Tim Gajser je svoje prve metre z motorjem prevozil že pri dveh letih. Foto: hondaproracing.com
Tim Gajser je svoje prve metre z motorjem prevozil že pri dveh letih. Foto: hondaproracing.com
Gajser (še) ni svetovni prvak

Na Nizozemskem mu je spodletelo potrditi naslov svetovnega prvaka, proti kateremu se kljub napaki na včerajšnji dirki v Assnu zanesljivo približuje. Najstnik iz Pečk bo 8. septembra dopolnil dvajset let. Številni bi ga na prvi pogled označili za neizkušenega mladeniča, a bi se krepko zmotili.

Gajser je svoje prve metre z motorjem prevozil že pri dveh letih, ko ga je nanj postavil oče Bogomir, tudi sam navdušenec nad motošportom in nekdanji motokrosist. Oče je sinu prenesel vse svoje znanje, mu na treningih vcepil trmo, delovno vnemo in skromnost in mu pomagal z nasveti na njegovi karierni poti, ki je že zdaj izjemno bogata.

Tim se lahko pohvali z evropskimi in svetovnimi naslovi v nižjih kategorijah, v lanski sezoni pa je svetovni prvak, z nekonkurenčnim Hondinim agregatom, postal v razredu MX2. Ob motociklistu Marcu Marquezu v svetovnem prvenstvu MotoGP je postal prvo ime japonskega velikana, proizvajalca avtomobilov in motociklov.

Po končani sezoni sta se z očetom nemudoma odločila za prestop v elitni razred MXGP ter s pripravljenostjo presenetila vse. Tim je zmagal že na prvi dirki sezone v Katarju ter odlične vožnje nadaljeval sezono v svojem ritmu, se redno uvrščal na zmagovalni oder pa tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva, ki ga ni več izpustil iz rok.

Na Veliki nagradi Nizozemske se mu je ponudila priložnost, da bi dve dirki pred koncem sezone potrdil naslov svetovnega prvaka, a se mu je načrt povsem ponesrečil. V preveliki želji je storil napako in bil primoran prvič v sezoni odstopiti.

Kljub temu je v skupnem seštevku ohranil dovoljšnjo prednost, da nas bo po vsej verjetnosti že prihodnji konec tedna lahko razveselil z zgodovinskim dosežkom, naslovom svetovnega prvaka elitnega razreda v motošportu. Z dosežkom bi se z zlatimi črkami zapisal v anale slovenskega športa ter se postavil ob bok šampionom, kot so Tina Maze, Peter Prevc, Iztok Čop in drugi.

Gajser (še) ni svetovni prvak