Rok Turk je upravičil vlogo favorita. Foto: Blaž Bajec
Rok Turk je upravičil vlogo favorita. Foto: Blaž Bajec

Turk, ki je bil najhitrejši na osmih od desetih hitrostnih preizkušenj, je povedel že na petkovem uvodu, v soboto pa vodstvo postopoma stopnjeval. A razlike so bile vseskozi majhne in po sedmih preizkušnjah je njegova prednost pred Avbljem, ki letos prvič vozi v tem tekmovanju, znašala le 27,7 sekunde.

Dirka pa bi se skoraj obrnila na glavo v osmi hitrostni preizkušnji. Nenehen pritisk velikega odkritja letošnjega državnega prvenstva se je obrestoval, ko je Turk rahlo zgrešil smer in z vožnjo po travi izgubljal dragocene sekunde.

Skoraj 19 pridobljenih sekund za Avblja je bil obet za izredno napeto končnico, v kateri je vse svoje izkušnje unovčil Turk ter tako osvojil še tretjo dirko v letošnjem državnem prvenstvu. Avbelj ostaja z eno zmago z druge dirke v Velenju.

"Z Boštjanom sva odpeljala odlično dirko. Njegov prihod v državno prvenstvo je nedvomno dvignil konkurenco, na dirkah so se izboljšali časi, zaradi tega pa je večkrat treba voziti na robu zmogljivosti," je po dirki dvoboj z Avbljem ocenil Turk.

Tretje mesto na dirki je osvojil Slovak Vlastimil Majerčak (Ford Fiesta R5) z zaostankom 2:19,5 minute. V boju za državno prvenstvo je na najnižjo stopničko zmagovalnega odra v Železnikih stopil Darko Peljhan (VW Polo RN4), ki je bil hitrejši od Aleša Zrinskega (Peugeot 208 R5). Oba sta za zmagovalcem zaostala za več kot štiri minute.

Po poletnem premoru v državnem prvenstvu sledijo še tri dirke. Konec septembra bo reli Nova Gorica, na začetku oktobra reli Poreč, sezona pa se bo končala z idrijskim relijem konec oktobra.