Manu Ginobili, ki je bil zelo razočaran nad svojimi predstavami v uvodnih štirih tekmah, je odgovoril na najboljši mogoči način. Foto: EPA
Manu Ginobili, ki je bil zelo razočaran nad svojimi predstavami v uvodnih štirih tekmah, je odgovoril na najboljši mogoči način. Foto: EPA
Danny Green
Danny Green je postavil nov rekord Lige NBA s 25 trojkami na finalnih tekmah. Tudi devet metrov ni predaleč zanj. Foto: EPA
Tony Parker in Norris Cole
Tony Parker je sijajno vodil igro San Antonia. Foto: EPA
Gregg Popovich
Gregg Popovich se je zelo razjezil zaradi sporne sodniške odločitve v drugi četrtini. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James je bil v drugem polčasu razglašen. Če želi drugi prstan, bo moral blesteti v torek in četrtek. Foto: EPA
LeBron James, Erik Spoelstra in Dwyane Wade
LeBron James, Erik Spoelstra in Dwyane Wade bodo morali temeljito analizirati peto tekmo. V letošnji končnici so vedno našli pravi odgovor, Miami še ni izgubil dveh tekem zapored. Foto: EPA

Stari lisjak Gregg Popovich je moral po grenkem porazu na četrti tekmi nekaj spremeniti. 35-letni Ginobili, ki nikakor ni našel prave forme (30 točk na uvodnih štirih srečanjih skupaj), je tokrat začel v prvi peterki. To je bila prava poteza izkušenega strokovnjaka, saj je Argentinec prikazal z naskokom najboljšo igro v finalni seriji. Zadeval je z vseh položajev, dosegel 24 točk (rekord sezone) in prispeval še 10 podaj.

25 trojk Greena - nov rekord finalnih serij
Spursi so metali kar 60-odstotno iz igre, odlično uigrani orkester je vodil Tony Parker s 26 točkami. Danny Green je zadel šest trojk in s 24 točkami poslal resno kandidaturo za najboljšega igralca finala, če bo Spursom na Floridi uspelo osvojiti peti naslov v zgodovini kluba. Skupno je na petih finalnih tekmah zadel 25 trojk iz 38 poskusov, kar je nov rekord Lige NBA.
Celotna prva peterka San Antonia je bila sijajna. Tim Duncan je blestel pod obročem (17 točk in 12 skokov), Kawhi Leonard pa je poleg 16 točk še zelo dobro pokril LeBrona Jamesa. Glavni zvezdnik Vročice je iz igre metal le 8/22, dosegel je 25 točk, prav toliko jih je prispeval Dwyane Wade, s klopi je bil razigran Ray Allen, ki je zadel vse štiri poskuse za tri točke.
Parker in Leonard zrežirala sijajen štart
Že v uvodni akciji srečanja je zadel s sedmih metrov, razigran je bil tudi Duncan, in gostitelji so povedli z 10:6. Ginobili je zadel tudi izza črte (15:10), a je odgovoril James (17:17). Miami je v zadnjih štirih minutah in pol uvodne četrtine dosegel le dve točki. Spursi so zaprli raketo, Parker pa je v prodorih nanizal osem točk zapored (25:17). Kawhi Leonard je z zabijanjem dvignil dvorano na noge, štiri sekunde pred koncem prve četrtine pa je zadel še za tri točke (32:19) in vzdušje v AT&T Centru je spominjalo na torek, ko so Spursi slavili za neverjetnih 36 točk.

