Največja tekmeca lanske sezone Marc Marquez in Valentino Rossi na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Največja tekmeca lanske sezone Marc Marquez in Valentino Rossi na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Alex Marquez
Nedelja je bila tudi v znamenju spomina na v petek smrtno ponesrečenega Luisa Saloma. Na fotografiji dirkač razreda Moto2 Alex Marquez. Foto: EPA

Rossi je konkurenci pripravil novo doktorsko disertacijo in po dramatični dirki v Barceloni slavil že desetič: "To je ena največjih zmag v karieri, vodil sem od začetka, le Marquez me je vmes prehitel."

Tretji je bil Dani Pedrosa. Jorge Lorenzo je odstopil, potem ko ga je na polovici dirke zbil Italijan Andrea Iannone. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Marquez (125 točk), drugi je Lorenzo (115 točk), tretji pa Rossi (103).

Razpoloženi Rossi je zatajil samo na štartu, ko je padel na sedmo mesto, pozneje pa se je začel hitro prebijati navzgor. Mimo Danija Pedrose je bil v tretjem krogu, v sedmem pa že prvi, potem ko je prehitel Lorenza, že pred tem pa tudi Marqueza.

Iannone in Lorenzo končala v pesku
Medtem ko je Rossi imel pred seboj vse boljšo dirko, pa se je pri njegovem moštvenem sotekmovalcu slabšala iz kroga v krog. Lorenzo je vodil v prvem krogu, toda po sedmem začel izgubljati mesta. Najprej vodstvo, potem je bil hitro že četrti, ko sta mimo njega švignila Pedrosa in Maverick Vinales.

Najslabše pa je šele sledilo. V 17. krogu je Andrea Iannone naredil napako, po prepoznem zaviranju pa je zadel Španca pred sabo in oba sta končala v pesku, potem ko je Lorenzo naredil še preval prek svojega motorja. Nepoškodovan, a besen kot ris je najprej zavrnil poskus opravičila Ducatijevega dirkača, potem pa hitro izginil v boksih.

Rossi zmago posvetil Salomu
V zadnjih petih krogih se je razvil odličen dvoboj med Rossijem in Marquezom. Številni navijači so z zadržanim dihom spremljali boj dirkačev, ki vse od konca lanske sezone nista več v zglednih odnosih. A tokrat ni bilo sledu starih zamer, boj je bil čist, nekaj prehitevanj zelo tesnih, na koncu pa veliki zmagovalec Rossi. Ko je dva kroga pred koncem odbil zadnji napad Španca in pospešil, je bilo jasno, da Marquez še ene priložnosti ne bo dobil, potem ko je v predzadnjem krogu naredil manjšo napako. Odločil se je za varno možnost in 20 novih točk za drugo mesto, s katerimi je prevzel skupno vodstvo.
"V drugem delu dirke sem vozil zelo dobro, a mi ni uspelo narediti takšne razlike, kot sem želel. Vedel sem, da bo tesno, na koncu pa sem izkoristil svojo priložnost in zmagal. To zmago posvečam Luisu Salomu," je dejal Rossi.

"Danes je bila res težka dirka. Temperature so bile nenormalno visoke. Na koncu sem imel nekaj priložnosti, da bi napadel, a ni šlo, poleg tega pa sem videl, da je Lorenzo odstopil. Z Valentinom sva imela dober boj, pomembno pa je, da se je dirka dobro končala za skupni seštevek,"
je razmišljal drugouvrščeni Marquez.

Naslednja dirka bo v Assnu 26. junija.

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. V. ROSSI       ITA/yamaha 44:37,589
 2. M. MARQUEZ     ŠPA/honda     +2,652
 3. D. PEDROSA     ŠPA/honda      6,313
 4. M. VINALES     ŠPA/suzuki    24,388
 5. P. ESPARGARO   ŠPA/yamaha    29,546
 6. C. CRUTCHLOW    VB/honda     36,244
                                       
Moto2, končni vrstni red:              
 1. J. ZARCO       FRA/kalex  42:31,347
 2. A. RINS        ŠPA/kalex     +4,180
 3. T. NAKAGAMI    JAP/kalex      9,313
                                       
Moto3, kvalifikacije:                  
 1. B  BINDER      JAR/KTM     1:54,024
 2. N. ANTONELLI   ITA/honda     +0,054
 3. N. BULEGA      ITA/KTM        0,088

SKUPNI VRSTNI RED                     
 
MotoGP (7/18):                        
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda   125 točk
 2. J. LORENZO    ŠPA/yamaha  115     
 3. V. ROSSI      ITA/yamaha  103     
 4. D. PEDROSA    ŠPA/honda    82     
 5. M. VINALES    ŠPA/suzuki   72     
                                      
Moto2 (7/18):                         
 1. A. RINS       ŠPA/kalex   116     
 2. S. LOWES       VB/kalex   108     
 3. J. ZARCO      FRA/kalex   106     
                                      
Moto3 (7/18):                         
 1. B. BINDER     JAR/KTM     147     
 2. J. NAVARRO    ŠPA/honda   103     
 3. R. FENATI     ITA/KTM      80