V slovenskem taboru, na čelu z Zoranom Jankovićem, upajo na zmago. Foto: MMC RTV SLO
V slovenskem taboru, na čelu z Zoranom Jankovićem, upajo na zmago. Foto: MMC RTV SLO
Iztok Rems, Roman Volčič
Iztok Rems je navijače pozval, naj s sabo prinesejo kakšen navijaški pripomoček. Foto: MMC RTV SLO
Juan Carlos Navarro
Kapetan aktualnih svetovnih in evropskih prvakov ter olimpijskih podprvakov in glavni nosilec igre evropskih klubskih prvakov, Juan Carlos Navarro. Foto: MMC RTV SLO
Juan Carlos Navarro, Sergio Scariolo
Juan Carlos Navarro in Sergio Scariolo sta prepričana, da bo to velik dogodek. Foto: MMC RTV SLO
Juan Carlos Navarro, Zoran Jankovič, Roman Volčič
Španska reprezentanca je predsedniku KZS-ja in županu podarila dresa z njunima priimkoma. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Lakovič
Španci upajo, da se naslednjič s Slovenijo srečajo v finalu svetovnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO
Bečirovič in Scariolo pred spektaklom
Španci v Vitorii precej premočni

Ljubljanski župan Zoran Janković je nad novo dvorano navdušen. Zatrdil je, da gre za zares moderno lepotico, ki je morda celo najlepša v Evropi, Špancem pa napovedal, da bodo prestolnico zapustili brez zmage: "Košarkarski zvezi Slovenije se zahvaljujem, da bo odprla najlepši in največji del Centra Stožice, ki je po lepoti in funkcionalnosti med najboljšimi in najlepšimi v Evropi. Počaščen in zelo vesel sem, da so v Ljubljano prišli svetovni in evropski prvaki, še posebej zaradi dejstva, da Španci po navadi ne hodijo veliko na gostovanja. Sem jim pa že sporočil mojo željo in navijaško strast, torej, da naj na zmago kar pozabijo."

V dvorano bo treba priti dovolj zgodaj
Obeta se zares pravi spektakel. Karte so že zdavnaj pošle, tako da bodo tribune povsem polne. Sama prireditev bo za organizatorje pravi logistični podvig. Tako so pri MOL-u vsem obiskovalcem omogočili brezplačen avtobusni prevoz do dvorane.
Vse navijače generalni sekretar KZS-ja Iztok Rems poziva, naj na prizorišče pridejo čim prej: "Z županom smo pred meseci skupaj prišli do ideje, da v novo dvorano povabimo Špance in lahko povem, da brez njega te tekme ne bi bilo. Od upravne enote smo že dobili zeleno luč, da lahko dvorano odpremo ob 18. uri, zato apeliram na vse gledalce, da se na tekmo podajo čim prej, saj se želimo izogniti gneči. Sleherni obiskovalec se bo lahko v dvorani obrnil na naše hostese, ki bodo reševale tudi težave z manjkajočimi stoli, pri katerih je glede na načrt prišlo do manjšega zamika. Kljub vsemu bomo vsem, ki svojih stolov ne bodo imeli, zagotovili še boljše sedeže za ogled tekme. Ker je omejeno tudi število parkirišč, ta bodo namenjena le za povabljene goste, organizatorje in novinarje, vse prosimo, da se na tekmo podajo z avtobusom št. 20, ki bo od 17.00 do 20.30 in po tekmi vozil brezplačno in v večjih frekvencah, kot je to po navadi."
"Tekmo bo obiskal predsednik vlade Republike Slovenije, g. Borut Pahor, pridružila se nam bosta predsednika FIBA Europe Olafur Rafnsson in njen generalni sekretar Nar Zanolin, častna člana KZS Peter Breznik in Boris Kristančič, povabili pa smo tudi vse slovenske reprezentante in reprezentantke, ki so nastopali za Jugoslavijo in so kasneje nosili tudi dres Slovenije," je še dodal in pozval navijače, naj, če le imajo možnost, na tekmo prinesejo kakšen navijaški pripomoček.

Španci počaščeni, da so del velikega dogodka
Izjemnemu dogodku pa je primeren tudi nasprotnik slovenske reprezentance – velika Španija. Aktualni svetovni in evropski prvaki ter olimpijski podprvaki le malokrat pripravljalne tekme igrajo zunaj meja svoje domovine, a so ponosni, da so del praznika v Stožicah. "Zahvaljujem se vsem, ki so nas povabili v to izjemno lepo mesto, v katerem bomo igrali še eno pripravljalno tekmo za svetovno prvenstvo. Igramo proti reprezentanci, s katero imamo že vrsto let dobre odnose in tako bo tudi vnaprej. V torek tudi mi pričakujemo velik spektakel, sicer pa upamo, da bomo skupaj s Slovenijo zaigrali tudi v finalu svetovnega prvenstva," se je proti Turčiji že ozrl podpredsednik Španske košarkarske zveze Juan Martin Caño.
Italijanski strokovnjak na španski klopi Sergio Scariolo je prepričan, da bosta moštvi pripravili lep košarkarski večer: "Počaščeni smo, da smo v Ljubljani, ki je po košarki v Evropi znana že vrsto let, in da bomo igrali v novi dvorani, ki bo mestu zagotovo prinesla še nekaj dodatnega zanimanja za košarko. Na torkovi tekmi nobena ekipa še ne bo v taki formi, kot jo bo kazala na svetovnem prvenstvu, a sem prepričan, da bomo skupaj poskrbeli za dobro tekmo in obiskovalcem v zgodovinskem trenutku pričarali lep večer."

"V čast nam je, da smo lahko obiskali Ljubljano in da lahko igramo proti tako kakovostni ekipi, kot je slovenska. Povedali so nam, da so pričakovanja tukajšnje javnosti velika, in prepričan sem, da bo to izjemen dogodek," je še dodal kapetan in prvi zvezdnik Španije Juan Carlos Navarro.
Slovenci odločno po zmago
"Najlepše bi bilo, da novo ljubljansko lepotico odpremo z zmago, in to si igralci več kot želimo. Verjamem, da bo občinstvo zadovoljno in, da bomo vsi skupaj priča velikemu slovenskemu košarkarskemu prazniku. Upam le, da bomo zmagali in ga tako naredili še lepšega. Zagotovo smo mi nekoliko bolj nervozni kot Španci, saj moramo v novi dvorani zadovoljiti naše navijače," na zmago upa kapetan Slovenije Jaka Lakovič.
Selektor Memi Bečirovič dodaja, da bodo vse naredili za uspeh: "Pričakovanja pred tekmo so velika, saj si želimo z zmago odpreti novo, najlepšo dvorano v Evropi. Nasproti nam stoji tekmec, ki je osvojil svetovno in evropsko prvenstvo, zato naloga zagotovo ne bo lahka, obljubim pa, da bomo dali vse od sebe."

Bečirovič in Scariolo pred spektaklom
Španci v Vitorii precej premočni