Agresivna igra na tekmi med Srbijo in Grčijo, ki so jo dobili Srbi. Foto: EPA
Agresivna igra na tekmi med Srbijo in Grčijo, ki so jo dobili Srbi. Foto: EPA
Aleksandar Đorđević
Skrbi so bile odveč ... Đorđević odlično vodi mlado ekipo Srbije, v kateri sta le dva igralca starejša od 28 let. Foto: EPA

To bo prava fešta. Slovenija bo igrala proti ZDA! Vedeli so, da se bodo enkrat srečali z njimi, saj je takšen sistem tekmovanja. Juretu nimam kaj svetovati, veliko bolje od mene ve, kako naj igrajo ... Pozdravljam ga in mu želim srečo.

Đorđević o tekmi ZDA - Slovenija
Srbi se bodo v četrtfinalu pomerili z Brazilijo, ki jih je v prvem delu tekmovanju že premagala. Foto: EPA
Miroslav Raduljica
Raduljica je prvi strelec srbske ekipe.
Luis Scola
Vidno razočaran Argentinec Luis Scola je dejal, da se še ne namerava posloviti od reprezentančnega dresa. Na tekmi proti Braziliji je dosegel devet točk. Foto: EPA
Veselje Brazilcev, ki ne skrivajo, da želijo poseči po medaljah. Foto: EPA
Brazilija je tekmo dobila s 85:65. Foto: EPA

kipami, ki so upravičile status najmočnejših moštev, ki so na prvenstvu v Španiji tvorila t. i. skupino smrti.

Omenjene reprezentance so se srečale že v predtekmovanju, skupaj so bile v skupini A v Granadi, na tekmah osmine finala pa so zlahka opravile z ekipami skupine B. Nekoliko težje delo na poti do osmih najboljših ekip na svetu so imeli le galski petelini, ki so se jim Hrvati ob koncu srečanja približali, druge tri reprezentance (Španija, Srbija in Brazilija) pa so z lahkoto - z 18 točkami razlike in več - odpihnile Argentino, Grčijo in Senegal.

Včeraj popoldne sta na parket stopili Srbija in Grčija, uspešnejša je bila prva, končni izid je bil 90:72 za Srbe.

Kapetan ekipe Nenad Krstić, čigar nastop na SP-ju je bil pod velikim vprašajem, saj je imel hudo poškodbo kolena - sam jo je opisal kot najhujšo v karieri - je prvič na SP-ju preživel dlje časa na parketu, v 14 minutah pa je novi član turške ekipe Anadolu Efes dosegel 10 točk. "Moja igra ni pomembna, pomembna je le ekipa," je na kratko komentiral svojo igro, na tekmi pa je bila po njegovem mnenju odločilna njihova agresivna obramba. "Končni rezultat dejansko ne kaže, kako težka je bila tekma, psihično smo se zelo dobro pripravili na tekmo, igrali smo, kot da ne obstaja jutrišnji dan, vsi igralci so dali 100 odstotkov od sebe."

Legendarni igralec in zdajšnji trener Aleksandar Đorđević je dejal, da je njegova ekipa odigrala najboljšo tekmo na prvenstvu: "Zelo sem srečen zaradi teh fantov. Vsi so bili osredotočeni tako v napadu kot v obrambi, to je prava ekipna zmaga, to je ekipa z dušo in srcem. Če odigramo tako, kot znamo, da igramo drug za drugega, bo vedno nekdo drug prikazal dobro igro."


Tekmo Srbija - Grčija je zaznamoval tudi incident ob koncu tekme. V 37. minuti je Nemanja Bijelica z grobim prekrškom ustavil Ioannisa Bourousisa, ki je želel takoj poravnati račune, ampak k sreči so sodniki in igralci to preprečili. "Spor" se je nadaljeval v mešani coni po tekmi, ko je Grk poiskal Srba, da bi razčistila. Nikos Zisis je pripadnike sedme sile prosil, da izklopijo kamere, ampak posnetek se je vseeno znašel na spletu (pogledate si ga lahko spodaj). Bijelica je za srbske medije povedal: "Nepomembno, res, želel sem samo narediti nekoliko trši prekršek, da ne bi prejeli koša, resnično ni bil moj namen, da bi ga poškodoval."


Kalinić je "dvignil" Srbe z zabijanji
Včeraj je tako glavna vloga pripadla komaj 22-letnemu Bogdanu Bogdanoviću (prvi strelec z 21 točkami) - iz Partizana se je po koncu sezone preselil v Fenerbahče, pri katerem bo nad njegovim razvojem bedel Željko Obradović. Njegovo igro je selektor ocenil: "Vedeli smo, da bo tako odigral slej ko prej, odličen igralec je in obenem super fant, to je Bogdanović, ki sem ga čakal, ampak vseeno poudarjam, da je to ekipna zmaga."

Prvi igralec tekme je ob prihodu v mešano cono ob vseh kamerah in diktafonih, usmerjenih vanj, deloval zelo nedolžno, kot da sam ne more verjeti, kaj se mu pravzaprav dogaja. "Čakali smo nate," so v en glas zakričali srbski kolegi, Bogdanović pa je potihoma odgovoril: "Tukaj sem." In se nasmehnil. Nato je delil vtise po tekmi, najprej in predvsem pa je govoril o soigralcu, ki je s "pošastnimi" zabijanji dal motivacijsko injekcijo celotni ekipi: "Nikola Kalinić je tekmo super odprl z zabijanji, vsi drugi smo mu sledili." Na vprašanje, do kam lahko Srbija seže, je odgovoril: "Počasi, izločilni boji so se šele začeli, imamo nekaj dni pred sabo, ampak s svojim karakterjem lahko presenetimo vsakogar."

