Shelly in Donald Sterling sta poročena od njegovega 25. leta, torej že skoraj 60 let. Foto: Reuters
Shelly in Donald Sterling sta poročena od njegovega 25. leta, torej že skoraj 60 let. Foto: Reuters
Donald Sterling, Anderson Cooper
Donald Sterling je hotel svojo plat zgodbe po škandalu pojasniti CNN-ovemu voditelju Andersonu Cooperju, a si je z izjavami skopal le še globljo jamo. Foto: Reuters

Višji sodnik Michael Levanas je po devetih dneh sojenja potrdil Shelly za upraviteljico posebnega sklada, ki nadzoruje Sterlingovo premoženje, s čimer ji je dal tudi proste roke pri prodaji njenega polovičnega deleža v klubu, ki ga želi za dve milijardi dolarjev kupiti Steve Ballmer, nekdanji glavni izvršni direktor Microsofta.

79-letna Sterlingova je že maja zaprosila sodišče, naj njenega odtujenega moža, leto starejšega milijarderja razglasi za neprištevnega, za upravljanje njegovega premoženja pa določi njo. Sterling je sicer junija že sporočil, da bo prodajo 50-odstotnega deleža kluba, v katero je bil prisiljen po izbruhu rasističnega škandala, dovolil, pet dni pozneje pa si je premislil in proti ženi vložil tožbo. Tudi na to zadnjo razsodbo se bodo njegovi odvetniki pritožili, so napovedali.

Aprila izbruhnil škandal
Škandal je sicer izbruhnil konec aprila, ko je v javnost pricurljal posnetek pogovora med Sterlingom in njegovo ljubico V. Stiviano, ki je nastal septembra lani. Sterling je dekletu zabrusil, naj se ne fotografira s črnci in jih ne vlači na njegove tekme: "Lahko spiš z njimi, lahko jih voziš domov, ampak prosim te, da tega ne razglašaš in jih ne vlačiš na moje tekme. Ne objavljaj fotografij z Magicom Johnsonom na Instagramu in ne vlači ga na moje tekme."

Sledila je kazen lige NBA ...
Ameriški nepremičninski mogotec se je po izbruhu škandala (ne ravno prepričljivo) opravičil in sprejel kazen, ki mu jo je naložil komisar lige NBA Adam Silver - 2,5 milijona dolarjev in izključitev iz lige. A prisilni prodaji se je želel izogniti tako, da je lastniške pravice prenesel na svojo ženo Shelly. Ta je najprej napovedala, da bo polovični delež kluba obdržala, nato pa si premislila in se s Silverjem in skupino odvetnikov začela dogovarjati za prodajo.

... in razglasitev za neprištevnega
Sočasno je moža razglasila za neprištevnega - imel naj bi alzheimerjevo bolezen v zgodnjem stadiju, ki naj bi bila kriva tudi za njegove rasistične izjave. Ko se je za nakup zanimal Ballmer, se je Sterling znova oglasil in skušal prodajo preprečiti, nato pa po posvetu z odvetniki popustil in se s prodajo strinjal pod pogojem, da dobi polovico izkupička - milijardo dolarjev. Le pet dni pozneje si je premislil še enkrat in vložil zgoraj omenjeno tožbo.

Med sojenjem je bil, tako ugotavlja sodnik, zmeden, pogosto se je vprašanjem izmikal, pri svojih odgovorih pa je bil nekonsistenten, zato je Levanas odločil, naj njegovo premoženje še naprej upravlja Shelly. Tudi do nje Sterling ni bil ravno prijazen - med sojenjem jo je označil za lažnivko in prasico, po koncu sojenja pa ji je prek odvetnikov sporočil, da je dobila le "eno bitko zelo dolge vojne".