Carl Lewis je v Atlanti osvojil četrto zaporedno olimpijsko zlato medaljo v skoku v daljino. Foto: EPA
Carl Lewis je v Atlanti osvojil četrto zaporedno olimpijsko zlato medaljo v skoku v daljino. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je bil dvakrat svetovni prvak v formuli ena. Foto: EPA
Justin Gatlin
Justin Gatlin je rekord odtekel 12. maja 2005. Foto: EPA

Drugo mesto je zasedel Jamajčan James Beckford (8,29), tretji pa je bil Američan Joe Greene (8,24). Gregor Cankar je z 811 centimetri zasedel 6. mesto.

1957
Rodila se je kazahstanska telovadka Neli Kim, ki je osvojila pet zlatih medalj na olimpijskih igrah. Petkrat je bila tudi svetovna prvakinja, dvakrat pa je bila najboljša na stari celini. Na olimpijskih igrah v Montrealu je bila najboljša na preskoku, parterju in z ekipo Sovjetske zveze. Bila je edina, ki je poleg Nadje Comaneci za nastop dvakrat prejela najvišjo oceno 10. V mnogoboju je bila srebrna, za Comanecijevo. Štiri leta zatem je v Moskvi ubranila naslov na parterju, zlata pa je bila tudi na ekipni tekmi. Po koncu športne poti je bila glavna trenerka beloruske ženske reprezentance, leta 1984 pa je postala tudi telovadna sodnica. Leta 1999 so jo izbrali v Mednarodno gimnastično dvorano slavnih.

1980
Rodil se je čilski teniški igralec Fernando Gonzalez. Velja za igralca z izjemno močnim forhandom. Leta 1998 je dobil Roland Garros v mladinski konkurenci, v finalu je premagal Juana Carlosa Ferrera. Osvojil je sedem turnirjev ATP. Zablestel je na olimpijskih igrah v Atenah. Med posamezniki je bil bronast, v dvojicah pa sta z rojakom Nicolasom Massujem zmagala.

1981
Rodil se je slovenski hokejski reprezentant Aleš Kranjc. V zadnjih sezonah je bil branilec med najvidnejšimi slovenskimi igralci najhitrejše igre na svetu. Dolga leta je blestel v dresu Acronija Jesenic, maja 2009 je prestopil k Dunaju, nato pa se je preselil na madžarsko k Sapi.

1981
Rodil se je španski dirkač Fernando Alonso. Leta 2005 je postal najmlajši svetovni prvak v formuli ena. Debitiral je na dirki za VN Avstralije leta 2001, takrat je vozil za Minardi. Že naslednje leto je prestopil k Renaultu. Prvič je zmagal na VN Madžarske leta 2003. Leta 2005 je končal petletno vladavino Michaela Schumacherja. Dobil je sedem dirk in na koncu sezone zbral 133 točk. Španec je uspeh ponovil tudi leta 2006.

1994
Madžarski plavalec Tamas Darny je pri 27 letih končal zelo uspešno kariero. Bil je olimpijski prvak, svetovni prvak in rekorder na 200 in 400 metrov mešano.

2000
Ruska tekačica s švedskim potnim listom Ljudmila Engquist se je poslovila od atletskih stez. Leta 1996 je zmagala v teku na 100 m z ovirami na olimpijskih igrah v Atlanti. Brigita Bukovec je po fotofinišu osvojila srebro. Enquistova je na začetku kariere tekmovala s priimkom Narožilenko. Leta 1991 je v Tokiu postala svetovna prvakinja, šest let pozneje pa je ta uspeh ponovila na SP-ju v Atenah. Razlog za konec športne poti je bila tudi poškodba mečne mišice.

2001
V finalu Cope Americe na stadionu El Campin v Bogoti je Kolumbija premagala Mehiko z 1:0. Odločilni zadetek je v 65. minuti dosegel Ivan Cordoba. Kolumbijci so prvič v zgodovini postali južnoameriški prvaki.

2006
Svetovni in olimpijski prvak v teku na 100 metrov Justin Gatlin je bil pozitiven na dopinškem testu po štafetnem teku v Kansas Cityju. V njegovem vzorcu so odkrili previsoko raven testosterona. S časom 9,77 je bil skupaj z Asafo Powellom svetovni sorekorder.