Sašu Filipovskemu ni lahko, saj med sezono praktično sestavlja ekipo na novo. Zmaji nujno potrebujejo okrepitve, a so mladi košarkarji dokazali, da gre tudi njim zaupati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašu Filipovskemu ni lahko, saj med sezono praktično sestavlja ekipo na novo. Zmaji nujno potrebujejo okrepitve, a so mladi košarkarji dokazali, da gre tudi njim zaupati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Blažič je bil na zadnjih dveh tekmah najboljši strelec Olimpije. Počasi začenja igrati s podobno lahkoto, kot je lani navduševal v dresu Slovana. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nujne so okrepitve pod košem. Edini pravi center je ostal Robert Rothbart, ki pa preveč niha v igri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija končala Evroligo le z eno zmago

Prav košarkarji iz tatarskega Kazana so prizadejali zmajem najhujši letošnji poraz v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, ko so doma slavili s kar 30 točkami razlike. Tedaj je Olimpija igrala še z vsemi košarkarji. Tokrat jih je nastopilo le osem, povprečna starost teh pa je vsega dobrih 21 let. Proti izkušeni in izjemno močni ruski vrsti veliko možnosti za presenečenje seveda ni bilo, a ljubljanski mladeniči so s požrtvovalno igro dostojno izgubili, kar je znala nagraditi tudi sicer maloštevilčna stoženska publika.

Spodbude s tribun je bil vesel tudi trener Sašo Filipovski: "Pred tekmo smo se zavedali, da ima Unics veliko kakovostnih igralcev. Z menjavami igralnih mest smo poskušali onemogočiti tekmeca. Že sam odstotek meta pove, da ima Unics odlične strelce. Zahvalil bi se tudi čudoviti publiki. Tokrat je bilo užitek igrati, saj so nas kljub zaostanku navijači ves čas spodbujali in bi se jim zahvalil za to pomoč. Evrolige je konec, zdaj se moramo skoncentrirati na Ligo ABA, slovenski pokal in državno prvenstvo."

Premalo izkušenj za pravo konkurenco Unicsu
Drugo tekmo zapored je bil najboljši strelec Jaka Blažič. 21-letni branilec je prispeval 13 točk, z devetimi skoki pa je še drugi v svojem moštvu po številu ujetih odbitih žog: "Vsi smo odigrali pogumno. Prav vsak od nas je dal vse od sebe in se je boril po najboljših močeh. Upam, da se je to videlo tudi na tribunah. Mogoče nam manjka še nekoliko izkušenj, da bi lahko konkurirali igralcem, kakršne ima Unics in ki igrajo za veliko denarja ter so tudi vredni tega denarja. Dali smo vse od sebe. Izgubili smo za 13 točk, manj kot pa v Rusiji in upamo, da je publika zadovoljna z našo predstavo."

Košarkar, ki ga je selektor Božidar Maljković letos priključil tudi reprezentančnim pripravam, na začetku sezone ni veliko igral, a po odhodu peterice je dobil več priložnosti, ki jo zdaj tudi s pridom izkorišča. Blažič se je že uzrl na naslednji dvoboj, ki zmaje čaka že v nedeljo. Nekdanji košarkar Slovana pravi, da gredo Ljubljančani v Podgorico po zmago: "Že na božični dan nas čaka izjemno pomembna tekma v Podgorici, saj je Budućnost naš neposredni tekmec v boju za Final Four. Gremo seveda v Črno goro po zmago."

Zdaj prihajajo prave preizkušnje
Potem ko je pet košarkarjev zapustilo zmajevo gnezdo, se je moštvu za enkrat pridružil le Jan Močnik. 24-letni organizator igre, ki je eno sezono že nosil dres najtrofejnejšega slovenskega kluba, je po odhodu Aleksandra Ćapina in Bena Woodsida prvi "play" moštva. "Čestitam Unicsu za zasluženo zmago, čestital pa bi tudi vsem svojim soigralcem in trenerjem, ki smo vsi skupaj dali zares vse od sebe. Pustili smo srce na igrišču. Potrebno je priznati poraz in delati naprej," je po tekmi povedal 174-centimetrov visoki Primorec.

Na zadnji evroligaški tekmi je bil Močnik skupaj s Sasujem Salinom z 11 točkami drugi strelec Olimpije. Košarkar, ki je naenkrat in po sili razmer postal prvi organizator ljubljanske igre, se zaveda, da prave preizkušnje za mlado zasedbo šele prihajajo, saj je bilo v Evroligi že prej jasno, da možnosti za Top 16 ni več in tako je bil pritisk manjši: "Zdaj prihajajo težje tekme, saj moramo zmagovati. Velika želja je, da pridemo na Final Four jadranske lige, cilj pa je seveda tudi osvojitev državnega prvenstva. Ekipa je dobra. Dihamo kot eno in vzdušje je res pravo."

Union Olimpija končala Evroligo le z eno zmago