Sani Bečirovič je Kitajcem nasul 12 točk. Foto: MMC RTV SLO
Sani Bečirovič je Kitajcem nasul 12 točk. Foto: MMC RTV SLO
Primož Brezec, Goran Dragič
Primož Brezec in Goran Dragič sta skupaj dosegla 25 točk. Foto: KZS

Slovenci so igrali solidno, večkrat so pobegnili nasprotniku, a nato vsakič znova Kitajcem dovolili priključek. S 15 točkami je bil najučinkovitejši igralec Goran Dragič, ki je navduševal s prodori in z odličnimi podajami. Z zmago so si Slovenci zagotovili nastop v finalu turnirja, kjer jih v nedeljo čaka Avstralija.

Po prvi četrtini +4
Po košu Sanija Bečiroviča je Slovenija v 2. minuti prvič povedla (4:6), a je nato sledil delni izid 7:0, Kitajci pa so imeli pobudo (11:6). Slovenci so nato vendarle ujeli pravi ritem in po odlični blokadi Mihe Zupana ter trojki Sama Udriha v 9. minuti znova povedli (18:20) in prvo četrtino po delnem izidu 0:7 dobili z 18:22.

Ob 10 točk v dveh minutah
V drugem polčasu so varovanci Memija Bečiroviča prednost še povečali (sredi druge četrtine je prednost znašala že 10 točk), ki pa je v pičlih dveh minutah po delnem izidu 9:0 povsem skopnela. V končnici sta obe ekipi tekmovali v metu z razdalje - na vsako trojko slovenskih fantov so tekmeci odgovorili z novo. Izid ob polčasu je s prostima metoma postavil Uroš Slokar (41:44).

Odličen začetek tretje četrtine
Na začetku drugega polčasa so se Slovenci z bliskovitimi protinapadi po napakah Kitajcev znova odlepili od tekmeca, s še drugo trojko na tekmi je prednost +8 znova vzpostavil Jaka Klobučar. Nato pa so košarkarji v zelenem znova popustili, Kitajci so se spet nevarno približevali. Vseeno jim tekmeca ni uspelo ujeti, po tretji četrtini so zaostajali za sedem točk (55:62).

Trepetali do konca
V zadnji četrtini so Kitajci hitro izničili prednost in pet minut pred koncem rezultat izenačili na 67:67. Po seriji neuspešnih napadov na obeh straneh sta sledili dve zaporedni trojki. Prvo je zadel Bečirovič, drugo Goran Dragič in prednost je bila znova +6. Vseeno pa so v zadnjih dveh minutah Slovenci odigrali slabo, v obrambi so igrali zelo statično, v napadu precej nepovezano, kar pa vendarle ni bilo usodno. Ob izidu 71:74 so imeli 20 sekund pred koncem napad Kitajci, a je Goran Dragič z odlično obrambo odvzel žogo, nato pa je s prostim metom postavil končni izid 71:74.

POKAL BORISLAVA STANKOVIĆA, Liudžu
KITAJSKA - SLOVENIJA
71:75 (18:22, 23:22, 14:18, 16:13)
G. Dragič 15, Udrih 13, Bečirovič in Klobučar po 12, Brezec 10, Vidmar in Rizvič po 4, Zupan 3, Slokar 2.