Magic Johnson je bil najbolj zaslužen za pet naslovov Lakersov v osemdesetih letih. Foto: EPA
Magic Johnson je bil najbolj zaslužen za pet naslovov Lakersov v osemdesetih letih. Foto: EPA
Larry Bird
Legendarni Larry Bird je bil dvakrat MVP finala. Foto: EPA
Larry Bird
Larry Bird ima zdaj glavno besedo pri Indiani, ki jo je leta 2000 popeljal tudi v finale in izgubil proti Lakersom z 2:4 v zmagah. Foto: EPA
Kareem Abdul Jabbar
Kareem Abdul Jabbar je še vedno najboljši strelec Lige NBA vseh časov.
Arnold ''Red'' Auerbach
Arnold "Red" Auerbach je z Bostonom devetkrat slavil naslov prvaka. Foto: EPA
Pat Riley
Predsednik Miamija Pat Riley je med letoma 1981 in 1990 vodil "showtime" ekipo Lakersov. Foto: EPA
Phil Jackson
Phil Jackson je lani osvojil že deseti prstan, kar je absolutni rekord. Foto: EPA
Paul Pierce
Paul Pierce je bil najboljši igralec finala pred dvema letoma. Foto: Reuters
Kobe Bryant
Kobe Bryant je bil razred zase v lanskem finalu proti Orlandu. Tudi v letošnji končnici je neustavljiv. Lovil bo že peti naslov. Foto: EPA
Paul Pierce, Kevin Garnett in Ray Allen
Paul Pierce, Kevin Garnett in Ray Allen so zrežirali slavje Celticsov junija 2008. Tudi tokrat bodo v glavnih vlogah, igro pa bo vodil sijajni Rajon Rondo. Foto: EPA
Chick Hearn
Chick Hearn bi s svojimi komentarji prav gotovo zelo popestril letošnji finale, ki ga bodo za ameriško televizijsko postajo ABC komentirali Mike Breen, Jeff van Gundy in Mark Jackson. Foto: EPA

Najboljši ekipi v zgodovini Lige NBA se bosta v finalu srečali dvanajstič. Celticsi so dobili prvih osem obračunov in tudi zadnjega pred dvema letoma, vmes pa so dvakrat slavili Lakersi. Boston ima rekordnih 17 naslovov. V Los Angelesu pod stropom visi 15 šampionskih priznanj, pet jih je moštvo doseglo pod imenom Minneapolis Lakers. Pred začetom finala v noči na petek smo pogledali v zgodovino medsebojnih dvobojev v finalih. Zaradi tega rivalstva je marsikdo začel spremljati košarko.

V šestdesetih letih so bili Kelti razred zase
Prvič sta se ekipi srečali v finalu leta 1959, ko so Celticsi s 4:0 pometli z Minneapolis Lakersi. To je bil prvi izmed osmih zaporednih naslovov Bostona. Jezerniki so se naslednjo sezono preselili v Los Angeles.

Sporen prekršek na sedmi tekmi
Leta 1962 je bil finale dramatičen. Boston je imel prednost domačega igrišča, a so Lakersi dobili drugo in peto tekmo v Boston Gardnu. Kelti so se vrnili v Los Angelesu in odločala je sedma tekma. Pri izidu 100:100 je imel Frank Selvy met za zmago, Bob Cousy je nad njim naredil prekršek, a sodniki niso dosodili ničesar, žoga pa je za las zgrešila koš. Ta met bi lahko prekinil prevlado Celticsov in agonijo Lakersov. Odločal je podaljšek, po katerem so Kelti slavili s 110:107.

Nova zmaga Celticsov ob vdoru navijačev
Leta 1963 je bilo 4:2 za Billa Russella, Cousyja in kolege, ki so pod vodstvom legendarnega trenerja Arnolda "Reda" Auerbacha mleli vse pred seboj. Po porazu z 1:4 leta 1965 so Lakersi odigrali odlično serijo leto pozneje. Dobili so uvodno srečanje v Gardnu s 133:129 po podaljšku na krilih Elgina Baylorja in Jerryja Wetsa, ki sta skupaj dosegla 77 točk. Auerbach je iz rokava potegnil Johna Havlicka in Kelti so dobili naslednje tri tekme. Vse je bilo pripravljeno za slavje na peti tekmi doma, a Jezerniki so zmagali s 121:117. Odločala je sedma tekma, ki je bila 28. aprila 1966 v Boston Gardnu. Gostitelji so si priigrali veliko prednost in jo skoraj zapravili. Pri izidu 95:93 je do konca ostalo še štiri sekunde, Boston je imel žogo, takrat pa so popustile zavore na tribunah in navijači so vdrli na igrišče. Russella, ki je zbral 32 skokov, so podrli na tla, igralcem slekli drese in polili velik zaboj pijače ob igrišču. Po kaosu se je tekma lahko nadaljevala. Zmedeni Lakersi so pozabili na izjemno hitrega Havliceka, ki je sprejel žogo, ušel vsem igralcem in ura se je iztekla. Začela se je nova zabava, Auerbach pa si je v miru prižgal šampionsko cigaro.

