Spomin na nepozaben dan slovenskega kolesarstva. Foto: EPA
Spomin na nepozaben dan slovenskega kolesarstva. Foto: EPA
Jackie Stewart
Jackie Stewart je naslov prvaka formule ena osvojil trikrat. Foto: EPA
Sašo Udovič
Sašo Udovič je z glavo odločil tekmo proti Latviji. Foto: EPA

Po 254 km je o zmagovalcu odločal šprint. Najhitrejši je bil Španec Oscar Freire, ki je tako ponovil uspeh iz leta 1999. Drugo mesto je zasedel Italijan Paolo Bettini. Hauptmanu je uspelo prehiteti Nizozemca Erika Dekkerja in Nemca Erika Zabla. Njegova bronasta medalja velja za največji uspeh slovenskega kolesarstva in slovenskega športa nasploh.

1959
Rodil se je ruski hokejist Aleksej Kasatonov. Njegov vzpon se je začel leta 1977, ko je iz ekipe SKA Leningrad prestopil v moskovski CSKA. Postal je eden najboljših branilcev na svetu, osvojil je 11 naslovov prvaka Sovjetske zveze. Z reprezentanco Sovjetske zveze je na olimpijskih igrah dvakrat zmagal in bil enkrat drugi. "Zbornaja komanda" je v njegovem obdobju postala tudi petkrat svetovni prvak. V Ligi NHL je odigral 383 tekem, ter dosegel 38 golov in 122 podaj. Igral je za New Jersey Devilse, Anaheim Mighty Duckse in Boston Bruinse.

1960
Rodil se je angleški atlet Stephen Cram. Bil je eden najboljših tekačev na 1.500 metrov v osemdesetih letih. Leta 1983 je v Helsinkih postal svetovni prvak. Leto kasneje na olimpijskih igrah v Los Angelesu je bil srebrn, prehitel ga je njegov rojak Sebastian Coe. Na evropskih prvenstvih se je leta 1982 in 1986 okitil z zlatom.

1968
Ameriški šprinter Jim Hines je na olimpijskih igrah v Mexico Cityju postal prvi človek v zgodovini, ki je 100 metrov pretekel pod 10 sekundami (9,95). Le dan pred tem je njegov rojak Charles Greene postavil rekorden čas (10,02).

1971
Rodil se je portugalski nogometaš Jorge Costa. Leta 1992 je debitiral v prvem moštvu Porta, pet let kasneje je postal tudi kapetan ekipe. Ko je na trenersko mesto sedel Jose Mourinho se je v Portu začela prava nogometna pravljica. Costa je maja 2003 najprej dvignil pokal za zmago v Pokalu Uefa. 26. maja 2004 je Porto v finalu Lige prvakov s 3:0 odpravil Monaco. Istega leta je osvojil tudi medcelinski pokal.

1973
Škotski dirkač in trikratni svetovni prvak formule ena Jackie Stewart je objavil, da bo končal kariero.

1976
Rodila se je plavaka Nataša Kejžar. Radovljičanka je leta 1998 na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih osvojila srebrno medaljo, v Sydneyju pa je na olimpijskih igrah na 100 metrov prsno priplavala do malega finala in osvojila 16. mesto.

1998
Slovenija je v kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo leta 2000 premagala Latvijo z 1:0. Akcijo v 85. minuti je začel Zlatko Zahovič, ki je na desni strani videl prostega Džonija Novaka, ta je naredil tri korake in poslal žogo točno na glavo Sašu Udoviču, ki jo je potisnil v mrežo in poskrbel za navdušenje 5.000 gledalcev v Ljudskem vrtu.