Krka in Union Olimpija se bosta prvič pomerili v 12. krogu v Novem mestu. Na sliki sta kapetana Edo Murić in Dragiša Drobnjak. Foto: Aleš Fevžer
Krka in Union Olimpija se bosta prvič pomerili v 12. krogu v Novem mestu. Na sliki sta kapetana Edo Murić in Dragiša Drobnjak. Foto: Aleš Fevžer
Union Olimpija
Olimpija in Krka sta se letos že pomerili v superpokalu. S 63:60 so bili boljši Ljubljančani. Foto: MMC RTV SLO
Alex Stepheson
Pomembni okrepitvi Novomeščanov in Ljubljančanov pod obročema - Chris Booker in Alex Stepheson. Foto: Aleš Fevžer
Vujošević
Naslov brani karizmatični Duško Vujošević s Partizanom. Foto: Reuters
Jaka Blažič
Slovenski reprezentant Jaka Blažič se bo prvič preizkusil v tujini. V novi sezoni bo oblekel dres Crvene zvezde. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cedevito je prevzel hrvaški selektor Jasmin Repeša. Foto: EPA
Neven Spahija
V Zagreb se je vrnil tudi Neven Spahija. Foto: EPA

Zmaji so lani zasedli osmo mesto. Dolgo so se borili za Final Four, a po odhodu Arona Baynesa in Dylana Paga so doživeli nekaj nenadejanih porazov in hitro izgubili boj za zaključni turnir. Moštvo je letos prevzel Aleš Pipan, ki ima kar precej spremenjeno zasedbo: "Želja vsakega trenerja je, da njegova ekipa igra na visoki ravni, moderno košarko s čvrsto in agresivno obrambo skozi vso tekmo, brez velikih padcev ritma. V napadu si odvisen tudi od dnevne forme in zunanjih okoliščin, obramba pa mora biti konstantna. V napadu želimo igrati všečno košarko, hitro in z veliko protinapadi. To je želja, drugo je pa praksa. Upamo, da bomo igrali košarko, ki bo vrnila publiko v dvorano, saj se vendarle igra za gledalce."

Celjan je lani med sezono prevzel MZT in z makedonskim prvakom odlično igral ter na koncu zasedel sedmo mesto. Prvo tekmo v jadranski ligi bo Olimpija odigrala prav v Skopju. Ljubljančani so pred sezono ves čas ponavljali, da si želijo vrniti naslov državnega prvaka v prestolnico, a obenem so podarili, da je ključna liga ABA, ki prinaša evropska tekmovanja, in da je za Olimpijo nujno, da ohrani stik z Evropo.

Krka višje kot lani
Krka je lani zasedla mesto za Olimpijo, a je imela kar štiri poraze več. Tudi Krka ima precej spremenjeno ekipo in višje cilje kot lani. "Moštvo je precej spremenjeno. Mislim, da imamo kar nekaj kakovostnih mladih igralcev. Veliko število klubov iz lige ABA je vložilo precej denarja v sestavo moštva. Z Olimpijo bomo težko v vlogi favoritov. Pričakujem pa, da bomo vsako tekmo dali vse od sebe in bomo neugoden nasprotnik. Da noben ne bo želel igrati s Krko," je povedal povratnik na novomeški klopi Aleksandar Džikić, ki je dejal, da si slovenski prvaki želijo nastopiti v Eurocupu.

Krka v prvem krogu igra doma, gostila pa bo okrepljeno Budućnost: "Budućnost sodi v krog ekip, ki so namenile veliko sredstev in energije, da bo v vrhu jadranske lige. Sezono začenjamo proti njim, a na srečo na domačem terenu. To je ekipa, ki ima jedro, ki dolgo igra skupaj, kar se pozna. Okrepili so se s kakovostnimi igralci. V prvi vrsti s Ćapinom, ki je bil lani MVP, in s koristnimi visokimi igralci. Vemo, da ne bo lahka tekma. Po drugi strani se zavedamo, da pred našim občinstvom lahko dobro igramo in prisilimo Budućnost, da odigra po najboljših močeh. Kakor koli že, začetek sezone je za nas precej neugoden, saj igramo s tremi moštvi, ki imajo cilj, da pridejo na Final Four. To so Budućnost, Cedevita in Partizan, a o dobri sezoni se ne more govoriti na začetku. Lovorike seštejejo nakoncu."

