Milenko Ačimovič je zbral 74 nastopov za slovensko nogometno reprezentanco. Foto: EPA
Milenko Ačimovič je zbral 74 nastopov za slovensko nogometno reprezentanco. Foto: EPA
Scottie Pippen
Scottie Pippen in šest pokalov Chicaga za najboljše moštvo v Ligi NBA (1991-1993, 1996- 1998). Foto: Reuters
Jiri Welsh
Jiri Welsh je tudi eden od tistih nekdanjih NBA-jevcev, ki so igrali pri Unionu Olimpiji. Foto: RTV SLO
Marcello Lippi
Marcello Lippi je svoje varovance popeljal do naslova svetovnega prvaka. Italijani so v Nemčiji najprej slavili proti Gani. Foto: EPA

Čeprav je imela Slovenija večji del igralca več, ji ni uspelo osvojiti prve točke na svetovnih prvenstvih. Kazalo je dobro, saj je Mile Ačimovič v zadnjih sekundah prvega polčasa na desni strani kazenskega prostora preigral paragvajsko obrambo, streljal iz mrtvega kota in matiral Chilaverta.

V drugem polčasu so Cuevas (66.), Campos (74.) in Cuevas postavili stvari na svoje mesto. Za Slovenijo, ki je bila že pred tekmo obsojena na pot domov, so igrali Dabanovič, Milinovič, Bulajič, Novak, A. Čeh, Pavlin (40./Rudonja), Ačimovič (63./N. Čeh), Karič, Tavčar, Osterc (77./Tiganj) in Cimerotič.

1965
Rodila se je ameriška atletinja Gwen Torrence, leta 1992 olimpijska prvakinja na 200 metrov. Skupno je Torrencova osvojila tri zlate in po eno srebrno ter bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Barceloni (1992) in Atlanti (1996).

1981
V Trbovljah se je rodil napadalec slovenske nogometne reprezentance Klemen Lavrič. Ko je Brane Oblak postal trener velenjskega Rudarja, se je Lavrič zelo uveljavil in postal najboljši strelec kluba. Ob prestopu v Hajduk si je obetal lepo minutažo, vendar iz tega ni bilo nič. Prestopil je k Interju iz Zaprešiča, nato pa se preselil v Nemčijo. Najprej je igral za Dinamo iz Dresdna. V 2004/05 je bil z 18 goli drugi strelec (takoj za Lukasom Podolskim) druge nemške lige. Posledica dobrih iger je bil prestop k prvoligašu Duisburgu, od leta 2008 pa je član japonske Omiyje Ardije. Po enoletnem igranju za Sturm in St. Gallen trenutno brani barve nemškega tretjeligaša Karlsruher SC. Za reprezentanco je na 25 tekmah dosegel šest golov.

1991
Chicago je prvič osvojil šampionski prstan za zmagoslavje v Ligi NBA, potem ko so košarkarje Los Angeles Lakersov premagali s 108:101 in v zmagah slavili s 4:1. Scotty Pippen je na peti tekmi dosegel 32 točk, Michael Jordan, ki je bil izbran za najboljšega igralca finalne serije, pa 30.

1994
Jevgenij Berzin je postal prvi Rus, ki je zmagal na kolesarski Dirki po Italiji. Drugo mesto je zasedel Marco Pantani, tretji pa je bil Španec Miguel Indurain.

1999
Britanska kraljica Elizabeta je trenerja nogometašev Manchester Uniteda Alexa Fergusona povzdignila v viteški stan.

2001
Luiz Felipe Scolari je postal novi selektor brazilske nogometne reprezentance, s katero je leto kasneje postal svetovni prvak.

2002
Košarkarji Uniona Olimpije so v tretji tekmi finala državnega prvenstva v Tivoliju premagali Krko s 83:58 in desetič osvojili naslov državnega prvaka. Jiri Welsh je dosegel 22 točk.

2003
Boštjan Buč je na atletskem mitingu v Ostravi na Češkem v teku na 3.000 metrov z ovirami s časom 8:16,96 krepko izboljšal svoj državni rekord, ki je še zdaj veljaven.

2006
Italija je na svetovnem prvenstvu v nogometu pohod na prvi naslov po letu 1982 začela z zmago z 2:0 proti Gani. Zadela sta Andrea Pirlo in Vicenzo Iaquinta.