na centrskih položajih, zato je recept Krzyzewskega jasen.

Recept Krzyzewskega: branilci in Durant
"Branilci in Durant so temelji, na katerih gradimo moštvo." Ob tem pa seveda agresivna obramba na zunanjih položajih, ki je Američane, potem ko jih je Krzyzewski prevzel leta 2005, že dodobra zaznamovala. "Mislim, da bomo tekme začenjali s 'preganjanjem' nasprotnika po terenu. Rondo, Westbrook in Rose znajo pritiskati na nasprotnika."

Za zdaj navdušen predvsem nad prilagodljivostjo
Rondo in Westbrook bosta s svojo agresivno obrambo resda lahko nočna mora za nasprotnikove branilce, seveda pa se potem porodi vprašanje, kdo bo na branilskih položajih izvajal strelske naloge. Le Billups je soliden strelec z razdalje, Rose, Rondo, Westbrook in Evans so v zadnji sezoni za tri točke skupaj metali le 24-odstotno (92/385). Krzyzewskega za zdaj to ne skrbi, zlasti se navdušuje nad prilagodljivostjo moštva ob igri z dvema organizatorjema: "Kdor koli izmed dveh lahko prenese žogo v napad, kdor koli lahko pritiska v obrambi. In na vse skupaj moramo tako gledati."