Jure Zdovc se poslavlja od mesta selektorja slovenske članske moške košarkarske reprezentance. Foto: Reuters
Jure Zdovc se poslavlja od mesta selektorja slovenske članske moške košarkarske reprezentance. Foto: Reuters
Igor Kokoškov
Igor Kokoškov že vrsto let deluje v Ligi NBA. Če ne bo presenečenj, bo postal drugi tuji strokovnjak na klopi slovenske reprezentance. Prvi je bil Božidar Maljković, ki je Slovenijo vodil med letoma 2011 in 2013. Foto: EPA
V ponedeljek bo znan novi košarkarski selektor

Košarkarska zveza Slovenije bo ime novega selektorja sporočila v ponedeljek popoldne po zasedanju izvršnega odbora. Zdovca so si po naših informacijah želeli tudi v gruzijski reprezentanci, a je možno sodelovanje preprečil AEK iz Aten.

Zdovc je decembra 2008 prvič postal selektor slovenske reprezentance in tedaj prvi zbral toliko poguma, da je napovedal naskok na medaljo.

Na evropskem prvenstvu, ki ga je leto po tem gostila Poljska, je Slovenija igrala odlično košarko, se prvič uvrstila v polfinale, v katerem je bila za las prekratka proti Srbiji (96:92 po podaljšku), na koncu pa tesno, tudi po nekaterih čudnih sodniških odločitvah, ostala brez brona v dvoboju z Grčijo (57:56).

Na SP-ju 2014 s Slovenijo sedmi
Decembra 2009 se je odločil, da ne bo več opravljal vloge selektorja, postal je trener ruskega prvoligaša Spartaka iz Sankt Peteburga. Na mesto selektorja se je vrnil leta 2014 in podpisal pogodbo za dve leti z možnostjo podaljšanja še za eno. Na svetovnem prvenstvu 2014 je slovensko izbrano vrsto popeljal do 7. mesta. Decembra lani se je na klubskem področju odločil po desetih letih - leta 2005 je bil trener solunskega Iraklisa - vrniti v Grčijo, kjer je prevzel vajeti atenskega AEK-ja. Na klopi grškega prvoligaša je zamenjal Dragana Šakoto.

Kdo je Igor Kokoškov?
44-letni Igor Stefan Kokoškov trenutno opravlja vlogo pomočnika glavnega trenerja pri ekipi Utah Jazz, sicer pa gre za trenerja, ki si je nabral že veliko izkušenj v Ligi NBA, saj je onkraj luže opravljal vlogo pomočnika trenerja pri Los Angeles Clippersih, Detroit Pistonsih, Phoenix Sunsih, kjer je več let sodeloval tudi z Goranom Dragićem, Cleveland Cavaliersih in Orlando Magicu. Od leta 2008 je za nameček vodil še gruzijsko izbrano vrsto, s katero pa je pred kratkim prekinil sodelovanje. Kot glavni trener se je sicer kalil pri OKK Beograd med letoma 1995 in 1996.

Med mogočimi kandidati za selektorski stolček slovenske reprezentance se je sicer omenjal še Ilias Zouros, nekdanji grški selektor (2011-2012), ki pa je v zadnjih letih vodil Efes, Žalgiris in Tofas.

V ponedeljek bo znan novi košarkarski selektor