Alen Omić je bil najboljši strelec pri Olimpiji, a zares razigranega košarkarja med zmaji ni bilo. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić je bil najboljši strelec pri Olimpiji, a zares razigranega košarkarja med zmaji ni bilo. Foto: www.alesfevzer.com

Bešiktaš je odlična ekipa in vseh 12 lahko odigra svojo vlogo. Manjkali so nam trije pomembni igralci Murić, Salin in Rupnik. Po poškodbi se vrača Brodnik, a še ni igral. Dobili smo preveč žog in nismo bili pravi. Slabi smo bili v obrambi. Dopustili smo preveč trojk. Loftona nismo mogli ustaviti. Vemo, da je izvrsten igralec in bil je odličen.

Alen Omić
Aleš Pipan, Paolo Marinelli
"Doma moramo premagati Szolnoki in Rigo ter se uvrstiti v naslednji del," se Aleš Pipan zaveda, kaj morajo zmaji storiti za preboj v drugi del. Foto: www.alesfevzer.com
Bešiktaš visoko premagal Union Olimpijo

an.

Kljub neuspehu Ljubljančani po dveh porazih v šestih krogih Evropskega pokala ostajajo na dobri poti v drugi del tekmovanja. Bešiktaš, ki je v evropskem pokalu klonil le v prvem krogu doma proti Olimpiji, je silovito že začel tekmo in takoj povedel za osem, a so se zmaji še vrnili v igro, po prihodu v igro Chrisa Loftona pa je že do konca prve četrtine razlika narasla na deset. Sijajni Američan, ki je prvi strelec evropskega pokala, je izvrstno odprl tudi drugi polčas in v treh minutah so Carigrajčani naredili serijo 11:0 ter povedli celo za 23.

Ljubljančani so se približali na devet, čeprav so imeli nekaj priložnosti, da bi še konkretneje znižali razliko, toda odgovor je znova našel Lofton in z natančnimi meti izza črte – zadel je šest trojk – ponovno priigral gostom višjo prednost. Pri -9 je najprej zadel trojko z velike razdalje, nato še prek Marka Marinovića in srečanje končal s 27 točkami. Pipan je pred tekmo poudarjal, da ne smejo dopustiti, da Lofton dobi veliko žog, a načrt se zmajem ni izšel in odlični branilec, ki je med kariero premagal tudi zahrbtno bolezen, je blestel na stoženskem parketu ter napolnil ljubljanski koš. Na tekmi je bilo 6.000 gledalcev, kar je ljubljanski rekord evropskega pokala.

Tudi v napadu ni bilo razigranih igralcev
"Igrali smo točno tako, kot se nismo dogovorili. Namesto koncentracije in izvajanja pritiska na njihove najboljše igralce smo puščali najboljše strelce, da so se razigrali. Ne vem, zakaj so igralci tako reagirali. Tega nisem pričakoval. To so izkušeni gostje izkoristili, in ko so se razigrali, jih je bilo težko ustaviti. Zadevali so prek roke in tudi nemogoče mete
," z igro svojih varovancev ni bil zadovoljen Pipan.

"Videli ste, da ko se razigrajo, so izjemno nevarni. Dogovorili smo se, kako jih ustaviti, a se tega nismo držali. Že na začetku nam je padla koncentracija. Slabi smo bili v obrambi in pritiska, o katerem smo govorili, tokrat nismo izvajali. Ko smo igrali, recimo, pet minut obrambo, kot bi jo morali, pa smo nato naredili nekaj začetniških napak in dopustili mete v zadnjih sekundah. Nismo bili pravi in nismo imeli nobenega razpoloženega igralca v napadu. Vse preveč je bilo napak in na tak način se ekipe, kot je Bešiktaš, ne da premagati," je dodal ljubljanski trener.

