Stožice bodo tudi v novi sezoni gostile tekme Evropskega pokala v košarki. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Stožice bodo tudi v novi sezoni gostile tekme Evropskega pokala v košarki. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V katalonski prestolnici so priredili prvo konvencijo evropskih košarkarskih klubov, na katero so povabili praktično vse evropske kolektive, tudi tiste, ki ne sodelujejo v mednarodnih tekmovanjih. Iz Slovenije se je konvencije udeležil zgolj Union Olimpija Ljubljana.

Na konvenciji je bila glavna tematika prihodnost evropske košarke, ki se globalno spopada z izginjanjem klubov in hudo finančno krizo. Evroliga, ki bo tudi v prihodnosti vrh evropske klubske košarke, postaja vedno bolj zaprto tekmovanje. Logistični, organizacijski in finančni pogoji za vstop v mednarodna košarkarska tekmovanja so postali in postajajo vedno ostrejši.

Mladi, domači in finančno dosegljivi temelji
"Danes smo na zasedanju vrhovnega organa ECA prejeli tudi uradno potrditev našega sodelovanja v EuroCupu za sezono 2014/2015. Veseli nas, da smo uspeli ohraniti stik z evropskim tekmovanjem, kar je bila tudi močna želja in težnja naših zvestih pokroviteljev ter mesta Ljubljana. V današnjih razmerah nastopanje v Evropi ni samoumevno. Pred nami je znova odgovorna naloga, ki smo jo v pretekli sezoni opravili z odliko, a počepnili na lokalni ravni. Evropska tekmovanja so predvsem finančno vsako leto bolj zahtevna, zato bo za uspešne nastope ob trdem delu potrebna tudi podpora okolja, saj bomo ekipo postavljali na mlade, večinoma domače in finančno dosegljive temelje," je dejal direkotr kluba Matevž Zupančič.