Zoran Dragić je bil s 25 točkami najbolj razigran v slovenski vrsti, tudi njemu pa ni stekel met z razdalje (trojka 0/5). Foto: Fiba
Zoran Dragić je bil s 25 točkami najbolj razigran v slovenski vrsti, tudi njemu pa ni stekel met z razdalje (trojka 0/5). Foto: Fiba

Varovanci Aleksandra Sekulića so po dobrem novembrskem začetku kvalifikacij, ko so dvakrat zmagali, v drugo okno vstopili z zelo skromno predstavo na gostovanju v Espooju. Niso našli pravega ritma v napadu, z izjemo Zorana Dragića, ki je dal 25 točk, pa razigranega posameznika ni bilo. Jaka Blažič je dodal 16, Mike Tobey, ki je ujel tudi deset odbitih žog, pa 12 točk.

Met iz igre je bil 39-odstoten, za tri le 25 (8/32). Slabo so izvajali tudi proste mete (18/28), izgubili pa kar 21 žog, kar so Finci znali kaznovati. Prepričljivo so dobili skok (34:47), kar pa je slaba tolažba po težkem porazu. Pred ponedeljkovo povratno tekmo čaka evropske prvake veliko dela. V drugi tekmi skupine je Švedska v gosteh ugnala Hrvaško (64:70), ki tako ostaja brez zmage. Švedi, Finci in Slovenci imajo enak izkupiček dveh zmag in poraza.

Sekulić: V ponedeljek moramo pokazati pravi obraz

Brez dvoma težak poraz, ki ga nismo pričakovali. Izgubili smo preveč žog, tekmecu smo dovolili serijo lahkih košev in na koncu nas je Finska z nizom trojk zasluženo premagala. Oni so igrali brez pritiska, mi pa smo bili v krču, ker smo ves čas lovili rezultat. V ponedeljek nas v Kopru čaka nova preizkušnja, igrati moramo bolje in se Fincem oddolžiti za ta poraz.

Zoran Dragić

Slovenija je igrala brez Klemna Prepeliča, ki je pred tekmo začutil bolečine v hrbtu, Sekulić pa je na tribuni pustil novinca Luko Ščuko in Žigo Samarja. Tudi Finska je igrala oslabljena, saj sta zaradi koronavirusa brez nastopa ostala pomembna člena branilske vrste volčjega krdela, Petteri Koponen in Edon Maxhuni. Slovenci niso našli rešitve za dobrega znanca Sasuja Salina. Ostrostrelec, ki je pet let igral za Olimpijo, je prispeval 25 točk. Zadel je sedem trojk.

"Za nami sta težka tekma in težak poraz. Bili smo nerazpoloženi v napadu, met z razdalje nam ni stekel, zgrešili smo tudi vrsto lahkih metov, na koncu pa še niz prostih metov. Fincem smo dovolili, da so se razigrali z meti za tri točke, z vodstvom se je prebudila tudi domače občinstvo, ki jim je dalo dodatni zagon in samozavest. Borbenosti nam ni manjkalo, prepričljivo smo dobili tudi skok, iskali smo rešitve, a se nam danes ni izšlo. Čez tri dni nas čaka nova tekma s Finsko in pokazati moramo svoj pravi obraz," je po tekmi povedal slovenski selektor.

Sasu Salin je bil glavni krvnik Slovenije v Espooju. Foto: Fiba
Sasu Salin je bil glavni krvnik Slovenije v Espooju. Foto: Fiba

Slovenija je podobno kot na prvem gostovanju v teh kvalifikacijah novembra na Hrvaškem tudi na Finskem začela zadržano. Prvi koš je dosegla po dveh minutah prek Dragića. V peti minuti, ko je prodrl Blažič, je prvič povedla (6:8), toda nato več kot tri minute ni dala koša, Finska pa je naredila serijo 7:0. Evropski prvaki so odgovorili s 6:0 in po desetih minutah vodili s 14:13. V prvi četrtini so sicer izgubili kar sedem žog, od tega tri Matic Rebec.

Finska je zasluženo zmagala. Mi preprosto nismo imeli svojega dne. Zgrešili smo kup lahkih metov, trojke nam niso šle od rok, na drugi strani pa se je razigral Sasu Salin in nas pokopal. Ni drugega, kot da v ponedeljek napolnimo dvorano Bonifika in se Fincem oddolžimo za ta boleč poraz.

Edo Murić

Drugo četrtino je s trojko odprl Luka Rupnik, toda sledil je nov več kot triminutni strelski mrk. Delni izid gostiteljev je bil tokrat 8:0, tudi oni pa potem več kot tri minute niso zadeli. Slovenci tega ob slabem metu iz igre niso znali izkoristiti, ko je dve zaporedni trojki dal Salin, pa so Finci tri minute pred polčasom povedli za šest. Po minuti odmora so gostje preobrnili rezultat in po dveh zaporednih uspešnih metih izza črte Blažiča prešli v vodstvo, toda ob odmoru je bila po še eni trojki Salina v prednosti Finska (32:31). Slovenci so v prvem polčasu iz igre metali le 32-, za tri 21-odstotno (4/19).

Sekulićevi varovanci so slabo vstopili tudi v drugi del. Susijengi so takoj naredili serijo 5:0. Slovenija je zapravljala napad za napadom, gostitelji pa so po petih zaporednih točkah Mikaela Jantunena v 36. minutah povedli z 52:42. Zaostanek so olimpijski polfinalisti znižali pred Tobeyja in Dragića, dobro pa so odigrali zaključek četrtine, ko sta v zadnjih 30 sekundah za približanje na -1 položila najprej Rebec, nato pa še Gregor Hrovat.

Slovenijo je na začetku zadnje četrtine s trojko v vodstvo popeljal Rebec. Povedla je za tri, nato pa je sledil nov padec v igri. Štiri minute ni zadela, Finci pa so naredili delni izid 11:0. Po trojki Salina je bila izza črte natančen še Jantunen in volčje krdelo je povedlo za osem. Dragić je prekinil strelski mrk, toda Finska je tri minute pred koncem prednost povišala na deset (73:63). Možnosti za morebiten preobrat so Slovenci zapravili s slabim izvajanjem prostih metov. Ko je ostalo še nekaj več kot minuto in pol, je Salin znova zadel za +10 in dokončno razblinil dvome o zmagovalcu. Razlika je tik pred koncem narasla celo na 14.

Prvi poraz košarkarjev v kvalifikacijah za SP
Sekulić po porazu s Finci

SKUPINA B, 3. krog:
FINSKA – SLOVENIJA
86:76 (13:14, 19:17, 26:26, 28:19)
Salin 25 (7/11 za tri), Jantunen 13, Valtonen 11, A. Murphy 10, Wilson 8, E. Murphy, Madsen in Palmi po 4, Seppala 4; Dragić 25 (8/17 iz igre), Blažič 16 (4/15 iz igre), Tobey 12 in 10 skokov, Čebašek 6, Rupnik in Rebec po 5, Dimec in Hrovat po 3, Murić 1.

HRVAŠKA – ŠVEDSKA
64:70 (15:18, 20:17, 10:17, 19:18)
Zubčić 20; Gaddefors 16, Andersson 13.


Ponedeljek ob 17.30:
SLOVENIJA – FINSKA (Koper)

Ob 19.00:
ŠVEDSKA - HRVAŠKA

Lestvica:                            
ŠVEDSKA                3  2 1   11  5
FINSKA                 3  2 1    6  5
SLOVENIJA              3  2 1   -3  5
HRVAŠKA                3  0 3  -14  3