Uvodno dirko državnega prvenstva v razredu open je dobil Tim Gajser. Foto: Goran Rovan
Uvodno dirko državnega prvenstva v razredu open je dobil Tim Gajser. Foto: Goran Rovan
KLemen Gerčar, ki vozi za AMD Brežice, se je tokrat po poškodbi moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: Goran Rovan
Na progi je bilo več tekmovalcev kot lani, ob progi pa več gledalcev. Foto: Goran Rovan

V obeh vožnjah je suvereno ugnal Klemna Gerčarja, člana AMD Brežice, ki pa je nastopil po poškodbi.

AMD Brežice je klub z eno najdaljših tradicij v motokrosu pri nas. Njegovi člani že vrsto let pripravljajo uvodno dirko državnega prvenstva v motokrosu. Za pripravo proge so morali tudi letos vložiti ogromno truda, da je bila pripravljena kot še nikoli do zdaj. To jim je tudi uspelo. Lepo vreme, vse več dirkačev in zanimive dirke pa so ob progo privabili tudi številne gledalce.

Na njej sta se v odprtem razredu, ki je štartal skupaj z razredom 125 kubičnih štiritaktnih motorjev, prvič letos med seboj pomerila tudi dva svetovna asa Tim Gajser in Klemen Gerčar. Klemen, aktualni svetovni prvak razreda MX3, je sicer nastopil nekoliko poškodovan, saj se je pri trku s sotekmovalcem v Braziliji močno udaril v zapestje. Medtem ko je Tim prišel na prvo dirko z izjemnim rezultatom. V Braziliji je namreč v zadnji vožnji dosegel zgodovinsko tretje mesto v kategoriji MX2, ki je, kot so zapisali na spletni strani, "valilnica" bodočih prvakov elitnega razreda MXGP, v katerem letos prvič nastopa prav Klemen Gerčar. Gajser je bil v obeh vožnjah hitrejši in je obakrat suvereno zmagal ter osvojil prvih 50 točk. Tretji je bil Toni Mulec, ki se je po poškodbi prav tako vrnil na dirke. Za njim pa sta se uvrstila še Jaka Može in Theo Urbas.

V razredu s 125 kubičnimi štiritaktnimi motorji je zmagal Aljoša Molnar, na drugem mestu sta se izmenjala Luka Kutnar in Anej Doplihar ter oba osvojila 42 točk. Četrto mesto je osvojil Nejc Gajser, peto pa Ian Oskar Katanec. V enakem razredu z dvotaktnimi motorji je zmago slavil Miha Bubnič, drugi je bil Anej Braniselj in tretji Jaka Završan.

Med najmlajšimi razreda MX50 ccm je bila najhitrejša Mia Ribić iz sosednje Hrvaške, drugi je bil Jaka Osek, tretji pa Jaka Peklaj. Gašper Polajžer je postal zmagovalec razreda 65 ccm, drugi je bil Gal Zupančič, tretji pa Jure Perpar. V najmočnejšem razredu podmladka 85 je bil tokrat najboljši Luka Milec, ki je dvakrat premagal Maksa Mausserja, tretje mesto pa si je priboril Matevž Robek, ki je zbral enako število točk - 38 - kot Staša Braniselj.

Na 1.500 metrov dolgi progi, ki je značilna po svojih strmih vzponih in spustih ter številnih skokih, med katerimi najdaljši ponese celo tja do 30 metrov v daljavo, je bilo zanimivo tudi v kategoriji veteranov. V skupini mlajših je bil najhitrejši in nepremagljiv Bogomir Gajser, ki je premagal Alojza Vogrinca in Igorja Pancarja. V kategoriji starejših pa je bil prvi Alojzij Fortuna, Stane Pečjak in tretji Milan Žvan.

Goran Rovan