Paolo Marinelli je dosegel 18 točk. Foto: BoBo
Paolo Marinelli je dosegel 18 točk. Foto: BoBo

Če ne zmagamo v soboto, potem tudi ta zmaga nima take veljave. Bo še težje, kajti najtežje je ponoviti tako igro in dvakrat zapored premagati istega tekmeca. Moramo se dobro pripraviti. Veseli smo, da smo v drugem krogu Eurocupa. Zdaj se bomo še lažje osredotočili na Ligo ABA.

Paolo Marinelli
Marko Marinović
Olimpijo v rednem delu Evropskega pokala čaka še gostovanje v Sankt Peterburgu pri Zenitu in domača tekma z VEF-om iz Rige. Foto: www.alesfevzer.com
Union Olimpija zanesljivo v drugi del

(89:67).

"S to zmago smo izpolnili cilj in se uvrstili v drugi del tekmovanja. Začeli smo nekoliko v krču, kar so gostje izkoristili in držali korak z nami. Ko smo stopili na plin in odigrali bolj trdo v obrambi ter bolj stisnili, sta stekla tudi naša tranzicija in met. Zmagali smo popolnoma zasluženo, morda lažje, kot smo pričakovali," je po srečanju povedal Aleš Pipan, ki je že po prvi polovici skupinskega dela poudarjal, da bo prav tekma z madžarskimi prvaki lepa priložnost za odločilno zmago za napredovanje.

Drugič zapored se je Olimpija v drugem najkakovostnejšem tekmovanju, ki ga je osvojila pred 20 leti in se je vanj lani vrnila po izpadu iz Evrolige, prebila v nadaljnjo fazo. Lani se potem v družbi Budivelnika, Hapoela in Banvita ni uvrstila v izločilne boje, tudi letos pa se Pipan zaveda, da bodo nasprotniki zahtevnejši kot v skupinskem delu, a bo vse skupaj dobra preizkušnja predvsem za mlade ljubljanske košarkarje: "V drugem delu bomo dobili še boljše ekipe in fantje bodo lahko primerjali svojo kakovost še z močnejšimi nasprotniki. Eurocup ni slabo tekmovanje in videli bomo, kam sodijo naši igralci. To je neka nagrada fantom, da bodo lahko tekmovanje nadaljevali tudi v novem letu."

Na parket se je vrnil kapetan Murić
Szolnoki bo znova v Stožicah gostoval že v soboto v Ligi ABA, ki bo – glede na to, da je jadransko tekmovanje prioriteta Ljubljančanov – še pomembnejša tekma, saj Olimpija drži stik z vrhom in vsak spodrsljaj ta stik hitro prekine: "Fantom sem že rekel, da nas čaka v soboto še pomembnejša tekma. Ta zmaga mora hitro iz naših misli in se moramo osredotočiti na naslednje srečanje. V dveh dneh moramo analizirati to tekmo in predvideti, kaj lahko oni dodajo. Z enako angažiranostjo kot v drugi in tretji četrtini moramo iti po novo zmago."

Madžari so v Ljubljano prišli brez Akoša Kellerja in Lazerica Jonesa, pri Olimpiji pa sta manjkala Hristo Nikolov in Sasu Salin. Je pa tokrat že več časa na parketu prebil Jaka Brodnik, na igrišče pa sta se po poškodbah vrnila Luka Rupnik in Dino Murić, ki so ga navijači še posebej toplo pozdravili. "Pomembno je, da se je na parket vrnil Murić in v kosu odigral 12 minut. Takoj ste videli, da se je povečala energija v skoku in v obrambi. Ko bo dobil še malo več občutka in bo začel še zadevati, bomo dobili dodatno kakovost," je o vrnitvi kapetana dejal Pipan.

Marinelli in Marinović zadela skupaj 10 trojk
Če je gostom v prvi četrtini še uspelo obdržati stik z Olimpijo, pa so ga izgubili v drugi četrtini in prednost zmajev je hitro narasla. Ljubljančani so ves čas imeli pobudo in bili boljši v vseh košarkarskih elementih. Če so morda na trenutke imeli nekaj težav v skoku, pa so na koncu tudi ujeli več odbitih žog od nasprotnika. Pipanovi varovanci so imeli odličen odstotek meta, predvsem pa so blesteli pri trojkah, saj so jih zadeli 14 (50 %).

Skupaj 10 iz 12 poskusov sta jih dala Paolo Marinelli in Marko Marinović, ki sta bila s po 18 točkami prva strelca tekme. V zadnjem času sta tako nadarjeni in izkušeni branilec v zelo dobri formi. "Marinelli je od tekme s Himkijem v vzponu. Postal je samozavesten, in prav je tako. Malo še mora popraviti agresivnost v obrambi in več sodelovati v skoku, kajti to je le ekipna stvar. Fanta je treba pustiti pri miru, da se razvija dalje. Zagotovo je to zelo spodbudno za vse nas. Marinović je na začetku v Ljubljani doživel marsikaj, zdaj pa je dokazal, da je iz pravega testa in izjemen borec. Hoče vedno zmagati. Vedno pač ne gre po načrtih, a zadnje tekme igra kot pravi organizator igre. Deli žoge, ko pa nobeden ne more dati koša, pa ga da on," je z njuno trenutno pripravljenostjo zadovoljen ljubljanski trener.

Potrpežljivost se je Marinelliju izplačala
Marinelli je izza črte poskusil sedemkrat, kar šestkrat pa je bil uspešen: "Prišel sem v igro in nisem veliko razmišljal, le o tem, da opravim svoje delo čim bolje. Tokrat mi je zares šlo, tako kot znam. Najbolj pomembno je, da smo zmagali in to tekmo je treba pozabiti, kajti že v soboto nas čaka pomemben obračun."

19-letni Rečan je dolgo čakal na svojo priložnost, ki jo je na zadnjih tekmah dobro izkoristil in igra vse bolje: "Vsak mladi igralec mora dati to čez. Čakal sem priložnost in potem z nekaj sreče v nesreči, ko imamo poškodovane igralce, dobil priložnost, ki sem jo želel izkoristiti na najboljši način. Moram še naprej trdo delati. Zadovoljen sem v Ljubljani in počutim se dobro, saj zmagujemo in tudi igram dovolj."

Če ne zmagamo v soboto, potem tudi ta zmaga nima take veljave. Bo še težje, kajti najtežje je ponoviti tako igro in dvakrat zapored premagati istega tekmeca. Moramo se dobro pripraviti. Veseli smo, da smo v drugem krogu Eurocupa. Zdaj se bomo še lažje osredotočili na Ligo ABA.

Paolo Marinelli
Union Olimpija zanesljivo v drugi del