Milan Osterc je potrdil zmago. Foto: RTV SLO
Milan Osterc je potrdil zmago. Foto: RTV SLO
Just Fontaine in Pele
Just Fontaine in Pele. Tudi slavni Brazilec ni dosegel toliko golov na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Gianni Rivera
Gianni Rivera je bil eden najboljših italijanskih nogometašev prejšnjega stoletja.
Larry Bird
Larry Bird je ikona Bostona, po koncu njegove kariere so Celticsi na naslov prvaka v Ligi NBA čakali vse do junija 2008.
Carlos Moya
Carlos Moya je petkrat dvignil pokal v Umagu. Foto: EPA
Tyler Hamilton
Tyler Hamilton je v Atenah osvojil zlato v kronometru, vendar so mu osem let kasneje zaradi dopinških grehov vzeli naslov. Foto: EPA
Zlatko Dedič
Zlatko Dedič je zablestel ob debiju. Foto: RTV SLO

Albanci so se predvsem v prvem polčasu pokazali kot zelo čvrst nasprotnik, ki se kljub izgubljenemu položaju na lestvici ne bo zlahka vdal. Odločilna je bila 49. minuta, ko je Milan Ostrec našel Zlatka Zahoviča, ki je mojstrsko ukanil vratarja Strakosho. Albanski napadalec Altin Rraklli je nekaj minut zatem zatresel mrežo, stranski sodnik pa je že pred tem pomahal zaradi prepovedanega položaja. Osem minut pred koncem je Džoni Novak prodrl po desni strani, Milan Osterc pa je izkoristil lepo podajo in povišal na 2:0.

1933
Rodil se je francoski nogometaš Just Fontaine. Napadalec galskih petelinov je na svetovnem prvenstvu leta 1958 na Švedskem dosegel rekordnih 13 zadetkov. Bil je zvezdnik moštva Stade de Reims. V šestih sezonah je dosegel kar 121 golov. V 200 nastopih se je kar 165-krat vpisal med strelce, Reims pa je osvojil dva naslova francoskega prvaka, leta 1959 pa se je prebil do finala Pokala državnih prvakov. Zaradi dveh zlomov noge je skleniti kariero julija 1962. Leta 1967 je postal francoski selektor, a je že po dveh porazih v prijateljskih tekmah odstopil.

1943
Rodil se je italijanski nogometaš Gianni Rivera. Za azzurre je med letoma 1962 in 1974 na 60 tekmah dosegel 14 golov. Bil je med junaki evropskega prvenstva leta 1968, ko so Italijani doma postali prvaki. Dve leti kasneje je v polfinalu z odločilnim zadetkom v podaljšku pokopal Zahodno Nemčijo (4:3), v finalu pa so bili premočni Brazilci (4:1). Za Milan je v 19 sezonah odigral kar 658 tekem in zabil 164 golov. Z rdeče-črnimi je bil italijanski prvak leta 1962, 1968 in 1979, zadnji naslov je osvojil v svoji zadnji sezoni. Evrospki prvak je z Milanom postal leta 1963 in 1969. Leta 1969 je bil tudi najboljši evropski nogometaš leta.

1978
Sovjetska atletinja Vilma Bardauskiene je v skoku v daljavo, kot prva ženska preskočila mejo sedmih metrov.

1992
Eden najboljših košarkarjev vseh časov Larry Bird je sklenil kariero. Med letoma 1979 in 1992 je odigral 13 nepozabnih sezon za Boston Celticse v Ligi NBA. Prvaki so postali v letih 1981, 1984 in 1986. Bird je bil trikrat tudi najkoristnejši igralec (MVP) lige, dvakrat pa finala.

1995
V 4. krogu 1. slovenske nogometne lige je Maribor Branik premagal SCT Olimpijo s 5:1. Mariborčani so bili v večnem derbiju za razred boljši nasprotnik in so navdušili 7.000 gledalcev v Ljudskem vrtu. Alojz Fricelj je v 13. minuti z okrog 15 metrov prvič matiral nemočnega vratarja Marka Simeunoviča. Osem minut zatem je Gregor Židan povišal na 2:0. V 27. minuti je SCT Olimpija znižala rezultat. Kliton Bozgo je sam prišel pred Mladena Dabanoviča, kateremu ni preostalo drugega, kot da ga zruši. Sodnik Hvalič je pokazal na belo točko, poleg tega pa pokazal še rdeči karton. Na mariborska vrata je stopil Dino Lalič, ki pa ni mogel zaustaviti strela Kojičiča. Po podaji Židana je Pejovič dosegel še tretji gol za vijoličaste. Takoj na začetku nadaljevanja je Amir Karič s strelom z 22 metrov presenetli slabo postavljenega Simeunoviča. Piko na i nepozabnemu večeru za mariborske ljubitelje nogometa je v 58. minuti postavil Marinko Galič.

1996
Španec Carlos Moya je v finalu teniškega turnirja v Umagu premagal rojaka Felixa Mantillo s 6:0 in 7:6 (4). To je bila prva zmaga Moye v Umagu, kasneje je slavil še štirikrat (2001, 2002, 2003 in 2007). V tem hrvaškem obmorskem mestu je postal častni meščan.

1999
Merlene Ottey je bila pozitivna na dopinški kontroli. Trdila je, da je nedolžna, a je takoj odpovedala nastop na svetovnem atletskem prvenstvu v Sevilli. Odkrili so sledove prepovedanega anabolika nandralona. Otteyjeva, ki je kasneje začela nastopati za Slovenijo, se je uspela oprati krivde.

2004
Američan Tyler Hamilton je postal olimpijski prvak v kronometru. Pravo senzacijo je pripravil 38-letni Vjačeslav Jekimov, ki je osvojil srebro. Rus je že leta 2000 v Sydneyju v boju med Armstrongom in Ullrichom potegnil najdaljšo in osvojil olimpijski naslov, v Atenah pa je prikolesaril do srebra. Bron je pripadel Američanu Bobbyju Julichu. Prvi favorit Jan Ullrich je osvojil šele sedmo mesto. Osem let kasneje so Hamiltonu vzeli naslov zaradi dopinga, tako da se je v statistiko kot zmagovalec atenske vožnje na čas vpisal Jekimov.

2004
Nizozemski plavalec Pieter van den Hoogenband je zmagal na 100 m prosto na olimpijskih igrah v Atenah. Drugi je bil Južnoafričan Roland Schöman, tretji pa Avstralec Ian Thorpe, ki je Hoogenbanda ugnal na dvakrat daljši razdalji.

2004
Slovenski nogometaši so na prvi tekmi pod taktirko Braneta Oblaka remizirali s Srbijo in Črno goro. To je bila zadnja tekma slovenske izbrane vrste na stadionu za Bežigradom. Gostje so na začetku drugega polčasa zasluženo povedli. Ognjen Koroman je na desni strani preigral Amirja Kariča in podal v sredino, kjer je Nenad Jestrović premagal Boruta Mavriča. Slovenci se niso predali in v nadaljevanju zaigrali precej bolj napadalno. V 70. minuti je reprezentančni debitant Zlatko Dedič z izjemnim strelom z roba kazenskega prostora zadel prečko. Slovenci so izenačili osem minut pred koncem, ko je s prostega strela po zmedi pred vratarjem Dragoslavom Jevrićem zadel Nastja Čeh.

2008
Goran Dragič se je dogovoril za odkup pogodbe, ki jo je imel s Tau Ceramico, in je v sezoni 2008/09 igral v Ligi NBA v Phoenixu.