Hud boj je med Srbijo in Francijo potekal že v predtekmovanju, ko so z l eno točko prednosti slavili Francozi. Foto: EPA
Hud boj je med Srbijo in Francijo potekal že v predtekmovanju, ko so z l eno točko prednosti slavili Francozi. Foto: EPA
Boris Diaw odlično vodi mlade soigralce. Povprečna starost Francozov je 26 let, prav toliko znaša tudi starost pri Srbih. Foto: EPA
Odlične igre v srbski izbrani vrsti prikazuje Miloš Teodosić. Foto: MMC RTV SLO
V Srbiji so košarkarji spet sprožili košarkarsko evforijo. Foto: EPA
Srbe vodi legendarni košarkar Aleksandar Saša Đorđević. Foto: EPA

V Srbiji košarka ni le šport, mi to doživljamo drugače. To je rezultat, ki smo ga potrebovali kot košarkarska domovina."

Aleksandar Đorđević o uspehu ekipe
Francoze pa vodi Vincent Collet. Foto: EPA

Nasprotnika sta znana ... Francija in Srbija sta si več kot zasluženo priborili nastop v polfinalu in s tem presenetili številne, ki ju pred začetkom SP-ja niso uvrščali med kandidate za osvojitev najvišjih mest. Galski petelini so aktualni evropski prvaki, ampak nastopajo brez glavnega zvezdnika Tonyja Parkerja, poleg tega pa jim je v četrtfinalu nasproti stal španski "dream-team" s Paujem Gasolom na čelu, zaradi česar jim številni niso pripisovali možnosti za igranje v finalu. In zgodil se je četrtfinale, ki je Špancem zadal hud glavobol, Francozi so zmagali in s tem uničili sanje celotne Španije - da Španci na domačih tleh zaigrajo v finalu proti ZDA.


Sanjam samo o eni stvari - o finalu z ZDA

Po tekmi s Španijo je vtise o tekmi s Srbijo delil francoski selektor Vincent Collet: "Naš glavni cilj v polfinalu je, da ne poslabšamo svoje igre. Ostajajo tri močne ekipe, med njimi je ena, to so ZDA, ki močno prednjači. Litva in Srbija sta bolj na naši ravni. Mislim, da sta celo malo superiorni. Srbija stopnjuje formo, ki je prišla tudi s tekmo z Brazilijo. Brazilija je premagala svojega zgodovinskega nasprotnika Argentino, čemur je sledilo neko olajšanje in padec igre. Mi se moramo temu izogniti. Uspel nam je neverjeten vzpon. Naš cilj je premagati Srbijo, ki znova postaja velik košarkarski narod. Vemo, da bo to zelo težko. Mislim, da je z Đorđevićem na čelu to res ekipa prihodnosti, saj imajo mlade igralce, kot so Raduljica, Bogdanović in Bjelica, medtem ko je Teodosić krasen vodja. A sanjam samo o eni stvari: da bomo v nedeljo igrali proti Američanom."

Francija ima posameznike z izjemnimi atletskimi sposobnostmi, znani so po odlični obrambi, so zelo dobri skakalci, nevarni pa so tudi v protinapadih. Krasi jih homogena, ekipna igra.

Njihov glavni igralec je ob odsotnosti Tonyja Parkerja še en igralec San Antonio Spursov - Boris Diaw. Izkušeni Francoz je robusten in visok, znan je kot timski igralec, ki se podreja ekipi in skupnemu dosežku. V ključnih trenutkih rad prevzame odgovornost in je pri tem zelo uspešen, kar so na svoji koži občutili tudi Španci. Z izjemno čvrsto igro se je izkazal v obrambnih nalogah, dosegel je tudi 15 točk, v povprečju pa na prvenstvu dosega 7,9 točke. Lani je osvojil evropsko prvenstvo na naših tleh, v NBA-ju je z ekipo San Antonio Spursov postal prvak, zdaj pa želi storiti še korak naprej. Nastopa v finalu si želi tudi najboljši strelec Francozov Nicholas Batum, kar nam je povedal ob predstavitvi organizatorja EP 2015. Ne moremo niti mimo moža odločitve na tekmi s Španijo, komaj 22-letnega centra Rudyja Goberta, pa Thomasa Huertala, Joffreyja Lauvergneja, Mickaela Gelabala ...

