Santiago Bernabeu, nogometno svetišče v Madridu. Foto: RTV SLO
Santiago Bernabeu, nogometno svetišče v Madridu. Foto: RTV SLO
Zoran Lubej
Zoran Lubej praznuje rojstni dan. Foto: EPA
Michael Owen
Kariero Michaela Owna so zaznamovale številne poškodbe. Foto: EPA

Stadion z 80.000 sedeži je dobil ime po nekdanjem igralcu kluba, trenerju in predsedniku, ki je živel med letoma 1895 in 1978. V času največje zmogljivosti je bilo na tribunah lahko tudi 120.000 gledalcev.

1975
Rodil se je krožni napadalec slovenske rokometne reprezentance Zoran Lubej. Lubej je bil pomemben člen nepozabnega srebra slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu 2004 v Sloveniji. Njegovo klubsko kariero je zaznamoval spor med Prulami, kjer je na vrhuncu kluba (ki je nato klavrno propadel) pustil svoj pečat, in Celjem Pivovarno Laško, kamor naposled ni prestopil.

1979
Rodil se je angleški nogometni reprezentant Michael Owen. Pri Liverpoolu je ta hitri napadalec igral od leta 1996 do 2004 in leta 2001 osvojil naslov v Pokalu Uefa. Pri madridskem Realu se v množici zvezdnikov ni uveljavil in klub ga je prodal v Newcastle. Tudi tam je bila njegova kariera pod vplivom poškodb. Trenutno je član Manchester Uniteda.

1995
Ludvik Zajc je bil odstavljen z mesta trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih. Ko je Zajc prišel z Norveške, so vsi pričakovali čudeže, ki pa jih ni bil sposoben narediti. Njegov odhod je bil tako neizbežen, začasni vršilec dolžnosti glavnega trenerja pa je postal Jelko Gros.

1996
Francozinja Marielle Goitschel je iz rok predsednika Mednarodne smučarske zveze Marca Holderja, po 30-ih letih končno dobila zlato medaljo s svetovnega prvenstva v Grenoblu. Goitschelova je na omenjeni tekmi v smuku leta 1966 prišla v cilj kot druga za Avstrijko Eriko Schinegger, vendar pa so na olimpijskih igrah leta 1968 zdravniki presenečeno ugotovili, da je Erika pravzaprav moški.

1998
Jure Košir je na nočnem slalomu v Sestrieru zasedel tretje mesto in po dobrih dveh letih spet stopil na stopničke za zmagovalce tekem svetovnega pokala. Premagala sta ga le zmagovalec, Norvežan Finn Christian Jagge, in Avstrijec Thomas Stangassinger.

2003
Argentinski trener Carlos Bianchi je postal prvi, ki je trikrat osvojil Medcelinski pokal v nogometu, potem ko je Boca Juniors s 3:1 (po enajstmetrovkah, sicer je bilo 1:1) v Tokiu premagala Milan.

2008
Peter Mankoč je na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih na Reki še devetič zapored postal evropski prvak v kratkih bazenih na 100 metrov mešano. Plaval je evropski rekord 51,97.