Jaka Klobučar bo dal vse od sebe, da se uvrsti v ekipo za Turčijo. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Klobučar bo dal vse od sebe, da se uvrsti v ekipo za Turčijo. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Klobučar
Jaka Klobučar zapušča Union Olimpijo in se seli k beograjskemu Partizanu. Foto: MMC RTV SLO
Intervju z Jako Klobučarjem

prepričan, da je prihodnost slovenske košarke svetla.

Klobučar trdi, da so mladi in perspektivni košarkarji, med katere s še ne dopolnjenimi 23 leti sodi tudi sam, sposobni v prihodnosti nositi veliko breme slovenske izbrane vrste. Pred tremi leti je za nagrado za dobre predstave v mladi reprezentanci nastopil na evropskem prvenstvu v Španiji. Zaradi najrazličnejših vzrokov so številni košarkarji odpovedovali nastope za izbrano vrsto, tako je Klobučar Slovenijo zastopal tudi na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah in lani na evropskem prvenstvu na Poljskem.

V reprezentanci so letos številni novi košarkarji in posledično Jaka ni več med najmlajšimi, po treh reprezentančnih akcijah pa ima v izbrani vrsti že kar potrjen staž. Klobučar, ki se je že zgodaj podal v Ljubljano k Slovanu, zadnji dve sezoni pa je preživel pri Olimpiji, se čuti pripravljenega v prihodnosti postati nosilec reprezentance, navdušen pa je ob prestopu k slovitemu beograjskemu Paritzanu.


Za vami je burna sezona pri Olimpiji, na koncu pa prestop k Partizanu. Kdaj ste prišli v stik z Beogradom?
Do stikov je prišlo na koncu sezone. Bil sem ravno na dopustu, ko sem dobil klic glede ponudbe. Nisem veliko razmišljal, saj vsi vemo, kaj je Partizan in kako dela z mladimi. Takoj ko sem to izvedel, se mi je odvalil kamen od srca, da imam tako ponudbo in s tem zagotovljeno prihodnost.
Se je to zgodilo že pred prihodom Janeza Rajglja k Olimpiji?
Ja, par dni prej. Nisem vedel, kako bo naprej. Tudi sam sem nekaj dni čakal, kaj se bo z Olimpijo zgodilo. Enostavno v tistem času nisem videl nekih smernic za naprej. Tudi zaradi tega nisem veliko razmišljal, kaj bo z mano.
To je že vaša četrta reprezentančna akcija. Kaj pričakujete od nje?
Vsako leto lažje pridem na to akcijo. Se počutim bolj domače. Vsako leto pridem z enakim ciljem. Od prvega treninga naprej bom šel stoodstotno v to akcijo in si poskušal pridobiti zaupanje selektorja, da bom med potniki na svetovno prvenstvo.
V reprezentanci je kar nekaj mladih košarkarjev. Lahko oni v prihodnje nosijo breme izbrane vrste in morda osvojijo tudi kakšno medaljo?
Nedvomno lahko. Mislim, da nas je še vedno veliko perspektivnih igralcev. Menim, da bomo mi tisti, oziroma moramo biti mi tisti, ki bomo nosilci reprezentance čez par let, ko se bo ta "zlata" generacija umaknila.
Dobro poznate situacijo pri Olimpiji. Je rešitev sploh mogoča?
V enem trenutku sem bil zelo skeptičen, ko se enostavno ni vedelo, kako bo šlo naprej. Mislim, da je s prihodom Janeza Rajglja rešitev možna. Vemo, česa je sposoben. Tako pri Slovanu kot tudi tisto leto pri Olimpiji je praktično delal čudeže. Zdaj sem tudi glede Olimpije kar optimist. Upam, da se bo vse uredilo in bo Olimpiji uspelo.

Intervju z Jako Klobučarjem