Janez Ožbolt je bil prvi tekač v štafeti, ki je zablestela v Anterselvi. Foto: RTV SLO
Janez Ožbolt je bil prvi tekač v štafeti, ki je zablestela v Anterselvi. Foto: RTV SLO
Jose Mourinho
Jose Mourinho je poskrbel za preporod Chelseaja. Foto: EPA
Pete Sampras
Pete Sampras je Carlosu Moyi odčital lekcijo. Španca je odpihnil z igrišča v 87 minutah. Foto: EPA
Andy Widhölzl
Andy Widhölzl je slavil v Saporu. Foto: EPA

Janez Ožbolt, Marko Dolenc, Tomas Globočnik in Sašo Grajf so brez kazenskega kroga za zmagovalci Norvežani zaostali dve minuti in dve sekundi. Norveška reprezentanca je nastopila v postavi Halvard Hanevold, Egil Gjelland, Frode Andresen in Ole Einar Björndalen. Drugi so bili Francozi, ki so zaostali 23 sekund.

1961
Rodil se je po mnenju večine strokovnjakov najboljši hokejist vseh časov Wayne Gretzky. V Ligi NHL je v 20-letni karieri igral za Edmonton Oilerse, Los Angeles Kingse, St. Louis Bluese in New York Rangerse. Osvojil je štiri Stanleyjeve pokale in na 1.487 tekmah zabil kar 894 golov, prispeval je tudi 1.963 podaj. Devetkrat je bil izbran za najboljšega igralca lige, desetkrat je bil najboljši strelec. Novembra 1999 je bil sprejet v hokejsko Hišo slavnih. Gretzky je v letošnji sezoni trener Phoenixa.

1963
Rodil se je portugalski nogometni trener Jose Mourinho. Najprej se je dokazal pri Amadori in Vitorii Setubal v začetku devetdesetih let. Pri Sportingu in Portu je bil nato v vlogi pomočnika in prevajalca Bobbyju Robsonu. Skupaj sta se preselila k Barceloni. Ko je odšel Robson, je Mourinho asistiral Luisu van Gaalu. Kot glavni trener se je preizkusil pri Benfici, januarja 2002 je prevzel Porto in požel velike uspehe. V sezoni 2003/2004 je senzacionalno osvojil Ligo prvakov. V finalu je Porto v Gelsenkirchnu premagal Monaco s 3:0. Poleti 2004 se je preselil k Chelseaju. Z ruskim predsednikom Romanom Abramovičem je sestavil sanjsko ekipo, ki je po 50 letih znova osvojila naslov prvaka v angleškem prvenstvu. Uspeh je ponovil v sezoni 2005/06. Jeseni 2007 je odstopil z mesta trenerja. Zdaj vodi milanski Inter.

1977
Rodil se je ameriški košarkar Vince Carter. Na naboru so ga leta 1998 izbrali Golden State Warriorsi in ga poslali v Toronto, v zamenjavo pa so dobili Antawna Jamisona. V Torontu se je razvil v enega najboljših igralcev v Ligi NBA. Na tekmi All Star februarja 2000 se je izkazal z izjemnimi zabijanji. Septembra 2000 je z reprezentanco ZDA osvojil zlato na olimpijskih igrah v Sydneyju. Čez 218 cm visokega francoskega centra Frederica Weisa je zabil v neverjetnem slogu, komentatorjem je zastal dih. S Torontom se je maja 2001 prebil vse do polfinala vzhodne konference, potem pa je po nekaj slabših sezonah 17. decembra 2004 v menjavi več igralcev odšel v New Jersey, v letošnji sezoni pa igra za Orlando.

1997
Prvi teniški igralec sveta Američan Pete Sampras je v finalnem srečanju turnirja za grand slam v Melbournu odpravil Španca Carlosa Moyo s 6:2, 6:3 in 6:3. Za svoj drugi naslov na OP Avstralije je potreboval le 87 minut, skupno je osvojil že deveti naslov grand slam. 20-letni Moya je na poti do finala izločeval veliko favoritov. V 1. krogu je senzacionalno ugnal branilca naslova Nemca Borisa Beckerja, v polfinalu pa še Američana Michaela Changa.

1998
Denver Broncosi so prvič v svoji zgodovini osvojili Super Bowl. V 32. finalu Lige NFL so pred 68.912 gledalci v San Diegu presenetljivo premagali branilce naslova Green Bay Packerse z 31:24.

2002
Slovenska moška košarkarska reprezentanca je v 5. krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Pragi po podaljšku izgubila s Češko s 70:71.

2002
Andreas Widhölzl je zmagal na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Saporu na Japonskem. Drugi je bil njegov rojak Martin Koch, tretji pa Japonec Noriaki Kasai. Peter Žonta je bil četrti, kar je bila njegova najboljša uvrstitev sezone.

2003
Andre Agassi je v finalu odprtega teniškega prvenstva Avstralije s 6:2, 6:2 in 6:1 zlahka opravil z Nemcem Rainerjem Schüttlerjem. Američan je tako še četrtič osvojil naslov na prvem grand slamu sezone. Za Agassija je bila to že osma zmaga na turnirjih grand slam.

2008
Andrej Jerman je na tekmi svetovnega pokala v smuku v Chamonixu osvojil 3. mesto.