Litva je imela v zadnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo veliko težav, pot proti svetovnemu prvenstvu leta 2023 pa je začela odlično. Foto: Fiba
Litva je imela v zadnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo veliko težav, pot proti svetovnemu prvenstvu leta 2023 pa je začela odlično. Foto: Fiba

Litovci, ki se bodo tako kot Francozi na letošnjem EuroBasketu v skupini pomerili s Slovenijo, so v skupini F četrtič zmagali. V Vilni so bili s 77:56 boljši od Bosne in Hercegovine, ki je s polovičnim izkupičkom druga v skupini. Tomas Dimša je bil z 19 točkami prvi strelec tekme, nekdanji košarkar Olimpije Deividas Gailius jih je dodal 15. Češka je s trojko Martina Peterke s 83:80 premagala Bolgarijo in prvič v kvalifikacijah slavila.

V skupini E je pri štirih zmagah Francija, ki je na zadnji tekmi z 69:56 ugnala Portugalsko. Amath M'Bayes je prispeval 16 točk. Portugalci so še brez zmage, Črnogorci in Madžari pa imajo polovičen izkupiček. Na zadnjem obračunu je bila Madžarska v Podgorici boljša z 88:84.

V skupini G sta brez poraza Gruzija in Španija. Gruzijci imajo po slavji v Severni Makedoniji (65:79) štiri zmage. Španci pa so predtem na domačem terenu z 88:74 premagali Ukrajino, povratna tekma pa je prestavljena, tako da ima La Roja tri zmage, a je vseeno že uvrščena v drugi del kvalifikacij. Ukrajinci so pri eni zmagi na treh, Makedonci pa so izgubili vse štiri.

V skupini H je bila odpovedan obračun Nizozemske in Rusije, ki je sicer po treh srečanjih še neporažena. Italijani so bili s 95:87 boljši od Islandcev, obe izbrani vrsti pa sta po štirih tekmah polovično uspešni.

Drugi dvoboji drugega kvalifikacijskega okna bodo v skupinah A, B, C in D v ponedeljek.