Dvorana spominja Rickyja Rubia na dvorano iz Lige NBA. Foto: Reuters
Dvorana spominja Rickyja Rubia na dvorano iz Lige NBA. Foto: Reuters
ŠRC Stožice, Dvorana Stožice
Prav vsi so bili navdušeni nad izjemnim ozračjem v novi dvorani. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovenci odločno zatrjujejo, da še niso pokazali vsega in da imajo še precej rezerv. Foto: MMC RTV SLO
Kapetana Jako Lakoviča in prvega centra Špancev Marca Gasola je oba stožiška lepotica očarala. Foto: MMC RTV SLO
Rudy Fernandez in Jaka Lakovič
Rudy Fernandez je bil v odločilnih trenutkih zelo dejaven. Foto: Reuters
Navijači so pripravili peklensko ozračje. Foto: MMC RTV SLO

V spektakularni tekmi ob odprtju nove dvorane v Stožicah je Slovenija po podaljšku klonila pred Španijo (79:72). Po srečanju so bili vsi glavni akterji navdušeni nad ljubljansko lepotico.
Slovenci so pred tekmo napovedovali zmago, a so svetovni in evropski prvaki še drugič v treh dneh predstavljali previsoko oviro. "Občutek ob prihodu v dvorano pri takšni množici je bil enkraten. Škoda, da nam ni uspelo krstiti Stožic z zmago. Imeli smo priložnost, da bi prišli do nje, vendar smo zgrešili preveč prostih metov, na koncu pa nismo bili zbrani. Španci kot izkušena ekipa so znali to izkoristiti. Vendar sem zadovoljen z napredkom, ki smo ga pokazali tokrat. Dvorana je izjemno lepa in akustična," je po tekmi dejal selektor Memi Bečirovič.

V igri Slovenije še veliko rezerv
12.000 obiskovalcev je pripravilo zares izjemno razpoloženje. Prav odlična atmosfera in podpora s tribun sta bili še dodatna razloga, da so si Slovenci, po besedah Gorana Dragiča, še bolj želeli uspeha: "Želeli smo si zmage, a nam je na koncu nekoliko zmanjkalo. Atmosfera v dvorani je bila fenomenalna. Zmagati smo želeli že zaradi polne dvorane in številnih navijačev. Predvsem v obrambi imamo še veliko rezerv. Špancem smo dopustili preveč skokov v napadu. V napadu pa v določenih trenutkih vse rešujemo individualno."
Razlogov za paniko kljub trem zaporednim porazom ni. Kapetan Jaka Lakovič, ki je bil prav tako navdušen nad vzdušjem, je zatrdil, da nekaterih stvari na treningih še niso preizkusili: "Najprej se moram zahvaliti navijačem, ki so prišli na tekmo in pripravili tak spektakel. Tako mi kot Španci nismo briljirali. Storjenih je bilo preveč napak. Tekmo smo imeli praktično že dobljeno, a smo z dvema zgubljenima žogama Špancem podarili podaljšek. V dodatku smo bili povsem nepripravljeni na špansko consko postavitev, napada proti kateri še nismo uigravali. Taktična zamisel Sergia Scariola je delovala in so zasluženo na koncu zmagali."

Slovenci dokazali, da so lahko enakovredni
"Dvorana je ena lepših, če ne že najlepša v Evropi. Vzdušje je bilo fenomenalno. Škoda, da nismo prišli do zmage. V zaključku nismo odigrali tako kot bi morali. Pokazali smo karakter in zdaj moramo to nadgraditi na naslednjih tekmah. Pristop je bil pravi, upam, da nam bo kmalu stekel tudi met. Španija je ena najboljših reprezentanc na svetu. Dokazali smo, da smo lahko povsem enakovredni. Odločala je ena žoga. Lahko bi se končalo tudi drugače," je dodal najstarejši v slovenski vrsti Goran Jagodnik.
Špance očarala atmosfera
Nad novo dvorano niso mogli navdušenja skriti niti gostje, ki bodo v Turčiji branili naslov izpred štirih let, ki so ga osvojili na Japonskem. "To je bila povsem prava tekma. Slovenci so igrali dobro, zelo so se trudili. Ko gre tekma v podaljšek, je vse mogoče. Mi smo bili nekoliko bolj zbrani v odločilnih trenutkih. Mislim, da je bilo to srečanje zelo koristno za obe ekipi. Moštvi sta še na stopnji priprav, daleč od prave forme. Rezultat tako ni v ospredju, a smo vseeno lahko zadovoljni, da nam je kljub slabši igri uspelo priti spet v igro in zmagati. Vzdušje v dvorani je bilo odlično. V veselje nam je bilo igrati tu. Dvorana je ena boljših dvoran trenutno v Evropi. Upam, da se bo Olimpija pobrala in bo v te dvorani še veliko vrhunskih tekem," je povedal Italijan na klopi Špancev Sergio Scariolo.
Eden glavnih junakov španske zmage Rudy Fernandez je bil zadovoljen z zadnjimi tremi tekmami, saj bo podobno naporen ritem srečanj tudi v Turčiji: "Slovenija je igrala zelo dobro, še posebej v obrambi. Morali smo garati ves čas. Vesel sem, da smo zmagali v tej vroči dvorani. Odigrali smo tri tekme v samo nekaj dneh, vendar tako bo tudi na svetovnem prvenstvu, zato se je na ta ritem treba privaditi."
"Velik dan za Slovenijo"
S košarkarjem Portlanda se strinja tudi mladi čudežni deček španske košarke Ricky Rubio, ki je dvorano primerjal celo s tistimi iz Lige NBA: "Vzdušje je bilo zares odlično. To je bil velik dan za Slovenijo. Slovenci so igrali dobro, mi pa smo začeli zelo zaspano. Uspelo se nam je vrniti v igro in nato streti nasprotnike v podaljšku. Take težke tekme so zelo koristne za naporno prvenstvo, ki je pred nami. Dvorana je enkratna, v NBA-slogu. Zares je lepa."
"Odlično vzdušje v zares lepi dvorani. Gledalci so bili zelo glasni. Navijači so pripravili enkratno atmosfero. Tekma je bila težka, izenačena in zelo napeta. Pred prvenstvom nas čaka še veliko dela. Tako nas kot tudi Slovence. Vse nas čaka še veliko delo. Mi moramo predvsem popraviti igro v obrambi," je prav tako bil nad ozračjem očaran Marc Gasol, ki je po odpovedi starejšega brata Paua prvi center izbrane vrsti. Visoki Katalonec je na tekmi slovenskim centrom povzročal ogromno težav.