Dragan Stojković je ravno pred sezono prestopil iz Crvene zvezde v Marseille in je tako proti nekdanjim soigralcem ostal praznih rok. Foto: EPA
Dragan Stojković je ravno pred sezono prestopil iz Crvene zvezde v Marseille in je tako proti nekdanjim soigralcem ostal praznih rok. Foto: EPA
Stephen Jackson in Carmelo Anthony
Carmelo Anthony je med sezono 2010/11 prestopil v New York. Foto: Reuters
Jevgenij Berzin
Jevgenij Berzin je bil junak Gira leta 1994.
Alen Bokšić
Alen Bokšić je leta 1996 podpisal za Juventus. Foto: EPA

Beograjčani so v Bariju po streljanju 11-m premagali Marseille s 5:3. Po rednem delu in podaljšku se je tekma končala brez zadetkov. Rdeče-beli so se v finale prebili po dramatični zmagi nad Bayernom v zadnji minuti na Marakani.

Na stadionu San Nicola 56.000 gledalcev ni videlo atraktivne predstave. Pri strelih z bele točke so za Crveno zvezdo zadeli Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović in Darko Pančev. Že v prvi seriji je za Francoze zgrešil Manuel Amoros, kar je na koncu zadostovalo za zgodovinsko zmago varovancev Ljupka Petrovića. Za poražence je igral tudi legendarni Dragan Stojković, ki je v igro vstopil v 112. minuti. Po koncu je točil solze, prav tako kot kapetan Marseilla Jean Pierre Papin.

1953
Sir Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay sta opravila prvi uspešen vzpon na vrh 8.864 m visokega Mount Everesta. Prej so številne odprave neuspešno poskušale priti do vrha, umrlo ja 13 ljudi. Uspeh jima je prinesel svetovno slavo, Hillary je postal britanski heroj, Tenzing pa simbol ponosa kar treh narodov: Nepalcev, Tibetancev in Indijcev.

1968
Manchester United je prvič v zgodovini postal evropski klubski prvak. V finalu Pokala državnih prvakov so Rdeči vragi na Wembeleyju premagali Benfico s 4:1 (0:0). V 54. minuti je Angleže v vodstvo popeljal Bobby Charlton, a je 11 minut pred koncem izenačil Graca.V podaljšku so med 92 in 98. minuto Best, Kidd in Charlton Manchestru zagotovili zmago.

1984
Rodil se je ameriški košarkar Carmelo Anthony. Leta 2003 so ga na naboru Lige NBA kot tretjega izbrali Denver Nuggetsi. Pred njim sta bila izbrana LeBron James in Darko Miličić. Anthony je z ameriško izbrano vrsto na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 osvojil bronasto odličje, štiri leta zatem pa v Pekingu še zlato. Med sezono 2010/11 je prestopil iz Denverja v New York.

1985
Juventus je v finalu Pokala državnih prvakov v Bruslju ugnal Liverpool z 1:0. Odločilni zadetek je dosegel Michel Platini v 57. minuti iz enajstih metrov. V tragičnih dogodkih nekaj ur pred tekmo na stadionu Heysel je bilo 39 ljudi mrtvih, 145 pa ranjenih.

1994
Jevgenij Berzin je dobil 8. etapo kolesarske Dirke po Italiji. Na 45 km dolgem kronometru od Grosseta do Folloncie je 23-letni Rus še povečal prednost v skupnem seštevku. Veliki poraženec kronometra je bil specialist za to disciplino Miguel Indurain, saj so vsi pričakovali njegov napad, Španec pa je za Berzinom zaostal za 2 minuti in 34 sekund. Berzin je rožnato majico obdržal vse do Milana.

1996
Hrvaški nogometaš Alen Bokšič je podpisal triletno pogodbo z Juventusom iz Torina. Stara dama je Laziu nakazala kar 10,3 milijona ameriških dolarjev.

2005
Rokometaši Gold Cluba so v finalu slovenskega pokala v Hrpeljah po podaljšku premagali Celje Pivovarno Laško s 40:37. Celjani, ki so ob polčasu vodili z 18:15 so s tem doživeli edini poraz na domači sceni v vsej sezoni. Hrvat Igor Kos je bil s 13 goli najboljši igralec finalnega dvoboja. Sergej Rutenka je dosegel 10, Edvard Kokšarov pa 9 golov za Celje.