Medijski dan v Zrečah je bil tudi priložnost, da so košarkarski navdušenci (predvsem najmlajši) dobili podpis NBA-zvezdnika Gorana Dragića. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Medijski dan v Zrečah je bil tudi priložnost, da so košarkarski navdušenci (predvsem najmlajši) dobili podpis NBA-zvezdnika Gorana Dragića. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Zoran Dragić je na novinarski konferenci povedal, da se počuti fenomenalno in da komaj čaka na prve tekme. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Edo Murić ima ponudbe iz Turčije in Španije
Dedas: Letošnja ekipa je zelo atletska

Na vprašanje, ali prve pripravljalne tekme (po Kanadi v okviru pokala Adecca sledita še tekmi z Gruzijo in Ukrajino; prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju) prihajajo kar malce prehitro, je Zdovc odgovoril: "Priznavam, da me malo grabi panika. Rečeš si, saj bo, ampak potem vidiš, da veliko časa izgubljaš s prevozi, medijskim dnevom, snemanjem oglasov, in tako kakšen trening odpade. Je pa zato morda koncentracija toliko večja in lahko več narediš v krajšem času."

Svetovno prvenstvo v košarki se bo v Španiji začelo 30. avgusta, končalo pa 14. septembra. Slovenija igra v skupini D v Las Palmasu na Kanarskih otokih skupaj z Avstralijo, Mehiko, Južno Korejo, Angolo in Litvo.


E. Lorbek in G. Dragić po posebnem programu

Reprezentanca, ki je priprave začela v sredo, je po nekaj napornejših dnevih (po besedah Zdovca so z izjemo dveh igralcev vsi dobro pripravljeni) danes prvič trenirala bolj sproščeno. Erazem Lorbek zaradi poškodovanega gležnja trenira posebej, na parketu ni bilo tudi Gorana Dragića, ki ga je Zdovc izbral za kapetana izbrane vrste. Njegov klub Phoenix je določil, da lahko nastopi le na treh prijateljskih tekmah, in sicer proti Grčiji, Braziliji in ZDA. Iz ZDA se je vrnil Edo Murić, Zdovc pa čaka še trojico mladih z evropskega prvenstva U-20 (Matic Rebec, Aleksej Nikolič in Tomaž Bolčina). Rebec in Nikolić bi se lahko na pripravljalnih tekmah preizkusila v vlogi organizatorja igre.

Po Luki Laporniku je priprave zapustil tudi Matej Rojc, ki ima prav tako že dalj časa težave s kolenom. Zdravstvena slika je pokazala, da ima okvaro kvadricepsovih tetiv v kolenih, zaradi katerih mora počivati in opraviti posebno fizioterapijo.

Primanjkljaj na mestu organizatorja igre
Jure Zdovc je ob tem potegnil vzporednice z letom 2009, ko je Slovenijo na EP-ju pripeljal do 4. mesta: "Nekaj manjših problemov je, ampak nič posebnega. Ni tako kot pred petimi leti, ko je bilo takoj vse jasno in smo se koncentrirali na tisto skupino igralcev. Zdaj je nekaj mešanja in se še iščemo, po kitajski turneji pa bomo vsi skupaj in bo še vedno dovolj časa za priprave. Te prve tekme res prihajajo kar hitro. Goran Dragić ne bo igral, na položaju organizatorja igre je le Jaka Blažič, pa še on ni čisti 'play'. Bomo videli, koliko lahko pomagajo fantje iz U-20. Radi bi jih hitro vključili v sistem, kar ne bo enostavno, saj se pridružita šele v torek zvečer."

Poudarek na obrambi in tranziciji
Kje je na treningih glavni poudarek, glede na to, da bo edini pravi center Alen Omić? "Predvsem na obrambi in tranzicijskem napadu. Vemo, da imamo hitro, zelo atletsko ekipo, kar bo eno najmočnejših orožij. Radi bi to tranzicijo igrali organizirano, pametno, in naredili čim manj napak. Lani je bilo veliko po nepotrebnem izgubljenih žog. Za zdaj nam gre dobro," je povedal Zdovc, ki bo potreboval še nekaj časa, da bo povsem "domač" z ekipo: "Misliš, da poznaš ekipo, ampak moraš jo še začutiti."

Edo Murić ima ponudbe iz Turčije in Španije
Dedas: Letošnja ekipa je zelo atletska