Marco Pantani je v Alpah strl odpor Jana Ullricha, leta 2004 pa je podlegel kokainski odvisnosti. Foto: EPA
Marco Pantani je v Alpah strl odpor Jana Ullricha, leta 2004 pa je podlegel kokainski odvisnosti. Foto: EPA
Jure Zrimšek
Jure Zrimšek je na evropskem kolesarskem prvenstvu mlajših članov v kronometru leta 2002 osvojil bronasto medaljo. Foto: MMCRTVSLO/Jan Pirnat

Drugo mesto je osvojil Jan Ullrich (zaostal je 3:21), tretji pa je bil Američan Bobby Julich. Pantani, ki je umrl leta 2004, je tako zmagi na Dirki po Italiji dodal še prestižni Tour. Obeh največjih dirk v enem letu pozneje ni dobil noben kolesar več. Zadnji Italijan, ki je pred piratom zmagal na francoskem krogu, je bil Felice Gimondi leta 1965. Umrl je 14. februarja 2004.

1932
Poljska atletinja Stanislawa Walasiewicz je na olimpijskih igrah v Los Angelesu osvojila zlato medaljo v teku na 100 metrov. Štiri leta pozneje je bila v šprintu druga v Berlinu. Leta 1947 je postala državljanka ZDA in se preimenovala v Stello Walsh. Zanimivo - po njeni smrti so ugotovili, da je imela moške spolne organe.

1973
Rodila se je avstralska plavalka Susan O'Neill, ki so ji pravili "Madame Butterfly", saj je bila odlična v delfinovem slogu. Osvojila je osem olimpijskih medalj, od tega zlati v Atlanti leta 1996 (200 m delfin) in v Sydneyju štiri leta pozneje (200 m prosto).

1992
Vitalij Ščerbo je s šestimi zlatimi medaljami postal velik junak olimpijskih iger v Barceloni. 20-letni beloruski telovadec je najprej z reprezentanco Skupnosti neodvisnih držav slavil v ekipnem mnogoboju, nato pa postal prvak v mnogoboju, na bradlji, v preskoku, na krogih in na konju z ročaji. Predtem še noben športnik ni v enem dnevu osvojil štirih zlatih olimpijskih medalj.

1996
Panagiotis Gianakis je na olimpijskih igrah v Atlanti odigral zadnjo tekmo za reprezentanco Grčije, ki je z 91:72 premagala brazilske košarkarje. Gianakis je zdaj izjemno uspešen selektor reprezentance, leta 2005 jo je popeljal do evropskega naslova.

2002
Jure Zrimšek je na evropskem kolesarskem prvenstvu mlajših članov v kronometru osvojil bronasto medaljo. Zmagal je Šved Jonas Olsson, drugi pa je bil Rus Aleksander Brespalov. Novomeščan je na 33 kilometrov dolgi progi za zmagovalcem zaostal 26 sekund.