Đorđević: Še smo košarkarska država
Srbija pa, čeprav lahko premaga vsakogar, v zadnjih letih ni dosegla vidnejšega rezultata. Že pet let je, odkar so Srbi na EP osvojili srebrno medaljo, lani so na naših tleh osvojili zgolj sedmo mesto, tako so za eno mesto popravili uvrstitev z EP-ja v Litvi leta 2011.

Zdaj ima mlada ekipa, le dva igralca sta starejša od 30 let, to sta Nenad Krstić in Raško Katić, priložnost to popraviti. Velikega zgodovinskega uspeha se zaveda cela ekipa, je povedal kapetan ekipe Nenad Krstić, ki je po težki poškodbi na zadnjih tekmah prikazal svojo pravo igro: "Počasi dojemamo, kaj smo dosegli, zavedamo se priložnosti, ki se nam ponuja. Komaj čakamo na začetek tekme s Francijo." Dodal je, da obe ekipi ob koncu SP-ja prikazujeta vse boljše igre: "Vse boljši so tudi Francozi. Dejstvo, da so premagali domačine, kaže dovolj nazorno, kako kakovostna ekipa so. Mi smo se o tem prepričali v predtekmovanju (Francozi so bili na prvi tekmi boljši za eno točko) in na pripravah. Poznamo se zelo dobro, pričakujemo dobro tekmo."

Na prvenstvu so najboljše igre prikazali, ko je bilo najbolj potrebno, kar pravi tudi nekdanji srbski košarkar Nikola Lončar (zet nogometnega trenerja Radomirja Antića), ki je z Jugoslavijo v 90. letih osvojil vse, kar se je osvojiti dalo - srebro na OI v Atlanti leta 1996, leta 1997 zlato na EP-ju v Španiji, zlato na SP-ju v Grčiji leta 1998, bron leta 1999 v Franciji. Lončar že osem let dela kot športni komentator za eno izmed španskih televizij, komentira tekme lige NBA in Evrolige, po uvrstitvi Srbije v polfinale, pa je za MMC dejal: "To je velik uspeh, nihče ni pričakoval, da bodo prišli med štiri najboljše ekipe sveta, velik uspeh za reprezentanco, ki je v zadnjih letih imela veliko težav. To je tudi velika vrnitev Saleta Đorđevića v srbsko košarko (zadnja leta dela in živi v Italiji, op. a.), že v prvem letu vodenja reprezentance je pokazal, da je sposoben in odličen strateg, kot je bil tudi igralec." V drugi del tekmovanja se je Srbija uvrstila šele kot četrta iz skupine A, znane kot skupine smrti, potem pa je v osmini finala povozila Grčijo. V četrtfinalu so Srbi visoko premagali tudi Brazilce.

Srbi so na zadnjih tekmah pokazali izjemno zrelo igro kljub mladosti, dobri so tudi v obrambi, kar jim daje dodatno samozavest. "Tu so številni debitanti, tisti, ki so igralce iz Brazilije, Španije, Francije, ki igrajo v NBA-ju, videli le prek malih zaslonov, nikoli v živo. Kljub temu se niso prestrašili, na zadnjih srečanjih so pokazali neverjeten nadzor, pamet, srce ..."

Prvi strelec ekipe je center Miroslav Raduljica, ampak prvo ime ekipe je zagotovo Miloš Teodosić, ki je podaljšana roka trenerja na igrišču. Po mnenju Lončarja igra Teo, kot mu rečejo soigralci in prijatelji, najboljšo košarko v zadnjih letih. Ko mu gre, je sposoben sam spremeniti izid z izjemnimi podajami, meti od daleč ...

Bodo srbski igralci na tako pomembni tekmi obdržali "vroče srce in hladno glavo", kot velikokrat sam reče trener Đorđević? Ali pa se bodo Francozi, še vedno lačni medalj, že drugo leto zapored uvrstili v finale najpomembnejših košarkarskih tekmovanj?

Odgovor bo znan nocoj, ko se bosta evropski ekipi podali v boj za finale, v katerem že čakajo ZDA. Komu vi pripisujete več možnosti za zmago? Srbi vlogo favorita prepuščajo Francozom ...

Iz Madrida,

Dolores Subotić

V Srbiji košarka ni le šport, mi to doživljamo drugače. To je rezultat, ki smo ga potrebovali kot košarkarska domovina."

Aleksandar Đorđević o uspehu ekipe