Đorđević, ki je v igralski karieri osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, je pod drobnogled na tiskovni konferenci vzel tudi igro 26-letnega centra Miroslava Raduljice, ki je z Nenadom Krstićem odigral dobro v napadu (skupaj sta dosegla 26 točk). Še bolj ključno je bilo to, da sta z dobro obrambo od koša odrezala robustnega centra grške izbrane vrste in člana Real Madrida Ioannisa Bourousisa, ki je dosegel le devet točk. Raduljica je prvi strelec srbske ekipe na tem prvenstvu, na tekmo dosega v povprečju 14,5 točke in pet skokov: "S svojimi igrami je pokazal, da je povsem zasluženo z nami. On je zdaj naš prvi center. Na priprave ni prišel v dobri formi, sploh ne, v dveh mesecih je lepo napredoval, mi pa smo dobili resnega člana reprezentance. Temu se pravi dobra volja in moč. Vesel sem zaradi njega, pokazal je, da želi igrati in da je rad z nami, pokazal je visoko raven profesionalnosti."

Grški trener Fotis Tsatikaris je dejal, da so si njegovi varovanci želeli zmage bolj kot kdor koli, a žal časa ne morejo zavrteti nazaj. "Na žalost smo danes odigrali najslabšo tekmo, Srbija nas je predvsem nadigrala psihološko, ne taktično. Dovolili smo jim, da se razigrajo, nismo se mogli vrniti. Bourousisa, edinega našega centra, so odsekali. Zelo ponosen sem na ekipo, vsi poznamo sistem igre, saj nič ne pomenijo zmage iz prvega dela, izločilni boji so tisti, ki so pomembni. Verjamem, da zaslužimo več, ne mislim na samo zmago, ampak dolžni smo sami sebi, da se bolje borimo in da uživamo v igri."

Južnoameriški dvoboj pripadel Brazilcem
Na drugi tekmi sta se udarila južnoameriška večna tekmeca Argentina in Brazilija, tekma pa je bila prva v Madridu, na kateri je bilo prikazano pravo navijaško vzdušje. Navijačev gavčev je bilo občutno več, ti so svoje fante spodbujali že pred vhodom v dvorano in tudi med tekmo so bili glasni. Vsak koš so bučno pospremili, za argentinske valove navdušenja pa je bil v prvem polčasu zadolžen Pablo Prigioni, ki je v tem delu igre dosegel kar 15 točk, vknjižil pa je še štiri skoke in tri podaje. Po njegovi zaslugi so Argentinci odšli na odmor s tremi točkami prednosti. Če so v prvem polčasu pobudo prevzeli Argentinci, je ta vloga v drugem delu tekme pripadla Braziliji, ki je z dobro obrambo odrezala razigranega veterana Prigionija (v drugem polčasu je dosegel le tri točke), s tem pa je njihova igra postala veliko lažja. Tretjo četrtino so dobili s 24:13 in se dokopali do lepe prednosti, ki je niso več izpustili iz rok. V zadnji četrtini je le-ta narasla tudi na 20 točk (75:55), pri Brazilcih pa je z 21 točkami blestel Raulzinho Neto.

Zmagovalci (končni rezultat je (85:65) so ob prihodu v mešano cono stekli mimo novinarjev, tako da je vtise ekipe na "obvezni" tiskovni konferenci delil le 29-letni član San Antonio Spursov Tiago Splitter: "Gre za veliko zmago nad veliko ekipo. Do zdaj so nas vedno premagali, na zadnjem prvenstvu, na olimpijskih igrah ... Bili so kot kamen v čevlju, ki smo ga želeli na vsak način vreči ven. To nam je zdaj uspelo. Počutimo se dobro, ampak brez prevelike evforije."

Že pred samim prvenstvom so vsi govorili o velikem finalu med Španijo in ZDA, tako je tudi na samem prizorišču, brazilskega novinarja pa je zanimalo, kaj meni Splitter o tem, ali lahko morda prav Brazilija domačinko prvenstva preseneti. Na kratko je odgovoril: "Prezgodaj je še za kaj takega, najprej nas čaka v sredo tekma proti odlični Srbiji, ne razmišljamo še o polfinalu."

Finale Španija - ZDA?
Skupina smrti iz Granade, ki je zavladala v Madridu, ima nekaj dni za počitek, ki bo še kako prav prišel utrujenim igralcem, med njimi tudi španskemu zvezdniku Pauu Gasolu, ki se je med tekmo s Senegalom lažje poškodoval: "Ne počutim se najbolje, tako - tako, 50-odstotno, upam, da bom na tekmi proti Franciji 100-odstoten."

V madridski dvorani Palacio de los Deportes de la Comunidad bosta četrtfinalni tekmi na sporedu v sredo, ob 18. uri se bosta pomerili Brazilija in Srbija, ob 22. uri pa se bosta v boj za polfinalno vstopnico podali Španija in Francija.

Iz Madrida,

Dolores Subotić

To bo prava fešta. Slovenija bo igrala proti ZDA! Vedeli so, da se bodo enkrat srečali z njimi, saj je takšen sistem tekmovanja. Juretu nimam kaj svetovati, veliko bolje od mene ve, kako naj igrajo ... Pozdravljam ga in mu želim srečo.

Đorđević o tekmi ZDA - Slovenija