Dražen Petrović je umrl v prometni nesreči leta 1993. Foto: EPA
Dražen Petrović je umrl v prometni nesreči leta 1993. Foto: EPA
Allen Iverson
Allen Iverson je bil zaščitni znak Philadelphie v zadnjem desetletju. Foto: EPA
Ana Kurnikova
Ana Kurnikova ni osvojila niti enega WTA-turnirja med posameznicami. Foto: EPA
Jevgenij Kafelnikov
Jevgenij Kafelnikov je leta 1996 razblinil sanje Peta Samprasa. Foto: EPA
Marco Pantani
Marco Pantani je leta 1998 kraljeval v Dolomitih. Foto: EPA
David Beckham in Michael Owen
David Beckham in Michael Owen sta zrežirala zmago proti Argentini. Foto: EPA

Policija je raziskala tragičen dogodek in ugotovila, da je voznik tovornjaka izgubil nadzor nad svojim vozilom, zaneslo ga je na nasprotno stran avtoceste, kjer je nasproti pripeljal golf, ki ga je vozila Petrovićeva prijateljica Klara Szalantzy. Dražen je bil sovoznik in je med vožnjo spal. Od treh potnikov v golfu nesreče ni preživel le Petrović.

V Evropi je Petrović osvojil vse, kar je mogoče. Kariero je začel pri Šibenki, nato pa prestopil k Ciboni in postal evropski prvak. Leta 1989 je prestopil k madridskemu Realu in ponovil ta uspeh. Z reprezentanco Jugoslavije je bil evropski in svetovni prvak, s Hrvaško pa je leta 1992 igral v nepozabnem olimpijskem finalu proti Dream Teamu iz ZDA. V ligi NBA je igral za Portland in New Jersey.



1974
Rodil se je indijski teniški igralec Mahesh Bhupathi, ki velja za enega najboljših igralcev igre dvojic na svetu. Med moškimi pari je z rojakom Leandrom Paesom dobil tri turnirje za grand slam (OP Francije 1999 in 2001, Wimbledon 1999). Pri mešanih parih ima kar 6 naslovov za grand slam, vsakič z drugo partnerico.

1975
Rodil se je ameriški košarkar Allen Iverson. Leta 1996 so ga na naboru Lige NBA izbrali Philadelphia 76'ersi. Že v svoji prvi sezoni je imel povprečje kar 23,5 točke na tekmo, postal je novinec leta. Štirikrat je bil najboljši strelec lige (1999, 2001, 2002 in 2005). Z izjemnimi igrami je leta 2001 popeljal Philadelphio vse do finala. Po zmagi na prvi tekmi v Los Angelesu so Sixersi proti Lakersom izgubili naslednje štiri. Decembra leta 2006 je postal član Denver Nuggetsov, kjer je igral do leta 2008. Preizksuil se je tudi pri Detroitu in Memphisu, nato pa se je za kratek čas vrnil v Philadeplphio. Njegov čas v Ligi NBA je minil, zato se je preselil v Turčijo k Bešiktašu.

1981

Rodila se je ruska teniška igralka Ana Kurnikova. Precej bolj kot po svojih teniških dosežkih je znana po manekenski karieri in pojavljanju v rumenih medijih.

Na začetku teniške kariere je veliko obetala. Že pri 15 letih se je prebila do osmine finala OP-ja ZDA, kjer jo je izločila Steffi Graf. Med posameznicami je svoj največji uspeh dosegla leta 1997, ko je prišla v polfinale Wimbledona. Premagala jo je poznejša zmagovalka Martina Hingis. S švicarko sta osvojili dva turnirja za grand slam med dvojicami (OP Francije 1999 in OP Avstralije 2002). Novembra leta 2000 je bila 8. igralka na lestvici WTA, nato pa je imela težave s poškodbo hrbta in leta 2003 je prenehala profesionalno igrati.

Znana je po razmerjih s hokejistoma Sergejem Fedorovom in Pavlom Burejem, nato pa jo je omrežil španski popzvezdnik Enrique Iglesias.

1995
Litva je v kvalifikacijah za uvrstitev na nogometno evropsko prvenstvo leta 1996 v Angliji ugnala Slovenijo z 2:1 (0:0). Že v prvem polčasu so imeli več priložnosti gostitelji, ki so povedli v 47. minuti. Stonkus je s sijajnim strelom z 20 metrov matiral vratarja Boška Boškovića. Zadel je v sam levi zgornji kot. Po kotu Sukristovasa v 69. minuti je bil na prvi vratnici najhitrejši Šuika, ki je z glavo povišal na 2:0. 9 minut pred koncem sta si Alfred Jermaniš in Matjaž Florjančič izmenjala dvojno podajo, nato je Jermaniš na drugi vratnici našel Primoža Gliho, ki mu je le uspelo premagati domačega vratarja Staučeja. Za izenačenje je nerazpoloženim izbrancem selektorja dr. Zdenka Verdenika zmanjkalo časa.

