Tina Maze je senzacionalno slavila v Švici. Foto: EPA
Tina Maze je senzacionalno slavila v Švici. Foto: EPA
Ivano Balić
Ivano Balić je popeljal Hrvate do naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Hicham El Guerrouj
Hicham El Guerrouj je izboljšal 6 let star rekord Noureddina Morcelija. Foto: EPA
Joe Louis in Max Schmeling
Joe Louis in Max Schmeling sta se leta 1960 takole spomnila "legendarnega newyorškega dvoboja". Foto: EPA

To je bila prva slovenska ženska smukaška zmaga. Druga je bila Avstrijka Maria Holaus, tretja pa Švicarka Lara Gut.

2003
Hrvaški rokometaši osvojili zlato kolajno na svetovnem prvenstvu na Portugalskem, potem ko so v finalu ugnali Nemčijo.

V Lizboni je bilo 34:31 (20:18). V tekmi za tretje mesto je Francija s 27:22 premagala Španijo. Slovenija je osvojila 11. mesto.

1967
Rodil se je latvijski hokejski vratar Arturs Irbe. V Ligi NHL je v dresu San Joseja debitiral v sezoni 1991/92. Predlani je še zadnjič branil v najmočnejši hokejski ligi.

1995
V 86. letu starosti je umrl britanski teniški igralec Fred Perry. Med letoma 1934 in 1936 je trikrat zapored osvojil wimbledonski turnir. Dosežek je uspelo preseči šele Björnu Borgu. Perry je zadnji britanski zmagovalec v Wimbledonu.

1997
Maročan Hicham El Guerrouj je na dvoranskem atletskem mitingu v Stuttgartu za skoraj za tri sekunde izboljšal 6 let star rekord Alžirca Noureddina Morcelija v teku na 1.500 metrov. El Guerrouj je progo pretekel v času 3:31,17.

1999
Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju so v moškem superveleslalomu podelili dve zlati medalji, saj sta imela Avstrijec Hermann Maier in Norvežan Lasse Kjus najhitrejši čas. Aleš Brezavšček je bil 23.

2001
Na tekaškem ultramaratonu po Avstraliji, kjer je nastopal tudi Dušan Mravlje, je umrl legendarni avstralski ultramaratonec, 57-letni Bryan Smith.

2002
Na smuku za svetovni pokal v St. Moritzu so avstrijski smučarji zasedli prvih pet mest. Zmagal je Stephan Eberharter in si s tem že zagotovil mali kristalni globus v tej disciplini. Za njim so se zvrstili Fritz Strobl, Michael Walchhofer, Hannes Trinkl in Klaus Kröll.

2005
Umrl je Nemec Max Schmeling, eden največjih boksarjev 20. stoletja. Rodil se je leta 1905, v karieri pa je od 70 dvobojev zmagal 56-krat. Njegovi borbi z Joejem Louisom sta spremenili boks in pomenita začetek velikega rivalstva med ZDA in Nemčijo. Schmelling in Louis sta se prvič spopadla leta 1936, Louis pa je takrat nepričakovano doživel prvi poraz. Čeprav je leto pozneje postal svetovni prvak, je imel Američan v mislih le to, kako se bo maščeval Schmelingu. Zadoščenje v borbi, ki so jo ljubitelji športa na obeh straneh Atlantskega oceana množično spremljali po radiu, je dobil 22. junija leta 1938. Adolf Hitler je Schmelingov poraz opisal kot sramoto za Nemčijo. Zadnje trenutke dvoboja je celo preprečil radijski prenos, tako da Nemci sprva niso vedeli za razplet.