Marko Milič je leta 1994 podpisal za Smelt Olimpijo. Foto: EPA
Marko Milič je leta 1994 podpisal za Smelt Olimpijo. Foto: EPA
Martin Brodeur
Martin Brodeur v zadnjem desetletju velja za enega najboljših vratarjev v Ligi NHL. Foto: Reuters
Ivan Zamorano
Ivan Zamorano je načel mrežo Lazia. Foto: EPA
Slovenski hokejisti
Slovenski hokejisti so takole pozdravili odločilni zadetek Eda Terglava. Foto: EPA

Sopodpisnica pogodbe je bila Markova mama Marjeta Papler. Dan pred 17. rojstnim dnevom je Milič postal član zmajev. Nepozaben je bil njegov skok čez avtomobil na All star tekmi marca 1995, leta 1997 pa je Milič blestel tudi v Evroligi, ko so se zeleno-beli prebili na Final four v Rim in zasedli 3. mesto.

1954
Anglež Roger Bannister je v Oxfordu eno miljo pretekel v času 3:59,4 in se prvi spustil pod mejo štirih minut.

1972
Rodil se je alpski smučar Matjaž Vrhovnik. Bil je specialist za slalom, v svetovnem pokalu je v izjemni sezoni 1999/00 štirikrat stal na zmagovalnem odru. V Chamonixu in Bormiu je bil tretji, v Kitzbühelu je zasedel drugo mesto, svoj največji uspeh pa je dosegel 20. februarja 2000, ko je zmagal na slalomu v Adelbodnu. Za 21 stotink je prehitel Norvežana Kjetila Andreja Aamodta, tretji pa je bil Avstrijec Mario Matt. Vrhovnik je v tej sezoni slalomski seštevek končal na 3. mestu.

1972
Rodil se je kanadski hokejski vratar Martin Brodeur. Leta 1990 so ga na naboru Lige NHL izbrali New Jersey Devilsi. Od leta 1992 je nepogrešljivi član vragov, ki so v letih 1995, 2000 in 2003 osvojili Stanleyjev pokal. V vseh treh šampionskih sezonah je Brodeur blestel, leta 2003 je bil tudi najkoristnejši igralec finala (MVP).

1978
Rodil se je francoski kanuist na divjih vodah Tony Estanguet. V slalomu je osvojil dva zaporedna naslova olimpijskega prvaka in zmagovalca svetovnega pokala. V prvi finalni vožnji na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju je Estanguet vsa vratca na progi odpeljal brezhibno in pri tem dosegel tudi najhitrejši čas. Prednost pred Slovakom Martikanom je kljub dotiku vratc v spodnjem delu proge ohranil in osvojil zlato kolajno. Štiri leta pozneje v Atenah je Estanguet postal edini kanuist na divjih vodah doslej, ki je v posamični disciplini svoj olimpijski naslov uspešno ubranil.

1984
Ameriški atlet Carl Lewis je postal prvi šprinter, ki je v teku na 100 m na normalni nadmorski višini prebil magično mejo 10 sekund. V Houstonu je tekel 9,99.

1998
Finalno tekmo Pokala Uefa so prvič v zgodovini odigrali na nevtralnem igrišču. Na Parku princev v Parizu je Inter premagal Lazio s 3:0. Zadeli so Ivan Zamorano, Javier Zanetti in Ronaldo. To je bil že tretji naslov zmagovalcev Pokala Uefa za Inter v sedmih letih.

2002
Brane Oblak je postal novi trener ljubljanske Olimpije. Pogodba, podpisal jo je z vodstvom podjetja Olimpia, je bila sklenjena za obdobje treh let. Oblak je uspešno začel svoje delo pri Olimpiji. Po jesenskem delu v sezoni 2002/03 je vse kazalo na naslov zmajev, potem pa so se začele velike težave in državni prvaki so znova postali Mariborčani, Oblak pa je bil odstavljen še pred koncem sezone.

2004
Kolegij predsednika Nogometne zveze Slovenije je odločil prekiniti pogodbo s selektorjem A-reprezentance Bojanom Prašnikarjem. Njegovo mesto je zasedel Brane Oblak.

2005
Slovenska hokejska reprezentanca je v prvi tekmi skupine za obstanek na svetovnem prvenstvu v Avstriji premagala Dansko s 4:3 (0:3, 1:0, 3:0). Risom je uspela veličastna vrnitev. Danci so začeli silovito, saj so s prvimi sedmimi streli kar trikrat premagali Gabra Glaviča. V sredini uvodne tretjine so rdeči dosegli 2. in 3. zadetek po hudih napakah naše obrambe v vsega 22 sekundah. Ob koncu druge tretjine je preobrat napovedal Ivo Jan. Najmlajši ris Anže Kopitar je v 44. minuti znižal na 2:3 po strelu Jana. 23 sekund pozneje je po sijajni akciji izenačil Peter Rožič. Odločilni gol je v 54. minuti z igralcem manj po podaji Dejana Kontreca dosegel Edo Terglav.