1996
Pete Sampras je zamudil najlepšo priložnost za zmago v Roland Garrosu. V polfinalu ga je s 7:6, 6:0 in 6:2 ugnal Jevgenij Kafelnikov. V hudi vročini (33 stopinj) je Američan v podaljšani igri prvega niza vodil s 4:2, potem pa je Rus dobil kar pet točk zapored. Sampras je v nadaljevanju povsem popustil in osvojil le še dve igri. Kafelnikov je v finalu premagal Michaela Sticha, Sampras pa je izjemno kariero sklenil brez pariške krone.

1997
Maja Matevžič in Katarina Srebotnik sta v finalu mladinskega Roland Garrosa izgubili proti Cari Black iz Zimbabveja in Irini Seljutini iz Kazahstana z 0:6, 7:5 in 5:7.

1998
Marco Pantani je dobil 81. kolesarsko Dirko po Italiji. Italijan je imel minuto in 33 sekund prednosti pred Rusom Pavlom Tonkovom, tretje mesto pa je zasedel še en Italijan Giuseppe Guerini, ki je zaostal šest minut in 51 sekund. Pantani si je edino zmago na Giru zagotovil v treh gorskih etapah v Dolomitih, kjer je 'deklasiral' tekmece. Presenetljivo dobro se je odrezal tudi v predzadnji etapi, ko je v kronometru odbil napad Tonkova.

1998
Carlos Moya je dosegel največji uspeh v karieri. V finalu Roland Garrosa je s 6:3, 7:5 in 6:3 premagal rojaka Alexa Corretjo. Moya je hitro prevzel pobudo v prvem nizu, prednost pa mu je uspelo zadržati do konca. V drugem nizu je bolje začel Corretja, odvzel servis nasprotniku in povedel z 2:1. Toda Moya se ni pustil presenetiti, izenačil je na 2:2, odločilna pa je bila 12. igra, ko je Corretja še drugič izgubil svoj servis. Moya je v tretjem nizu povedel s 4:1 in z asom končal dvoboj. Pokal za zmago mu je predal legendarni nogometaš Pele.

1998
Rokometaši Švedske so v finalu evropskega prvenstva v Bolzanu premagali Španijo s 25:23 (15:9). Z ostro obrambo in učinkovitim napadom, blestel je Ljubomir Vranjes (6 golov), so si Švedi že v prvem polčasu nabrali šest zadetkov prednosti, ki so jo znali zadržati in se še drugič veselili naslova najboljše ekipe na stari celini.

2002
Nogometna reprezentanca Anglije je na svetovnem prvenstvu v Saporu v skupini F premagala Argentino z 1:0 (1:0). David Beckam, ki bil v osmini finala SP-ja leta 1998 proti Argentini izključen, je bil tokrat junak. Selektor Sven Göran Eriksson do zadnjega ni vedel, ali bo Beckham zaradi poškodbe sploh zaigral na prvenstvu.

Odločitev je padla v 44. minuti. Michael Owen je padel v kazenskem prostoru, sodnik Pierluigi Collina pa je pokazal na belo točko. Beckham vratarju Pablu Cavalleru ni pustil veliko možosti. Argentinci so v drugem polčasu silovito pritisnili, vendar jim izida ni uspelo izenačiti. Po remiju s Švedi (1:1) so gavči morali celo predčasno domov.

2003
Slovenska nogometna reprezentanca se je v kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu leta 2004 v Antalyii z Izraelom razšla brez zadetkov. Varovanci selektorja Bojana Prašnikarja so na gostovanju v Antalyii v Turčiji, kjer so jih zaradi napetih političnih razmer morali gostiti Izraelci, osvojili pomembno točko v boju za 2. mesto v skupini, a so z igro razočarali. Izpeljali niso niti ene nevarne akcije in naredili veliko napak.

V 12. minuti so Izraelci dosegli gol, vendar ga je švicarski sodnik Bosacca zaradi nedovoljenega položaja razveljavil. Tudi Nimny, Tal in Abukasis niso bili natančni, nekajkrat pa odlično posredoval vratar Marko Simeunovič.