Tudi Chamberlain ni bil dovolj
Leta 1968 je Boston slavil s 4:2, zadnjo tekmo je dobil v Los Angelesu, Russell je bil v vlogi igralca in trenerja, saj je Auerbach postal direktor kluba. Poleti se je zgodila izjemna menjava igralcev in Wilt Chamberlain (edini košarkar, ki je v zgodovini Lige NBA na eni tekmi dosegel 100 točk) je iz Philadelphie prišel v Los Angeles. Lakersi so bili favoriti pred začetkom finala. Prvi dve tekmi v dvorani Forum so dobili predvsem po zaslugi neustavljivega Westa (53 in 41 točk). V zakletem Gardnu spet ni bilo kruha, Sam Jones je zadel neverjeten koš ob sireni prek Chamberlaina za 89:88 na četrti tekmi.

Kdor prehitro slavi …
Odločala je sedma tekma, a tokrat je bila na vrsti dvorana Forum v Los Angelesu. Takratni lastnik Lakersov Jack Kent Cooke je načrtoval veliko proslavo, pod strop dvorane je dal namestiti tisoče balonov. West je bil jezen zaradi te poteze in na koncu je imel prav. Kdor prehitro načrtuje slavje, po navadi ostane praznih rok. Russell, ki je bil še vedno trener na igrišču, je odigral svojo zadnjo tekmo v karieri. Odpovedal je Chamberlain, ki je zgrešil kar devet prostih metov in si prehitro nabral pet osebnih napak. West je bil izbran za prvega najkoristnejšega igralca finala (MVP) v zgodovini. Na sedmi tekmi je dosegel trojni dvojček (42 točk, 13 skokov in 12 podaj), a je bil jezen kot ris. To je bil edini primer v zgodovini, da je igralec poražene ekipe postal MVP finala. Znova so sedmo tekmo dobili Kelti, z odhodom Russella pa se je njihova dinastija končala. 11 naslovov v 13 letih - nekaj neponovljivega.

Začetek rivalstva Bird - Magic (VIDEO)
15 let je minilo, a rivalstvo je ostalo. Leta 1984 sta se moštvi znova srečali v finalu. Osemdeseta leta sta v Ligi NBA zaznamovala dva igralca. Larry Bird in Earvin "Magic" Johnson sta bila izbrana na naboru leta 1979. Že v svoji "rookie" sezoni je neverjetni Magic osmešil Philadelphio na šesti tekmi finala leta 1980 z 42 točkami. Igral je kar na položaju centra (največkrat je bil kar organizator igre), saj je bil Kareem Abdul Jabbar poškodovan.

Nadaljevanje agonije Lakersov v peklu Gardna
Serija leta 1984 se je začela s šokatno zmago Lakersov v Boston Gardnu (109:115). Vse je že kazalo, da bodo Jezerniki povedli z 2:0. Vodili so s 115:113 in imeli žogo 18 sekund pred koncem, ko je Gerald Henderson ukradel žogo Jamesu Worthyju in položil za izenačenje. V podaljšku je slavil Boston s 124:121. Po lahki zmagi na tretji tekmi so Lakersi v Forumu zapravili vodstvo in četrto tekmo izgubili v podaljšku (125:129). Ekipi sta nato dvakrat zmagali doma in znova je odločala sedma tekma v Boston Gardnu. Varovanci Pata Rileyja so prišli v razgreto dvorano (Magic: “Bilo je kot v peklu, že na ogrevanju je vse teklo od nas.”) v spremstvu policije. Bird je bil sijajen z 20 točkami in 12 skoki. Po zmagi s 111:102 je bil izbran za MVP-ja (v povrečju je v finalu dosegal 27,4 točke). Vse finalne tekme je prenašala televizjska postaja CBS, to so bile najbolj gledane tekme v zgodovini lige.

Boston je bil še osmič premočan za Lakerse, ki so dobili že "zeleni komleks". Magic se je po novem grenkem porazu celo noč pogovarjal s prijateljem Isiahom Thomasom, s katerim sta imela velike bitke ob koncu osemdesetih. Celo leto ga je spremljala nočna mora o izgubljenem finalu.

Ko se razjezi Jabbar …
Pravila v Ligi NBA so se leta 1985 spremenila, prvič v finalu so igrali po formatu 2-3-2. Na prvi tekmi v Bostonu je imel črni dan Jabbar, ki ga je Robert Parish pospravil v žep, in Celticsi so slavili kar s 148:114. Legendarni center je odgovoril s 30 točkami in 17 skoki in Lakersi so izenačili (102:109). Pred tekmo je med analizo tekme prekinil trenerja Rileyja in se opravičil soigralcem za sramotno predstavo. Jezerniki so si povrnili samozavest in v Forumu razbili Kelte s 136:111. Četrta tekma je bila prava drama, odločil jo je Dennis Johnson z izjemnim metom ob sireni (105:107). Na sceno je znova stopil Jabbar, ki je na peti tekmi (120:111) dosegel 36 točk, na odločilni šesti (100:111) pa 29. Izbran je bil za najkoristnejšega igralca finala. Lakersi so postali prva ekipa, ki ji je uspelo osvojiti naslov v Boston Gardnu.