Že lani vstopnice za Evropo
14 moštev, štiri srbska, tri hrvaška, po dve iz Bosne in Hercegovine ter Slovenije in po ena iz Črne gore, Makedonije in Madžarske se bo pomerilo za 13. lovoriko najboljšega na Jadranu. Novinec v ligi je Mega Vizura iz Smedereva, ki je zamenjala lani zadnjeuvrščeni Split. Tudi letos se bodo najboljši štirje rednega dela pomerili na zaključnem turnirju, finale lige vodi v Evroligo, tretji pa gre v kvalifikacije za najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje. Lani so se klubi prvič prek regionalnega tekmovanja uvrstile v Evroligo. Redni del je osvojila Igokea, ki je pripravila prijetno presenečenje, imela je le šest porazov. Na Final Four so se uvrstili še Crvena zvezda, Radnički z MVP-jem rednega dela Aleksandrom Ćapinom, in Partizan, ki je v Laktaših na koncu tudi postal prvak. Črno-beli so že tako šestič osvojili jadranski šampionski prstan.

Beograjska velikana med glavnimi favoriti
Dve ekipi – Partizan in Zvezda – iz jadranske druščine bosta igrali v Evroligi letos, kar sedem, vključno z Olimpijo, pa v Eurocupu. Med glavnimi favoriti je znova Partizan, ki je lani slavil z najmlajšo ekipo v ligi. Šele z zadnjo zmago v rednem delu se je prebil na Final Four, na koncu pa osvojil naslov. Beograjski velikan se je znašel v velikih finančni težavah, blokiran je bil celo klubski račun, a s pomočjo države bo lahko nemoteno Partizan začel sezono. Najbolj se bosta poznala odhoda Vladimirja Lučića in Nemanje Gordića, glavni okrepitvi vrste Duška Vujoševića pa sta Tarence Kinsey in Boris Dallo.

Crvena zvezda, ki se je po 14 letih vrnila v Evroligo, je na papirju sestavila zelo močno zasedbo. Aktualne podprvake Lige ABA, ki jih vodi Dejan Radonjić, so zapustili nekateri izkušeni igralci na čelu z legendarnim Igorjem Rakočevićem, prišli pa so slovenski reprezentant Jaka Blažič, Boban Marjanović, Ivan Radenović, Charles Jenkins in Blake Schilb.

Zveneči trenerski imeni v Zagrebu
Igokea, ki je lani osvojila redni del, je izgubila nekaj ključnih mož na čelu z Nebojšo Joksimovićem, a so v klub iz Republike srbske prišli Keddric Mayd, Ramon Galloway, Michael Fraser, Miljan Pavković in Boris Bakić ter dobra znanca slovenskih parketov Nikola Gaćeša in Uroš Nikolić. Budućnost je bila tudi lani blizu preboja med štiri najboljše. Lani je med sezono ekipo prevzel Igor Jovović, glavne okrepitve pred novo sezono pa predstavljajo Ćapin, Suad Šehović, Jeleel Akindele in William Coleman. Radnički, ki je bil lani celo blizu preboja v finale, se je letos v ligo uvrstil zaradi odpovedi Vojvodine, zasedba Mute Nikolića pa je izgubila nekaj ključnih mož in bo težko ponovila lanski uspeh. Skopje je po odhodu Pipana prevzel Vlada Vukoičić, večino moštva pa je Makedoncem uspelo zdržati.

Cedevita je lani imela najdražjo ekipo, a je razočarala tako v ligi ABA kot tudi v državnem prvenstvu. V novi sezoni bo Zagrebčane vodil hrvaški selektor Jasmin Repeša, ki je na končanem EuroBasketu popeljal reprezentanco do četrtega mesta. Cedevito so zapustili med drugim nosilci igre Bracey Wright, Lukša Andrić, Predrag Šuput in Vlado Ilievski, prišli pa so Nolan Smith, Tomislav Zubčić, Ivan Ramljak in Ante Delaš. Zveneče trenersko ime je prevzelo tudi Cibono. Neven Spahija bo vodil zagrebške volkove. Hrvaški prvaki so zadržali glavne nosilce. Lani so razočarali z devetimi zmagami. Novi imeni v ekipi sta Matt Janning in Darko Planinić.

1. krog, petek etek ob 20.30:
MZT SKOPJE - UNION OLIMPIJA

Sobota ob 17.00:
CIBONA - RADNIČKI
ŠIROKI - CRVENA ZVEZDA

Ob 19.00:
KRKA - BUDUĆNOST
ZADAR - SZOLNOKI

Nedelja ob 17.00:
PARTIZAN - IGOKEA

Ob 19.00:
MEGA VIZURA - CEDEVITA