Številni prisegajo, da je bil Krešimir Čosić najboljši igralec zlate generacije jugoslovanske košarke. Foto: www.adriaticbasket.com
Številni prisegajo, da je bil Krešimir Čosić najboljši igralec zlate generacije jugoslovanske košarke. Foto: www.adriaticbasket.com
Jure Zdovc
Jure Zdovc je v Dalmaciji požel številne simpatije in dobro vodil splitske košarkarje, a se je na koncu sezone vseeno odločil za slovo. Foto: RTV SLO
Jerzy Dudek
Jerzy Dudek je bil Liverpoolov junak v finalu Lige prvakov leta 2005. Foto: Reuters

Čosić se je rodil 26. novembra 1948 v Zagrebu. Kariero je začel v Zadru, s katerim je osvojil pet jugoslovanskih prvenstev. Po srebrni medalji na olimpijskih igrah v Mehiki je odšel na študij v ZDA, kjer je s študentsko ekipo univerze BYU dvakrat osvojil naslov najboljše študentske ekipe na Zahodu. Po študiju se je vrnil v Zadar, leta 1976 pa se je odločil za igranje pri Brest Olimpiji. V Ljubljani je ostal samo eno leto, saj je kmalu dobil ugodno ponudbo italijanskega Virtusa, s katerim je dvakrat osvojil italijansko prvenstvo. Leta 1983 je igralsko pot sklenil v Ciboni.

Na največjih tekmovanjih je osvojil 14 odličij, vključno z dvema zlatima na svetovnih prvenstvih, tremi zlatimi na evropskih prvenstvih in enim zlatim na olimpijskih igrah (Moskva). Sedem let zapored je bil kot center uvrščen v najboljšo peterko Evrope.

1935
Jesse Owens je v Michiganu z 8,13 metra postavil svetovni rekord v skoku v daljino. Leto pozneje je bil ameriški atlet junak olimpijskih iger v Berlinu, saj je osvojil štiri zlate medalje.

1977
Liverpool je prvič postal evropski nogometni prvak. Na finalni tekmi Pokala državnih prvakov (zdajšnja Liga prvakov) v Rimu je s 3:1 premagal Borussio (M). Gole za redse so dosegli Terry McDermott, Tommy Smith und Phil Neal. Tako se je začelo angleško obdobje v evropskem klubskem nogometu, saj so otoški klubi v najelitnejšem tekmovanju neprekinjeno zmagovali do leta 1982.

1983
Hamburger SV je osvojil svoj edini naslov evropskega prvaka v nogometu. V finalu v Atenah je z 1:0 premagal Juventus, ki mu ni mogel pomagati niti Paolo Rossi. Odločilni gol je dosegel Felix Magath.

1996
Češki atlet Jan Železny je na atletskem mitingu v Jeni dosegel mejnik v metu kopja, ki je še zdaj nedosegljiv. Vrgel ga je neverjetnih 98,48 metra daleč, s čimer je za skoraj tri metre izboljšal lasten svetovni rekord.

2004
Jure Zdovc se je odločil, da ne bo več trener hrvaškega moštva Split Croatia osiguranje.

2005
Nogometaši Liverpoola so osvojili Ligo prvakov. Na finalni tekmi v Carigradu so po streljanju enajstmetrovk premagali Milan s 6:5. Za Liverpool je bil to peti naslov evropskih prvakov. Po prvem polčasu so Italijani vodili s 3:0 (Maldini 1., Crespo 39., 43.), redsom pa je uspel neverjeten preobrat. Zadeli so Gerrard (54.), Šmicer (56.) in Alonso (60.). Ker je bil tudi po podaljšku izid 3:3, so odločali streli z bele točke, kjer se je izkazal vratar Jerzy Dudek.

2006
Napadalec Liverpoola Fernando Morientes je prestopil k španski Valencii.

2007
Po Eriku Zablu je jemanje dopinga priznal tudi Danec Bjarne Riis, zmagovalec Toura leta 1996.