Po koncu zadnje tekme je lastnik Lakersov Jerry Buss dejal, da zdaj nihče več ne more dejati, da Lakersi niso sposobni premagati Celticsov. Magic je bil presrečen, končno so bili Celticsi na kolenih, po enem letu je spet lažje živel.

Bird junak za ''Sweet sixteen''
Leta 1986 je Boston v rednem delu nanizal kar 67 zmag, v finalu pa je bil s 4:2 boljši od Houstona. Rocketsi so v finalu Zahoda s 4:2 izločili Lakerse z neverjetim košem Ralpha Sampsona ob zvoku sirene. MVP je bil znova Bird. 8. junija 1986 so Celticsi s 114:97 ugnali Rocketse v Boston Gardnu (sredi devetdesetih so ga zaprli in pozneje tudi podrli) in se veselili 16. naslova. Takrat so posneli tudi dokumentarni film ''Sweet sixteen'', v glavnih vlogah so bili Bird, McHale, Robert Parish, Dennis Johnson in Danny Ainge. Nihče si ni mislil, da bodo morali na naslednjega čakati kar 22 let.

Zgodovinski koš Magica v Bostonu
Naslednjo sezono sta si ekipi še desetič stali nasproti. Naslov je pripadel Jezernikom, ki so slavili s 4:2. Odločila je četrta tekma v Boston Gardnu, ki je bila dramatična. Lakersi so vodili s 104:103, ko je Bird 12 sekund pred koncem zadel neverjetno trojko prek Jamesa Worthyja za 106:104. Abdul-Jabbar, ki je bil takrat star že 40 let, je zadel prvi prosti met, drugega pa zgrešil, a je Kevin McHale izgubil žogo in iz avta so krenili Lakersi. Žogo je vzel Magic, ki je prodrl v raketo in s svojim ''junior sky-hook'' metom prek glave dve sekundi pred koncem šokiral gostitelje (106:107). Met se še dve desetletji pozneje vrti v vseh pregledih najlepših akcij v zgodovini lige. Keltom je še uspelo znižati na 2:3, na šesti tekmi v Forumu (106:93) pa sta jih pokopala Johnson (16 in 19 podaj) in Jabbar (32 točk). Magic je bil znova MVP. Po zadnji tekmi v Forumu je veliki športnik Bird (v finalu ga je sijajno zaustavil najboljši obrambni igralec leta Michael Cooper) dejal: “Magic je zares izjemen igralec. Najboljši, kar sem jim videl!”

Finale brez Chicka ne bo enako
Vse tekme velikega rivalstva je prenašal najboljši košarkarski komentator vseh časov Francis "Chick" Hearn. Med letoma 1965 in 2002 je prenašal 3.338 tekem LA Lakersov zaporedoma, izpustil ni niti ene same! V košarko je uvedel nove pojme, kot sta ''air ball'' in ''slam dunk'', imel je več kot 100 različnih fraz. Njegovi radijski komentarji so bili tako dobri, da so gledalci utišali televizijo in pustili le sliko z njegovim komentarjem. Kmalu je bilo televizijcem jasno, da je bolje, da Chick komentira simultano za radio in televizijo. To je v modernem času nepredstavljivo, a njemu je uspevalo vse. Njegova zadnja tekma je bila zmaga Lakersov nad New Jersey Netsi leta 2002 s 4:0 v finalu, avgusta tistega leta je umrl. Sprejeli so ga v košarkarsko dvorano slavnih, ima svoje priznanje pod stropom Staples Centra, svojo zvezdo na cesti v Hollywoodu, ulica v Los Angelesu se imenuje po njem, še celo Pink Floydi so ga uporabili v pesmi. 27. aprila letos so na posebni slovesnosti predstavili tudi njegov bronasti kip pred Staples Cantrom.

Pierce najbolj zaslužen za 17. naslov Bostona
Boston je na nov finale čakal 22 let, Lakersi pa so postali prvaki v letih 1988, 2000, 2001 in 2002. Pred dvema letoma so Celticsi dobili obe tekmi doma (98:88 in 108:102), na tretji tekmi je z 20 točkami blestel Saša Vujačič, Lakersi so zmagali z 87:81. Odločilna je bila četrta tekma v Staples Centru, ko so varovanci Phila Jacksona vodili že za 24, potem pa je Keltom uspela največja vrnitev v zgodovini finalov (91:97). Bryant je še uspel preprečiti konec serije na peti tekmi (103:98). TD Garden je dočakal veliki trenutek 17. junija 2008, ko so Celticsi kar s 131:92 razbili Lakerse. MVP finala je postal Paul Pierce.

Lani zaradi poškodbe kolena v končnici ni igral Kevin Garnett in Boston se je poslovil v polfinalu Vzhoda. V sedmih tekmah je bil boljši Orlando, ki pa je v finalu klonil pred Lakersi z 1:4 v zmagah. V letošnji sezoni oboji niso blesteli v rednem delu, v končnici pa so prikazali najboljšo igro in se popolnoma zasluženo prebili v veliki finale.