Dres Cedevite je letos nosil Edo Murić, ki je z Zagrebčani osvojil pokal, a klonil v državnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Dres Cedevite je letos nosil Edo Murić, ki je z Zagrebčani osvojil pokal, a klonil v državnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Govorice o tem so kot strela z jasnega udarile v petek. Hrvaški športni časnik Sportske novosti so pisale, da prvi mož Cedevite, uspešni podjetnik Emil Tedeschi, razmišlja, da bi denar vložil v Ljubljano, v Petrol Olimpijo, ki bi se po novem tako imenovala Cedevita Olimpija.

Kot se šušlja naj bi trener postal Slaven Rimac, direktor Davor Užbinec, nova Cedevita Olimpija pa bi dobila tudi mesto v jadranski ligi Aba, v Evropskem pokalu, eden od ciljev pa naj bi bil tudi evroligaški status. Po tem scenariju torej na klopi ne bo prostora za Jureta Zdovca.

Že dalj časa je Tedeschi nezadovoljen, saj se projekt Cedevita ni izšel po njegovih željah. Njegov načrt je bil, da zagrebški klub postane stabilen evroligaš, ki bi imel v mestu veliko podporo navijačev. Toda v hrvaški prestolnici je glavna Cibona, ki je zdaj tudi prekinila vladavino Cedevite v državnem prvenstvu. Cedevita se je letos mučila že v polfinalu proti Zadru, ki ga je premagala s 3:2 v zmagah, proti mestnemu tekmecu pa je v finalni seriji klonila s 4:0. Na zadnji tekmi so bili volkovi boljši s 100:98. MVP je postal nekdanji član Olimpije Damir Markota. Pred tem je Cedevita osvojila pet zaporednih naslovov, vedno je bila ob tem tudi najboljša v pokalu.

Tako se že nekaj časa piše, da bo Tedeschijeva investicija v Zagrebu znatno manjša, toda, kot poročajo hrvaški mediji, vseeno ni opustil načrtov o velikem košarkarskem projektu. Njegova želja ostaja naskok na vrh Lige ABA in igranje v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Olimpija ima za sabo zelo slabo sezono. Ostala je brez lovorike, največji neuspeh pa je izpad iz Lige ABA.

Proračun Cedevite Olimpije naj bi znašal 2,5 milijona evrov neto, v Zagrebu pa naj bi ostala razvojna ekipa. Dodajmo še to, da sta Tedeschi in predsednik Petrola Olimpije Tomaž Berločnik v dobrih odnosih.