Neverjetne trojke Greena

Na začetku druge četrtine je Shane Battier zadel trojko, potem pa so Heati znova zgrešili preveč metov. Spursi so jih izrinili iz rakete, meti od daleč pa niso bili natančni, zgrešili so Battier, Mario Chalmers in Chris Bosh. Green, ki na četrti tekmi ni blestel, je znova naravnal roko in s tremi zaporednimi trojkami v 19. minuti poskrbel za pravo evforijo (45:28). Še vedno je kar težko verjeti, kako veliko prostora mu pušča obramba Miamija.
Wade in Allen ujela priključek
Ko je že vse kazalo, da se barka Miamija hitro potaplja, je na sceno stopil Wade. Dvakrat je polagal, nato pa podal Jamesu, ki je silovito zabil (47:36). Vročica je končno zažarela, Allen je zadel trojko iz težkega položaja ob prekršku Parkerja in dodal še prosti met (47:40). Z delnim izidom 15:2 se je Miami približal le na pet točk zaostanka.
Tudi nekaj sodniških odločitev je šlo v prid gostom in Popovich se je glasno pritoževal. Vse bolj neustavljiv je bil tudi James, ki je do polčasa zbral že 16 točk, a je Parkerju s polaganjem ob sireni le uspelo zagotoviti Spursom devet točk naskoka ob odmoru (61:52).
Spursi ušli z delnim izidom 19:1
Miami je odlično odprl drugi polčas. James je zadel za tri točke, nato našel Chalmesa, ki je bil natančen izza črte, nato pa je najboljši igralec lanskega finala dodal še dva prosta meta za serijo 8:0 in naskok San Antonia je skopnel (61:60). Heati nikakor niso mogli prevzeti vodstva, vse do 33. minute pa so bili povsem blizu (75:74). Razigrani Green je v težkih trenutkih za gostitelje zadel pomembno trojko, nato pa se je odprlo Ginobiliju, ki je s sedmimi točkami sklenil tretjo četrtino (87:75).
Diaw odlično pokril Jamesa
Tudi v uvodnih treh minutah zadnje četrtine Miami ni zadel iz igre in Spursi so z delnim izidom 19:1 ušli na 94:75 po košu Duncana. Boris Diaw je odlično pokrival Jamesa, ko je imel Leonard tri osebne napake. LeBron se je odločal za mete od daleč, v drugem delu je dosegel le še devet točk.
Allen se je prebudil prepozno
Gostje se niso predali, Allen je še drugič na tekmi dosegel štiri točke v enem napadu ob prekršku Greena. Soigralci so začeli bolj iskati ostrostrelca, ki je zadel še dve trojki in dve minuti pred koncem s polaganjem znižal na 109:100. V ključnem trenutku je Parker po lepem prodoru polagal, Green pa je zadel še šesto trojko minuto in šest sekund pred koncem za končno odločitev (114:101). V zadnji minuti so priložnost dobili rezervisti.
Ginobili že v soboto vedel, da bo začel tekmo
"V soboto mi je trener povedal, da bom začel v prvi peterki. Želel je zaigrati z nižjo postavo. Zadel sem prvi met in nato je steklo. To sem zares potreboval, na prejšnjih tekmah mi ni šlo prav nič od rok. Jezen sem bil, ker sem igral v finalu Lige NBA, a nisem bil koristen za ekipo. Nisem pričakoval, da bom dosegel 24 točk," je pojasnil Ginobili.
LeBron pred velikim izzivom
"Treba je pozabiti to tekmo. Še vedno imamo vse v svojih rokah. Na domačem parketu lahko osvojimo naslov. Najprej moramo zmagati na šesti tekmi. Zavedam se, da bom moral igrati precej bolje. Pred dvema letoma smo bili v podobnem položaju, pa smo izgubili šesto tekmo proti Dallasu. Zdaj bomo videli, če smo dozoreli kot ekipa," je poudaril James.
Trem ekipam uspela vrnitev po zaostanku z 2:3
Miami je pred zahtevno nalogo, a vsekakor ni brez možnosti. LA Lakersi so pred tremi leti zaostajali z 2:3 v zmagah proti Bostonu, potem pa dobili zadnji dve tekmi v Staples Centru. Jezernikom je podoben preobrat uspel že v finalu leta 1988 proti Detroitu, leta 1994 pa se je Houston na čelu s Hakeemom Olajuwonom vrnil proti New Yorku.

Finale, peta tekma:
SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1) 3:2
114:104 (32:19, 29:33, 26:23, 27:29)
18.581; Parker 26 (10/14 iz igre), Ginobili (8/14 iz igre in 10 podaj) in Green (8/15 iz igre, 6/10 za tri in 6 skokov) po 24, Duncan 17 (7/10 iz igre) in 12 skokov, Leonard 16, Splitter 4, Neal 2, Diaw 1; James (8/22 iz igre, 8 podaj in 6 skokov) in Wade (10/22 iz igre in 10 podaj) po 25, Allen 21 (7/10 iz igre, 4/4 za tri), Bosh 16, Battier in Chalmers po 7, Jones 3.

Met iz igre: 42/70; 37/86
Met za tri točke: 9/22; 11/23
Prosti meti: 21/26; 19/23
Skoki: 36; 34
Podaje: 21; 25

Šesta tekma, sreda ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)



Sedma tekma, petek ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)


Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.