Colin Jackson je leta 1993 v Stuttgartu postavil svetovni rekord na visokih ovirah. Foto: EPA
Colin Jackson je leta 1993 v Stuttgartu postavil svetovni rekord na visokih ovirah. Foto: EPA
Catalina Ponor
Catalina Ponor je blestela na olimpijskih igrah v Atenah. Foto: EPA
Dwight Yorke
Dwight Yorke je svoje najboljše igre pokazal v dresu Manchester Uniteda. Foto: EPA

Britanec je za stotinko popravil prejšnjo znamko Američana Rogerja Kingdoma. Britanci so slavili dvojno zmago, saj je drugo mesto osvojil Tony Jarret (13,00). Jacksonov rekord je na olimpijskih igrah v Atenah najprej izenačil Šjang Liu, trenutni rekorder pa je Kubanec Dayron Robles (12,87).

1948
Rodil se je švicarski alpski smučar Bernhard Russi. Bil je specialist za smuk. Na olimpijskih igrah leta 1972 v Saporu je osvojil zlato medaljo, štiri leta kasneje v Innsbrucku pa srebrno. Prehitel ga je večni tekmec Franz Klammer. Na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Val Gardeni ni bil med favoriti za najvišja mesta. Tekmovalcem je načrte prekrižal novozapadli sneg in mnogi se sploh niso znašli. Russi je s štartno številko 15 presenetil vse in osvojil zlato odličje.

1987
Rodila se je romunska telovadka Catalina Ponor. Zablestela je na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004, ko je bila zlata z romunsko ekipo. Zmagala je tudi na gredi in parterju.

1988
Bolgarka Jordanka Donkova je na mitingu v Stari Zagori postavila svetovni rekord na 100 metrov z ovirami (12,21), ki je še vedno veljaven. Popravila je leto dni star svetovni rekord svoje rojakinje Ginke Zagorčeve (12,25).

1995
Monica Seles se je pravljično vrnila v teniške arene. Na svojem prvem turnirju po dveletnem prisilnem premoru je v Torontu zmagala. Selesevo je 30. aprila 1993 v četrtfinalu turnirja v Hamburgu v hrbet zabodel Günter Parche, neuravnovešeni navijač Steffi Graf. V finalu Toronta je Monica deklasirala Amando Coetzer iz Južne Afrike s 6:0 in 6:1.

1998
Nogometaš Dwight Yorke je iz Aston Ville prestopil k Manchester Unitedu. Podpisal je petletno pogodbo. Rdeči vragi so za napadalca iz Trinidada in Tobaga odšteli 20,8 milijona dolarjev. Yorke je tvoril ubijalski napadalni dvojec skupaj z Andyjem Colom. Manchester United je v sezoni 1998/99 osvojil trojno krono (Premier liga, FA-pokal in Liga prvakov).

2003
Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Murski Soboti premagala Madžarsko z 2:1 (1:0). Odločilni zadetek je v 76. minuti po podaji Nastje Čeha dosegel Sebastjan Cimerotič. V sodnikovem podaljšku je z glavo častni zadetek za Madžare zabil Mikloš Feher.

2006
Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je na svetovnem prvenstvu v Szegedu osvojila srebro na 200 metrov, kar je bila prva slovenska medalja na svetovnih prvenstvih v tem športu.