Donovan Bailey je leta 1996 postavil svetovni rekord na 100 metrov. Foto: EPA
Donovan Bailey je leta 1996 postavil svetovni rekord na 100 metrov. Foto: EPA
Christian Prudhomme in Jean-Marie Leblanc
Jean-Marie Leblanc (desno) je bil direktor Toura vse od leta 1989. Na cilju dirke leta 2006 je posle predal Christianu Prudhommu. Foto: EPA
Christopher Dean in Jane Torvill
Christopher Dean in Jayne Torvill sta navdušila občinstvo v Sarajevu.
Javier Sotomayor
Javier Sotomayor je v Salamanci prekočil 2,45 m, kar je še vedno svetovni rekord. Foto: EPA
Steve Redgrave
Steve Redgrave je osvojil kar pet zlatih olimpijskih medalj. Foto: EPA
Jan Ullrich
Jan Ullrich je edini Nemec, ki je zmagal na Touru. Foto: EPA

Prejšnjo znamko Američana Leroya Burrella je izboljšal za stotinko. Srebro je osvojil Frankie Fredericks iz Namibije (9,89), bron pa Ato Boldon iz Trinidada (9,90).

1944
Rodil se je nekdanji kolesar in dolgoletni direktor Dirke po Franciji Jean-Marie Leblanc. Med letoma 1966 in 1971 je zmagoval predvsem na manjših dirkah. Na Touru je leta 1968 končal na 58. mestu, dve leti zatem pa je bil 83. Leta 1989 je postal direktor največje kolesarske dirke na svetu, ki se je v zadnjih letih razvila v pravi spektakel. Na Tour je zvabil močne pokrovitelje in poskrbel za sijajno televizijsko pokrivanje.

1958
Rodil se je britanski umetnostni drsalec Christopher Dean. Skupaj z Jayne Torvill sta na olimpijskih igrah v Sarajevu osvojila zlato medaljo med plesnimi pari. Njun nastop na glasbo Ravelovega Bolera je šel v zgodovino, saj so jima sodniki prisodili neverjetnih devet najvišjih ocen (6,0) za umetniški vtis. Izjemno predstavo na ledu si je v neposrednem prenosu ogledalo kar 24 milijonov Britancev. Po igrah v Sarajevu sta postala profesionalca in nista več smela nastopati na olimpijskih igrah. Leta 1993 je Mednarodni olimpijski komite spremenil pravila. V Lillehamerju leta 1994 sta se okitila z bronom.

1963
17-letni ameriški plavalec Don Schollander je na državnem prvenstvu v Los Angelesu postavil svetovni rekord na 200 m prosto (1:58,8). S tem je postal prvi v zgodovini, ki se je na tej razdalji spustil pod mejo dveh minut.

1986
Ameriški kolesar Greg Lemond je postal prvi neevropski zmagovalec Dirke po Franciji. V Parizu si je po 4.083 km privozil trim minute in 10 sekund naskoka pred Francozom Bernardom Hinaultom. LeMond je Hinaultu pomagal do pete zmage na Touru leta 1985, saj sta bila moštvena kolega v ekipi La Vie Claire. Tudi leta 1986 je nekaj časa kazalo na zmago Hinaulta, ki si je po 12. etapah privozil 5 minut naskoka, a je v gorskih etapah popustil in LeMond je prišel do svoje prve od treh zmag na Touru.

1993
Kubanec Javier Sotomayor je na atletskem mitingu v Salamanci v skoku v višino postavil svetovni rekord (2,45 m), ki je še vedno veljaven. Za en centimeter je izboljšal svoj rekordni dosežek, ki ga je leta 1989 postavil v San Juanu.

1993
Liga NBA je bila pretresena, saj je zaradi odpovedi srca nenadno umrl košarkar Bostona Reggie Lewis. Star je bil le 27 let. Srce mu je odpovedalo na treningu sredi igrišča. Zablestel je že v študentski ligi. Leta 1987 so ga v 1. krogu nabora izbrali Celticsi, ki so iskali zamenjavo za legendarnega Larryja Birda. Takoj je postal kapetan ekipe. Leta 1993 je bil Lewis na vrhuncu svoje kariere, v povprečju je dosegal 21 točk na tekmo.

1996
Britanski veslač Steve Redgrave je postal šele četrti športnik, ki je osvojil zlato medaljo na štirih olimpijskih igrah. Leta 1984 je zmagal v četvercu brez krmarja, štiri leta zatem je slavil v dvojcu v z Andyjem Holmesom. Legendarna je bila naveza z Matthewom Pinsentom. Zmagala sta na 61 tekmah zapored, med drugim tudi na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni in leta 1996 v Atlanti. Pri 38 letih je Redgrave nastopil tudi v Sydneyu leta 2000 in osvojil še svoje peto zlato olimpijsko kolanjo. Takrat je bil čan četverca brez krmarja.

1996
Med koncertom v olimpijskem parku v Atlanti je eksplodirala podtaknjena bomba. Ena oseba je umrla, 111 pa jih je bilo ranjenih.

1997
Jan Ullrich je postal prvi Nemec, ki je zmagal na kolesarski Dirki po Franciji. Na cilju v Parizu je imel 9 minut in 9 sekund prednosti pred Francozem Richardom Virenqueom, ki je osvojil pikčasto majico za najboljšega gorskega kolesarja. Tretji v skupnem seštevku je Italijan Marco Pantani. S 23 leti je Ullrich zablestel v polnem sijaju, strokovnjaki so mu pripisovali bleščečo prihodnost. Imeli so ga za naslednika Miguela Induraina. Menili so, da bo prevladoval naslednjih deset let, a je bil nato v senci Lancea Armstronga.

2011
Brazilec Felipe Alves Franca da Silva je na svetovnem prvenstvu v Šanghaju s časom 27,01 postal svetovni prvak na 50 metrov prsno. Damir Dugonjič, ki je prvič plaval v finalu SP-ja, je z zaostankom 99 stotink sekunde osvojil osmo mesto.