Matjaž Smodiš je zablestel v dresu Krke, bil je najboljši posameznik, ko so Novomeščani prvič osvojili državno prvenstvo, MVP finala pa je bil tudi lani, ko je končal kariero z državnim naslovom v dresu Krke. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Smodiš je zablestel v dresu Krke, bil je najboljši posameznik, ko so Novomeščani prvič osvojili državno prvenstvo, MVP finala pa je bil tudi lani, ko je končal kariero z državnim naslovom v dresu Krke. Foto: Aleš Fevžer
Rašo Nesterović in uradna maskota evropskega prvenstva Lipko
Rašo Nesterović je želel priskočiti Olimpiji na pomoč, toda s klubom, ki zadnja leta životari in je v veliki rezultatski krizi, ni bilo moč skleniti sodelovanja. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Smodiš, Rašo Nesterović
Matjaž Smodiš in Rašo Nesterović v obrambni akciji na Eurobasketu 2007, kjer sta blestela pod obročema. Foto: EPA

ančnih zmožnostih tudi tekmovalno omejena – le dva v jadranski druščini in le eden v Evropi.

"Hvala Bogu! Košarko košarkarjem in šport športnikom. Ne samo na visoke, te vodilne funkcije, povsod je treba potisniti nekdanje košarkarje, predvsem tiste, ki hočejo in imajo smisel, saj roko na srce, vsi tudi ne znajo, kajti to ni igra, ampak je drugačno delo. V bistvu popolnoma podpiram in držim pesti, da bodo v Olimpiji mesto dobili nekdanji košarkarji. Na vseh funkcijah, od najvišjih do hišnika, če lahko tako rečemo (smeh). Nič novega ne bom povedal, če rečem, da imam močno željo in upanje, da Rašu uspe načrt, seveda ne vse naenkrat, ampak da stori postopoma. To pozdravljam in želim, da mu uspe," je lani marca dejal Dušan Hauptman. Želje legendarnega kapetana Olimpije se v Ljubljani niso uresničile, podobna zgodba pa je sledila še v Novem mestu.

Tedaj je bilo ogromno črnila prelitega glede Raša Nesterovića in njegovega sodelovanja z Olimpijo oziroma, bolje rečeno, pripravljenosti za aktivno delo pri najuspešnejšem slovenskem košarkarskem klubu. Toda vodstvo ponujene pomoči ni sprejelo, čeprav je klub daleč od stare slave. V zadnjih letih je domači primat prepustil Krko, lani celo izgubil obe slovenski lovoriki, pred dvema letoma je izgubil tudi Evroligo, udejstvovanje v drugem rangu evropskih tekmovanj, v evropskem pokalu, pa je v zadnjih dveh letih pridobil le s posebnim povabilom, in ne prek kvalifikacije skozi jadransko ligo.

Lani realen le boj za sredino Lige ABA
Še pred tremi leti in pol je Olimpija igrala v Top 16 Evrolige, bila po rednem delu Lige ABA druga in na koncu pred domačimi gledalci nesrečno izgubila naslov proti Partizanu, Krka pa je v tisti sezoni bila odlična v jadranski druščini, po rednem delu tretja, v polfinalu je sicer klonila pred Ljubljančani, a sezono okronala z državnim naslovom. V lanski sezoni je bil realen boj obeh klubov le za sredino jadranske lestvice, zmaji pa so bili na koncu na skromnem desetem mestu. Olimpija je še naprej v postopku sanacije dolga, ki zdaj traja že dobrih 12 let in po (vsako leto skoraj enakih) napovedih naj bi bil zdaj res v kratkem dokončno saniran, ugled nekoč priznanega evropskega kluba pa je že precej načet, a pomoč Nesterovića, nekdanjega kapetana slovenske reprezentance, edinega Slovenca s tako NBA-prstanom kot naslovom evropskega klubskega prvaka, pa so v zmajevem gnezdu odklonili.

Na drugi strani je Krka v zadnjih letih kar se poslovanja tiče in finančne stabilnosti lahko vzor v zadnjem času velikemu tekmecu. Novomeščani so tudi petkratni zaporedni državni prvaki, tako da je jasno, kateri je najboljši slovenski klub zadnjega obdobja, toda stik z mednarodno košarko bo državni prvak imel le enkrat na teden v jadranski ligi. Krka bo zdaj igrala tudi državno prvenstvo, z na papirju precej slabšimi nasprotniki, medtem ko bo Olimpija sicer igrala evropsko tekmovanje. Torej, reprezentanca se uvršča med osem najboljših na svetu, želja je celo poseči po medalji na evropski sceni, a le en klub igra na mednarodnih tekmovanjih stare celine.

Kdo je primernejši od Smodiša in Nesterovića?
Tudi v Novem mestu so po ljubljanske vzoru "zavrnili" pomoč nekdanjega kapetana slovenske reprezentance in praktično sinonima dolenjske košarke Matjaža Smodiša. Smodiš je lansko sezono deloval v klubu, a na pripravljalnem turnirju v Novem mestu pred novo sezono, ko je bil tudi ambasador tekmovanja, je potrdil, da se je z državnimi prvaki razšel. Če na eni strani Nesterović pri Olimpiji tudi kot igralec dobil prave priložnosti, je Smodiš enostavno legenda Krke. Leta 2000 jo je popeljal do prvega državnega naslova, pred dvema letoma pa tudi z državno lovoriko končal kariero. Toda tudi zanj ni prostora v klubu.

Kakšna je vzporednica med njima? Enostavno sta bila oba preveč ambiciozna. Smodiš je razmišljal o evropski Krki, Nesterović je z Olimpijo želel na stara pota, realnost pa je precej drugačna in kluba sta oddaljena od takšnih ciljev. Smodiš, trikratni evropski klubski prvak, je bolj kot doma cenjen v tujini, na primer v Moskvi, kjer je kot prvi tujec postal kapetan CSKA-ja, velike rdeče armade, šestkratnega evropskega prvaka in enega največjih klubov stare celine na sploh, kjer se Smodiševega znanja in predvsem poznanstev ne bi branili. Tudi Olimpija ne bi mogla dobiti osebe z večjim krogom poznanstev in košarkarskih kompetenc, kot je to Rašo. A v slovenski košarki še naprej - v nasprotju s tujino - nekdanji igralci po koncu karier ne dobijo pravega mesta in prave veljave.