Zmago Sagadin je prepričan, da slovenska košarka potrebuje evroligaško Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Sagadin je prepričan, da slovenska košarka potrebuje evroligaško Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO

V tokratnem Športnem izzivu je Miha Mišič iskal odgovore na številna košarkarska vprašanja. Kdo bi si mislil, da bosta vrhunec slovenske košarkarske sezone tako neslavno zamudili Union Olimpija in Krka? Sta onidve v zatonu ali so drugi opravili tako velik preskok?

Odgovore je poskušal najti z Matejem Avanzom, direktorjem članskih reprezentanc pri Košarkarski zvezi Slovenije, Dejanom Mihevcem, trenerjem novega državnega prvaka Tajfuna iz Šentjurja, Goranom Jagodnikom, dolgoletnim reprezentantom Slovenije, pri 41 letih še vedno aktivnim košarkarjem, in Zmagom Sagadinom, še vedno daleč najuspešnejšim slovenskim košarkarskim trenerjem.

Ni sistema, ni strokovne politike klubov
"Že zadnje leto ali dve je smrdelo, da bosta Olimpija in Krka sestopili in da so drugi tu nekje, kar jasno pomeni, da sta Olimpija in Krka dramatično padli na to slovensko raven in da nista več evropska kluba, ki imata neke ambicije ali možnosti v Evropi," je uvodoma dejal Sagadin. "Slovenska liga je pa kompaktna, čvrsta, določeni klubi, kot finalista Rogaška in Šentjur, imata ta "know-how", kako se igra košarka. Igrajo dobro, čvrsto, borbeno, za seboj imajo celoten svoj kraj." Sagadina moti predvsem to, da mladi ne pritiskajo več na starejše igralce in da jih ne izrivajo iz začetnih peterk. "Ni sistema, ni strokovne politike klubov," je poudaril in dodal, da je treba vsako leto enega ali dva 'nova obraza' poriniti naprej. S Sagadinom se je delno strinjal tudi Mihevc.

Dodal je: "Ko iščeš mlade igralce, jih ni. Ni tistih, ki bi si jih želel. Postavljajo neverjetno pogoje, ne le finančne, tudi na drugačen način. Pri mladih pogrešam, da niso pripravljeni delati, vse hočejo doseči čez noč na silo."

Beg talentov katastrofa za slovensko košarko
Sagadin je prepričan, da za dobro slovenske košarke manjka evroligaška Olimpija, ki bi bila vlečni konj in magnet za mlade igralce, ki danes vsako leto bežijo v tujino. "Vsako leto gresta po en oz. dva najbolj talentirana igralca v tujino. To je katastrofa za slovensko košarko. Real vsako leto pobere deset mladih igralcev, od tistih desetih bo mogoče en uspel. Zadnjih deset let sta dva od stotih uspela," je dejal. Slovenija ne proizvede po deset talentov na leto, ampak kvečjemu dva na generacijo - in če ne uspeta, je pojasnil nekdanji trener Olimpije, je to tragedija za slovensko košarko, kmalu pa se utegne to poznati tudi v članski reprezentanci.

Celotno oddajo si lahko ogledate še enkrat spodaj:

Športni izziv o položaju slovenske klubske košarke
Športni izziv o položaju slovenske klubske košarke