Begić čez noč zapustil Olimpijo
Na dan tekme je prišla novica, da Mirza Begić, ki je igral pod odprto pogodbo, zapušča zmajevo gnezdo in se seli k Laboral Kutxi. V Ljubljani so bili pripravljeni na njegov odhod, vseeno pa je vendarle prišel ob nekoliko nepravem času: "Ne vem, v torek je še treniral z nami. Pozno zvečer smo izvedeli, da ne bo več igral. To sicer ne bi smelo imeti vpliva na ekipo. Pripravljeni smo bili na to in vedeli smo, da bo pač Begić enkrat odšel. Morda se je to zgodilo v nekoliko nepravem trenutku ravno pred to tekmo, ampak kar je, je. Igralci so profesionalci in za nekatere bi bil to lahko še dodaten motiv. Da na neki način odigrajo tudi zanj, ki je bil maksimalno korekten do vseh nas."

Finančno stanje Olimpije še zdaleč ni rožnato in zdaj bodo pač drugi morali zapolniti vrzel, ki je nastala po odhodu Begića: "Vsak trener si želi, da bi imel kakovostne igralce, ki lahko sami dobivajo tekme in so dominantni na svojih položajih. Mi smo finančno zares omejeni. Še tisto, kar smo pripeljali, smo z veliko muke in gledali na vsak evro. Tudi v prihodnje se bistveno to ne more spremeniti. Igramo s tistim, kar imamo. Upam, da se poškodovani hitro vrnejo, da bomo imeli večji izbor igralcev."

Omić je zdaj edini klasični center
"Pod košem smo imeli velik primanjkljaj. Omić, ki mora zamenjati Begića, že od začetka ni bil pravi in je bil vse preveč nervozen," Pipan tudi ni bil zadovoljen s predstavo zdaj edinega ljubljanskega pravega centra Alena Omića, ki je bil ob poškodbi Dina Murića in odhodu Begića celo kapetan. Omić je bil s 16 točkami sicer prvi strelec Olimpije, a je imel ogromno težav pod košem. Slabo je tudi začel tekmo – zgrešil je prvi pet metov iz igre – in po le dveh minutah ga je Pipan že zamenjal. "Pripravljen sem, da postanem prvi center. Morda sem bil na začetku tekme tokrat še nekoliko nervozen. Upam, da se kmalu vrnejo poškodovani. Težko igramo z osmimi ali devetimi igralci v rotaciji," je ob tem dejal Omić. Za njegov razvoj je bilo sodelovanje z Begićem zelo pomembno, in kot sam pravi, je iz te izkušnje tudi veliko odnesel: "To se je zgodilo čez noč. Dobil je sporočilo in se poslovil od nas. Bili smo kar malo v šoku. Zahvalil bi se mu, da je bil z nami. Veliko je prinesel ekipi, zdaj pa moramo pozabiti in se navaditi na sistem, ki ga imamo. Veliko sem se naučil od njega. Je odličen igralec in želi pomagati mlajšim. Rekel je, da moram trdo trenirati in vsakič, ko dobiš žogo pod obročem, moraš iti na vso moč proti košu."

Že konec tedna čaka Olimpijo novo težko delo, saj odhaja v Podgorico v goste k letos odlični Budućnosti. Tekma je izjemno pomembna, saj se v Ligi ABA vsak poraz pozna. Še naprej bo manjkal Murić, morda pa se bosta pridružila že Sasu Salin in Luka Rupnik, ki še vedno čuti veliko bolečine v rami, a bo poskusil stisniti zobe. Jaka Brodnik, ki je bil že tokrat v ekipi, trenira normalno in se počasi uvaja z ekipo ter upa, da ji bo lahko čim prej pomagal tudi na terenu.

Bešiktaš je odlična ekipa in vseh 12 lahko odigra svojo vlogo. Manjkali so nam trije pomembni igralci Murić, Salin in Rupnik. Po poškodbi se vrača Brodnik, a še ni igral. Dobili smo preveč žog in nismo bili pravi. Slabi smo bili v obrambi. Dopustili smo preveč trojk. Loftona nismo mogli ustaviti. Vemo, da je izvrsten igralec in bil je odličen.

Alen Omić
Bešiktaš visoko premagal Union Olimpijo