Matej Žagar ne bi nastopil, če ne bi šlo za tekmo svetovnega prvenstva in če ne bi ta potekala v Krškem. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Žagar ne bi nastopil, če ne bi šlo za tekmo svetovnega prvenstva in če ne bi ta potekala v Krškem. Foto: www.alesfevzer.com

Bolečine so najhujše na štartu, kjer se moram nagniti naprej. V dimljah imam hematom, pa tudi na medenici. Stvari niso lahke, zato bom tudi mogoče vzel protibolečinsko injekcijo.

Matej Žagar
false
V Krškem v nedeljo pričakujejo 12 tisoč gledalcev. Foto: Goran Rovan

V Krškem so na dirko pripravljeni, nekoliko manj pa slovenski adut Matej Žagar, ki počasi okreva po treh padcih v zadnjih tednih, a bo na domači dirki seveda nastopil.

Če ne bi bilo Krško, bi nastop odpovedal
"Če ne bi šlo za dirko svetovnega prvenstva in če ne bi bilo to Krško, bi nastop odpovedal. Borim se vsako uro, vožnje in treningi so zaradi bolečin zelo oteženi," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Žagar. Najboljši slovenski spidvejist je v zadnjih tednih vroč, saj je slavil na zadnji dirki serije Grand Prix v Gorzowu, čeprav je na poti do zmage grdo padel, posledice pa občuti še zdaj. "To je vse mozaik - mene, motorjev in izkušenj. Malo dozoriš, napak nočeš ponoviti. Počutim se bolj zrelo za težke odločitve, da sem pripravljavce motorjev dal na stran. Te stvari niso lahke, ker ne veš, kako bo. A to je bila poteza v dobro smer. Če potegnem črto, sem veliko boljši zdaj kot zadnja leta," pravi Žagar o letošnji spremembi pri opremljevalcih in motorjih.

V predelu dimelj ima hematom
"Vsi si želimo dober rezultat in dobro dirko. Jaz sem pripravljen, prireditelji se bodo potrudili, da bo steza dobra. Jaz moram biti hiter na štartu in stezi in ni težav. Bolečine so najhujše na štartu, kjer se moram nagniti naprej. V dimljah imam hematom, pa tudi na medenici. Stvari niso lahke, zato bom mogoče vzel tudi protibolečinsko injekcijo," je zdravstvene težave povzel Žagar, ki ima v tej sezoni dve zmagi (Varšava, Gorzow) in je trenutno četrti v SP-ju.

Steza naj bi bila nekoliko mehkejša
Prireditelji z AMD-ja Krško so predstavili dve pomembni novosti na prvi dirki za SP po letu 2013. Prva je na zahtevo podjetja BSI, ki trži tekmovanje, premik boksov, ki ne bodo več v garaži v zgornji etaži, ampak v večjem šotoru na tleh. Bokse so morali razširiti, so pa na ta račun zdaj v starih boksih pridobili prostor za VIP-goste. Druga novost pa je povezana s podlago, saj so jo drugič po letu 2009 zamenjali oziroma so se vrnili na staro in preizkušeno. Steza naj bi bila nekoliko mehkejša, na njej pa bi bilo lažje pripraviti enakovredne položaje za vse tekmovalce. Z njimi se ne obremenjuje niti Žagar, čeprav priznava, da žreb je pomemben in da so mu do zmage na zadnji dirki pomagali tudi lokalni prireditelji, ker je imel domači dirkač Bartosz Zmarzlik enake štartne položaje kot on in so progo za to posebej utrdili.

"Grand Prix zahteva veliko napora, časa, denarja, ampak tudi vrača. Za nas vse, ki smo vpeti v organizacijo, ni večjega zadoščenja kot biti na dirki, ki teče, kot mora, še posebej če je ogromno ljudi na stadionu in če Matej zmaguje," je dejala predsednica AMD-ja Krško Violeta Freeland.

Podlaga 'deviška' za Grand Prix
"Mislim, da bo podlaga v redu, je popolnoma nova, deviška za Grand Prix. V tem ne vidim težav, a je res, da tveganje obstaja. Srčno pa upam, da bo tudi vreme letos takšno, kot mora biti. Slovenci smo čudna vrsta: vsi bi prišli, ampak vedno čakamo, kaj pa če vreme ne bo pravo, pa bom izgubil denar ... Matej je povedal, da so v Gorzowu dve uri pred tekmo vsi na stadionu. Pri nas pa ljudje kupujejo vstopnice, ko je predstavitev voznikov že mimo," je še poudarila Freelandova.

Zelo zadovoljni s prodajo vstopnic
S prodajo vstopnic so sicer v Krškem zelo zadovoljni. V predprodaji so, tudi zaradi različnih akcij in popustov, prodali že 70 odstotkov vstopnic. Večina sedežev na tribunah je razprodanih, nekaj več je na voljo stojišč, a Krčani pričakujejo, da bo v soboto zvečer stadion poln in bo na njem 12.000 gledalcev. Vstopnice so sicer po rednih cenah na voljo od 20 evrov (stojišča) do 40 oziroma 50 (tribuna).

Bolečine so najhujše na štartu, kjer se moram nagniti naprej. V dimljah imam hematom, pa tudi na medenici. Stvari niso lahke, zato bom tudi mogoče vzel protibolečinsko injekcijo.

Matej Žagar