Erazem Lorbek bo z izkušnjami nepogrešljiv člen v slovenski reprezentanci. Vprašanje je le, kakšne posledice bo pustila poškodba gležnja. Foto: Aleš Fevžer
Erazem Lorbek bo z izkušnjami nepogrešljiv člen v slovenski reprezentanci. Vprašanje je le, kakšne posledice bo pustila poškodba gležnja. Foto: Aleš Fevžer
Erazem Lorbek
V reprezentanci je največji pečat pustil na evropskem prvenstvu 2009, ko je bila Slovenija četrta. Foto: EPA
Jure Zdovc
O selektorju ima najboljše mnenje: "Jure (Zdovc) o košarki ve vse, osvajal je zlate medalje na največjih tekmovanjih." Foto: Aleš Fevžer

rez pravega dopusta in s poškodbo gležnja se je Erazem Lorbek pridružil slovenski košarkarski reprezentanci. SP v Španiji bo zanj poseben izziv, saj že leta igra tam.

Lorbek, ki ima še eno leto pogodbo z Barcelono (tam je že pet let in pravi, da se odlično počuti), si je v finalu španskega prvenstva poškodoval gleženj, zato s slovensko reprezentanco vadi po posebnem programu in naj bi šele sredi avgusta začel trenirati na polno. Na lanskem evropskem prvenstvu ni igral, ker je moral na operacijo kolena. Vesel je, da se je spet pridružil kolegom, in verjame, da bo reprezentanca tudi samo z enim pravim visokim centrom lahko uspešna. "Obramba nam bo prinašala rezultat. Obramba in ekipna igra," je starejši izmed bratov Lorbek (v reprezentanci je tudi Domen) med drugim povedal na ponedeljkovem medijskem dnevu v Zrečah.


Kako je z gležnjem?
Kar pošteno sem si ga poškodoval. Potrgal sem vezi na notranji strani. Potreboval bom čas, da se regenerira, a verjamem, da bom do takrat, ko bom začel resno trenirati z ekipo, vse saniral. To se je zgodilo prvič, da mi je nekako skočil ven. Že tako sem precejšen del sezone zaradi operacije kolena izpustil, se potem vrnil po operaciji kolena, ampak v finalu španskega prvenstva gleženj ni zdržal.

Vseeno ste se že pridružili slovenski reprezentanci in vadite po posebnem programu. Posebnega dopusta niste imeli, kajne?
Edini dopust je bil enotedenski kamp z otroki. V vasici dobre pol ure iz Barcelone imam namreč košarkarski kamp Erazma Lorbka.

Je bil obisk dober?
25 otrok je bilo. Za prvo leto v redu.

Je prijetno, ker ste spet v reprezentanci?
Seveda. Super je. Ni isto kot v klubu, saj je vzdušje bolj sproščeno, seveda pa se vseeno zavedamo odgovornosti, ki jo imamo.

Lansko evropsko prvenstvo ste izpustili, ker ste morali na operacijo. Najbrž vam ni bilo lahko, ker niste mogli pomagati.
Težko je bilo. Hočeš, a ne moreš. Enostavno. Če nisi dobro pripravljen, je potem res težko, ker je zahtevno. Veliko tekem v nekaj dneh in to te izčrpa. Na takšnem turnirju lahko igraš le maksimalno pripravljen.

Kako bi ocenili lansko peto mesto Slovenije na domačem EP-ju?
Naredili so super rezultat. Če bi imeli malce več sreče in ne bi v četrtfinalu igrali proti Franciji, bi bila morda zgodba še uspešnejša.

Največji uspeh tako ostaja 4. mesto iz leta 2009, ko ste bili izbrani v najboljšo peterko EP-ja. Takrat je bil selektor Jure Zdovc. Boste pod njegovim mentorstvom spet tako uspešni? Pogosto se namreč zgodi, da kakšen igralec po ne najboljši klubski sezoni zablesti v reprezentančnem dresu ...
Upam, da bo res tako. Ampak daleč je še, da bi razmišljal o tem. Najprej moram regenerirati poškodbo in se čim bolje pripraviti.

Kako ocenjujete trenutno pripravljenost slovenske reprezentance?
Fizično se lahko še dvigne. Preostale reprezentance so telesno tudi superiorne in treba bo biti odlično pripravljen. To bo zelo pomembno za svetovno prvenstvo. Slog igre bomo tako in tako razvili skozi tekme. Jasno, obramba nam bo prinašala rezultat. Obramba in ekipna igra.

Selektor Jure Zdovc je samozavestno rekel, da je cilj polfinale!
To bi bilo super. Kot rečeno, bosta pomembna telesna pripravljenost in zdravje, vsaj v prvi fazi. Potem pa bomo od tekme do tekme videli, česa smo zmožni. Imamo pa vsekakor prave igralce in pravo ekipo. Imamo vse.

Je pa ekipa oslabljena na položaju centra!
Čista petica je pravzaprav le Alen (Omić), ampak - dobro. Smo že igrali tako in nekako kompenzirali ta primanjkljaj. Sem že na primer igral v klubu petico in štirico. Tudi preostali se lahko prilagodijo. Skratka, lahko kombiniramo na položajih štiri in pet. Jure (Zdovc) o košarki ve vse, osvajal je zlate medalje na največjih tekmovanjih. Če bomo dobro pripravljeni, bomo lahko kompenzirali.

V Barceloni igrate že nekaj let. Je za vas poseben izziv, ker je prvenstvo v Španiji?
Je izziv, čeprav - igrali bomo na Kanarskih otokih, kar ni isto kot v Španiji. Res pa je, da so izločilne tekme v Barceloni. Lepo bi bilo igrati tam.

Imate kamp za otroke. Gre sin po vaši poti?
Star je osem let in že kar obvlada košarko. Najraje posnema Navarra. Najbolj všeč mu je met za tri točke z ene noge. Te mete zadene bolje kot vse druge (smeh).