Franci Petek je leta 1991 dosegel uspeh kariere. Foto: MMC RTV SLO
Franci Petek je leta 1991 dosegel uspeh kariere. Foto: MMC RTV SLO
Mark Spitz
S sedmimi zlatimi odličji je igre v bavarski prestolnici zaznamoval Mark Spitz. Foto: EPA
Predrag Stojaković (Sacramento Kings)
Srbski ostrostrelec Predrag Stojaković. Foto: EPA

Nedelja, 10. februarja 1991, je bil nepozaben dan za slovenski šport. Po prvi seriji je bil Leščan na odličnem drugem mestu, zaostajal pa je le za Japoncem Akiro Higašijem. V drugi seriji je odlično skočil Norvežan Rune Olyjnik, ki je vodil do nastopa Francija Petka.

Slovenski šampion je zdržal pritisk in prevzel vodstvo. Higaši je imel ponesrečen skok - pristal je na hrbtišču skakalnice in bil le deseti. Veliko slavje se je začelo, Petku pa so zaradi pristnega veselja naslov privoščili tudi konkurentje.

1950
Rodil se je ameriški plavalec Mark Spitz. Na olimpijskih igrah leta 1968 v Mexico Cityju je osvojil srebro na 100 m delfin in bron na 100 m prosto. Z ameriškima štefatama 4 x 100 m prosto in 4 x 200 m prosto je postal olimpijskih zmagovalec. Štiri leta kasneje je v Münchnu zablestel v polnem sijaju. Priplaval si je sedem zlatih odličij (100 m delfin, 200 m delfin, 100 m prosto, 200 m prosto, 4 x 100 m prosto, 4 x 200 m prosto in 4 x 100 m mešano), v vseh disciplinah pa je postavil tudi svetovni rekord.

Po sijajnih dosežkih v bavarski prestolnici se je odločil, da bo sklenil kariero. Slavo je izkoristil z mnogimi gostovanji v televizijskih oddajah v ZDA. Filmski režiser Bud Greenspan mu je ponudil milijon ameriških dolarjev, če bi se uspel uvrstiti v reprezentanco za olimpijske igre leta 1992 v Barceloni. 41-letni Spitz se ni uspel prebiti v ekipo, prepočasen je bil na ameriških kvalifikacijah.

1992
Bonny Blair se je na olimpijskih igrah v Albertvillu vpisala v zgodovino. Postala je prva hitrostna drsalka, ki je na 500 metrov dvakrat zapored osvojila zlato medaljo.

1996
Gregor Cankar je na štadionu v Šiški v Ljubljani na državnem prvenstvu v skoku v daljino postavil slovenski dvoranski rekord. V zadnji seriji je skočil 8,24 metra.

2001
Mitja Kunc je zadnji dan svetovnega prvenstva v alpskem smučanju osvojil bronasto medaljo v slalomu. Zmagal je Avstrijec Mario Matt, 15 stotink sekunde je zaostal njegov rojak Benjamin Raich, Kunčev zaostanek na tretjem mestu pa je znašal 70 stotink. Rene Mlekuž je bil peti, Jure Košir pa osmi.

2002
Predrag Stojaković je postal prvi Neameričan, ki je na košarkarskem vikendu All Star v Ligi NBA zmagal v metanju trojk.

2007
Smučarski skakalec Jernej Damjan je v Willingenu osvojil tretje mesto in s tem prvič stopil na stopničke v svetovnem pokalu. Zmagal je Norvežan Anders Jacobsen, drugi pa je bil Nemec Michael Uhrmann.