Jaka Klobučar se je izkazal z dvojnim dvojčkom. Ob 13 točkah je zbral še 12 podaj. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar se je izkazal z dvojnim dvojčkom. Ob 13 točkah je zbral še 12 podaj. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski košarkarji v Stožicah ugnali Iran
Zdovc znorel ob neresni igri Slovenije

ošteno razjezili, a je selektor po tekmi našel tudi pozitivne točke tokratnega obračuna.

Slovenija je turnir v Stožicah začela z zmago (77:69). Za začetek je ugnala najslabšega nasprotnika na tridnevnem tekmovanju v Ljubljani, a vendarle gre za azijskega prvaka. Proti Iranu, ki ga vodi Memi Bečirović, selektor Slovenije na zadnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji pred štirimi leti, so Slovenci popravili nekaj napak z zadnjih obračunov, a igra je bila še vedno neprepričljiva in brez presežkov, toda tokrat sta manjkala kapetana Goran Dragić in Domen Lorbek, ki bosta pripravljena že v petek proti Brazilcem.

(Pre)hitro zapravili prednost
Za Slovenijo je turnir v Stožicah ključen, saj že v nedeljo potuje v Španijo, v torek sledi še obračun z ZDA, v soboto pa se začne zares. Turnir v Kaunasu, ki je potekal prejšnji konec tedna, je razkril kar nekaj slabosti, pred tem pa so Slovenci trenirali v Kranjski Gori, potem ko so se vrnili z nepotrebnega in s strani zveze bolj izsiljenega potovanja po Kitajski, kjer pravega časa za trening ni bilo, po dolgih potovanjih pa so tudi na tekmah utrujeni košarkarji pokazali bore malo.

"Nisem nezadovoljen, čeprav se je morda tako zdelo. Na taki tekmi moraš zmagati. Ni lahko niti za fante igrati v Stožicah v veliki dvorani. Je neki pritisk, Iran pa je dobra ekipa, ki nam ni dala miru in nam je vseskozi dihala za ovratnik. Nekatere stvari so bile dobre, bilo pa je tudi nekaj slabih. Težko priigrano razliko smo hitro zapravili. Igralci so se prehitro sprostili ali pa tisti, ki so prišli s klopi, niso bili dovolj osredotočeni. Nekateri so prehitro končevali v napadu, tako bolj za statistiko, in te stvari so me znervirale," je po tekmi razmišljal Zdovc.

Zdaj obračuna z visokimi Brazilci in Litovci
Glavna težava Slovenije je bil do zdaj skok, a tokrat so bili Zdovčevi varovanci pri lovljenju odbitih žog uspešnejši, saj so dobili le eno manj od nasprotnikov (31:32), res pa je, da razen orjaka Hameda Haddadija Iranci niso visoki in dobri skakalci. "Tokrat smo igrali z nižjimi štiricami. Prvi razlog je, da tudi Iran nima toliko visokih igralcev, drugi pa, da nas čakata tekmi z Brazilijo in Litvo, ki imata visoke in močne centre, ko bomo morali koristiti tudi po dva naša centra. Tudi s tega stališča smo malce taktizirali. Pogovarjali smo se o skoku tudi pred to tekmo, da moramo iti vsi na skok, moramo zapirati in se stepsti za vsako žogo."

Turnir v Stožicah je tudi kot nekakšna budilka za Jako Blažiča, ki do zdaj še ni pokazal pričakovanega. Zdovc je napovedal, da bo v dvorani, v kateri je nekoč blestel v dresu Olimpije, Blejec dobil več priložnosti, tokrat je začel v prvi peterki, takoj je bilo mogoče opaziti veliko željo, z nekaj potezami se je izkazal, a napravil znova tudi kar nekaj napak, v drugem polčasu pa je obsedel na klopi: "Jaka Blažič je imel morda nekaj smole, da je bil na parketu, ko je rezultat nekako strmoglavil. Treba je bilo reagirati, kasneje pa nisem več našel primerne priložnosti, da gre na igrišče."

Dvojni dvojček Klobučarja
Prvi slovenski strelec je bil s 15 točkami Jure Balažič, eno manj je dosegel Zoran Dragić, ki je ukradel še tri žoge, toda najbolj je izstopal Jaka Klobučar, ki je bil tudi izbran za MVP-ja srečanja: "Mislim, da je bilo nekaj dobrih trenutkov in minut, po drugi strani pa se še naprej pojavljajo napake, ki jih je preveč. Ko smo povedli za deset točk in prišli do neke varne razlike, smo se prehitro sprostili. Iran ni slaba ekipa in takoj, ko smo nekoliko popustili, so zadeli dve trojki in se približali. To je ena glavnih stvari, ki se ne bi smela zgoditi. Ko povedemo, moramo samo stopnjevati ritem in povesti za 15 ali celo več ter streti nasprotnika. Tako lahko nadziraš tekmo in jo zlahka pripelješ do konca. Na svetovnem prvenstvu, ko bodo pomembnejše tekme, lahko tako pride do krizne situacije."

Klobučar, ki je bil ob Gogijevi odsotnosti prvi organizator igre, je odlično opravil nalogo. Prispeval je 13 točk, predvsem pa se je izkazal z vsestransko predstavo, saj je ob tem zbral kar 12 podaj, ujel je tudi šest odbitih žog ter jih pet ukradel. "Na nekaterih tekmah smo imeli težave s 'pick'n'rollom', ki pa mislim, da je bil tokrat kar korektno branjen. Imeli smo nekaj napak v tranzicijski obrambi, kar Jure vedno znova ponavlja. V celem pripravljalnem obdobju smo nekoliko hendikepirani na položaju centra, še posebej kar zadeva skok. Tisti, ki smo, bomo morali dati še več ekipi. Vsi zunanji igralci se bomo morali še bolj vključevati v skok. Konec koncev je to igra pet na pet," je o težavah dodal Klobučar, ki je pred dnevi dopolnil 27 let.

Slovenski košarkarji v Stožicah ugnali Iran
Zdovc znorel ob neresni igri Slovenije