Dejan Bodiroga je bil najbolj zaslužen za zmago Barcelone. Foto: EPA
Dejan Bodiroga je bil najbolj zaslužen za zmago Barcelone. Foto: EPA
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar je leta 1996 sedel na klop Maribora. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Miran Pavlin
Miran Pavlin je odločil prijateljsko tekmo proti Tuniziji. Foto: RTV SLO

Zmajem je zmanjkalo nekaj športne sreče, morda kanček natančnosti v napadu, da bi se uvrstili na zaključni turnir. Gostitelji so sicer dvakrat vodili za osem točk, najprej v prvi četrtini s 24:16 ter na začetku druge z 31:23, toda Union Olimpija jih je vsakič ujela. V 15. minuti je po trojki Jasmina Hukića povedla z 32:31, ob polčasu pa so Katalonci vodili s 40:36.

Še pet minut pred koncem je imela Barca 11 točk prednosti (73:62), ki se je nato močno stopila. Dobro minuto pred zadnjo sireno je bilo 77:73, nato je 21 sekund pred koncem Vlatko Ilievski položil za 77:75. Ljubljančani so naredili prekršek nad de la Fuentejem, ki je na črti prostih metov ohranil mirno roko. Dejan Bodiroga je dosegel 21 točk, Šarunas Jasikevičius pa 16, pri Ljubljančanih je Ilievski prispeval 16 točk. Barca je na zaključnem turnirju osvojila svoj prvi evropski naslov.

1916
Rodil se je argentinski nogometni trener Helenio Herrera. Igralsko kariero je končal leta 1945, večinoma je igral v Franciji. V petdesetih letih je bil trener v Španiji, kjer je vodil Atletico Madrid, Deportivo in tudi Barcelono. Nogometaše Interja je popeljal do dveh naslovov evropskega prvaka. Njegov sistem 5-3-2 je temeljil na odlični obrambi, ki je omogočala protinapade. Herrera velja za očeta ''catenaccia''.

1996
Bojan Prašnikar je postal novi trener nogometašev Maribora. Prašnikar je podpisal pogodbo do konca prvenstva in še za naslednji dve leti. Z njegovim prihodom se je začel pravi razcvet vijoličastih. Leta 1997 so osvojili prvi naslov državnih prvakov, avgusta 1999 pa je Prašnikar izpolnil tudi velike sanje, Maribor se je namreč uvrstil v Ligo prvakov.

1996
Nogometaši Ajaxa so v povratnem srečanju polfinala Lige prvakov v Atenah premagali Panathinaikos s 3:0 (1:0) in se s skupnim izidom 3:1 uvrstili v finale. Nizozemci so s prepričljivo igro v Atenah popravili vtis s prvega srečanja, ki so ga presenetljivo izgubili z 0:1. Jari Litmanen je zadel že v 4. minuti in tako izničil prednost nogometašev Panathinaikosa iz prvega srečanja. Po drugem zadetku istega igralca v 77. minuti je bilo upov Grkov na finale konec. Usodo domačih pa je v 86. minuti dokončno zapečatil še Wooter in 74.000 gledalcev je razočarano zapustilo olimpijski stadion v Atenah. Ajax je v finalu v Rimu izgubil z Juventusom.

1999
Rokometaši Barcelone so še četrtič zapored postali evropski prvaki. V povratni finalni tekmi so z 29:18 (14:7) premagali zagrebški Badel 1862. Prva tekma se je končala brez zmagovalca (22:22). Rafael Guijosa je (7 golov) in Demetrio Lozano (6 golov) sta bila junaka pred 5.000 gledalci v dvorani Blau Grana, pri gostih je Zlatan Saračević dosegel 4 gole.

2002
V prijateljski nogometni tekmi je Slovenija na stadionu za Bežigradom z 1:0 premagala Tunizijo. Varovanci Srečka Katanca so brez treh standardnih igralcev (Džoni Novak, Željko Milinovič, Sebastijan Cimerotič) odigrali zelo solidno tekmo in bi si vsaj po priložnostih zaslužili višjo zmago. Edini zadetek je v 23. minuti dosegel Miran Pavlin.

2011
David Ferrer ni bil kos Rafaelu Nadalu v finalu teniškega turnirja v Monte Carlu. Najboljši igralec sveta je na poti do sedmega monaškega naslova ugnal rojaka 6:4 in 7:5.