Jaka Klobučar je bil najboljši igralec finala Lige Telemach. Na odločilni tekmi je rešil Krko, ki je bila štiri minute pred koncem v zelo nezavidljivem položaju. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar je bil najboljši igralec finala Lige Telemach. Na odločilni tekmi je rešil Krko, ki je bila štiri minute pred koncem v zelo nezavidljivem položaju. Foto: Aleš Fevžer
Jasmin Hukić je s penino polil trenerja Aleksandra Džikića. Foto: Aleš Fevžer
Klobučar in Džikić po novem naslovu Krke
Krka po preobratu do petega zaporednega naslova
Zadnje štiri minute tekme med Krko in Union Olimpijo


Union Olimpija si je v polni dvorani Leona Štuklja štiri minute pred koncem priigrala že osem točk prednosti, takrat pa je žogo v roke vzel najboljši igralec finala Jaka Klobučar, ki je v zadnji četrtini dosegel 12 točk. Predvsem s prostimi meti je poskrbel za preobrat, pri tem pa mu je pomagal tudi Sani Bečirović, z 18 točkami prvi strelec tekme.

Poteza dneva: trojka Bečirovića s sredine
Novomeška ekipa je povedla s 14:6, pri čemer je polovico točk dosegel Sani Bečirović, vključno s trojko s sredine igrišča. Ko se je Krki v napadu ustavilo in štiri minute ni dosegla točke, se je Olimpija približala na 25:24. Do polčasa si je Krka, ki so jo pestile osebne napake (Edo Murić in Jasmin Hukić po tri), spet priigrala malce višjo prednost (36:31).

Buljanova tehnična napaka prinesla preobrat
V tretji četrtini je po košu Mateja Rojca z razdalje Krka dosegla najvišjo prednost (44:35), v naslednjem napadu pa je Zvonko Buljan dobil tehnično napako in celo "ubijalski" pogled soigralcev. Krka šest minut ni našla poti do koša, kar je Olimpija izkoristila in z 11 zaporednimi točkami povedla s 44:46. Njena igra je bila raznovrstnejša, medtem ko je bila Krka nemočna v samostojnih akcijah.

Nov preobrat po delnem izidu 12:2
Ko je Sasu Salin s trojko povišal prednost na 48:54, Alex Stepheson pa pod košem zadel za plus osem, je bilo štiri minute pred koncem slutiti presenečenje. Sploh zato, ker je Krka kot že nekajkrat v finalni seriji v zadnji četrtini odpovedala v napadu. Šele ko je moral zaradi osebnih napak na klop Dino Murić, se je Krka prebudila in na krilih Jake Klobučarja povedla s 60:58.

Pipanove solze
Olimpija je odločilne trenutke odigrala nespretno in premalo zbrano, da bi se lahko rešila. Krkino zmago je šest sekund pred koncem s prostima metoma potrdil Bečirović. Krkin trener Aleksandar Džikić je s prsti veselo kazal sedmi osvojeni naslov, Olimpijin trener Aleš Pipan pa je s solzami v očeh nemočno zrl predse.


Izjave po tekmi
Aleksandar Džikić, trener Krke: "Union Olimpijo smo prisilili, da je iz sebe izvlekla vse najboljše. Boljšega finala si ne moreš želeti. Na peti tekmi so imeli dobre trenutke nasprotniki in mi, a naši so nastopili zadnji. Prvič v finalu smo igrali agresivno obrambo po celotnem terenu. Pet minut pred koncem smo bili v slabem položaju, a smo se vrnili. To sezono smo doživeli številne udarce, vzpone in padce. To je zdaj pozabljeno."

Jaka Klobučar, MVP finala: "Pokazali smo, da lahko kljub zaostanku zmagamo. To je lep dokaz, da smo borbeni. Ko je Union Olimpija izpolnila bonus osebnih napak, je bilo na meni, da vzamem žogo in izsilim osebne napake. Na koncu mi je uspelo, zelo smo veseli."

Aleš Pipan, trener Uniona Olimpije: "Čestitke Krki za osvojen naslov državnega prvaka. Dobro smo odigrali do pet minut pred koncem, ko smo s tremi nervoznimi meti skušali rešiti tekmo. Tako se končnice pač ne sme odigrati. Izkušena Krka je to znala izkoristiti. Iz prednosti osmih točk smo prišli do zaostanka dveh točk in to je bilo odločilno."

Liga Telemach, peta tekma finala:
KRKA - UNION OLIMPIJA (v zmagah: 3:2)
65:61 (20:13, 16:18, 10:18, 19:12)
2000; Bečirović 18, Klobučar 14, Buljan 8, Booker in Pavić po 6, Hukić in Bolčina po 4, E. Murić 3, Rojc 2; Salin in Stepheson 11, Joksimović in D. Murić po 10, Omić 6, Marinelli 5, Vladović in
Brodnik po 3, Rupnik 2.

Prosti meti: 26/30; 21/28
 Met za dve: 15/37; 14/42
 Met za tri:  3/16;  4/15
      Skoki:    38; 37   
                         

Klobučar in Džikić po novem naslovu Krke
Krka po preobratu do petega zaporednega naslova
Zadnje štiri minute tekme med Krko in Union Olimpijo