Kristan je verjetno najbolj zaposlen serviser v svetovnem pokalu, saj Miller slovi po svoji natančnosti in perfekcionizmu. Foto: Skiracing
Kristan je verjetno najbolj zaposlen serviser v svetovnem pokalu, saj Miller slovi po svoji natančnosti in perfekcionizmu. Foto: Skiracing
Bode Miller
Za Millerja so bile slalomske točke na Vitrancu ključnega pomena, saj bi sicer moral štartati že s številko 60. Foto: RTV SLO/Kaja Sajovic
Slalomski odstopi na SP v Areju: Miller, Cochran, Valenčič
Klasičen slalomski prizor: ob progi Američani in Slovenci. Foto: Reuters
Bode Miller
Millerju slalom že dolgo ne gre več, preden zaključi kariero pa si, bolj kot vse drugo, želi spet zmage v tej disciplini. Foto: RTV SLO/Kaja Sajovic

Pogovarjali smo se z verjetno najpomembnejšim možem ekipe Bodeja Millerja – Kranjskogorčanom Robijem Kristanom.



Zadnje sezone smučarskemu uporniku težave dela zlasti slalom - nekoč njegova paradna disciplina, danes pa tarča posmeha Millerjevih nasprotnikov in vir obupa za ameriške trenerje. V zadnjih dveh sezonah je 29-letnik končal le štiri slalome, nazadnje ta vikend v Kranjski Gori, ko je pristal na ne ravno vrhunskem 23. mestu, a se je z uvrstitvijo med dobitnike točk vsaj izognil, da bi prvič v šestih letih moral ponovno štartati s sramotno številko okoli 60.

Kaj je po vaše glavni Millerjev problem pri slalomu?
Zima.

Ojej, to pa ne zveni preveč optimistično …
Ja, zamenjali smo smučke (z Atomica na Head, op. a.) - Head pa ni imel nobenega pretirano dobrega slalomskega tekmovalca, da bi lahko naredil kakšno dobro smučko.

Se pravi, da se zdaj z družnimi močmi trudite razvijati nove smuči?
Tako je.

Po pravici povej - kakšni so vaši občutki, ko greste na slalomski štart na rami z Bodejevimi smučkami, ki ste jih pripravljali celo noč, v glavi pa imate njegov rekord odstopov?
Čisto normalno. Treba je delati, treba je iti naprej, dokler ne bo spet ratal'.

Se veselite konca sezone?
Ja. Ko je taka zima, je težko. Sneg ni nikoli dober za testiranja in je težko preizkušati material, težko je razvijati naprej. Ampak, pač, do konca se bomo borili, po koncu sezone pa gremo testirati na Aljasko, ker gor bo verjetno sneg dober.

Potem pa …
Potem pa verjetno kar pavza do avgusta.

Miller rad ''grozi'' s koncem kariere. Bo drugo leto zagotovo še tekmoval?
Pogodba ga veže na Head za dve leti, čeprav je res, da pri Bodeju nikoli ne veš, kaj ga piči.

Nekaj ugibanj je bilo, za katere discipline pravzaprav pripravljate Bodeju smuči - jih pripravljate tudi za hitre dscipline ali je to delo Thomasa Bürglerja (Avstrijec, nekdanji serviser Stephana Eberharterja, op. a.)?
Letos ne več. Do letos sem pripravljal tudi za smuk in superveleslalom, ampak je preprosto preveč. Enostavno ne morem vsega. Mislim, samo pri slalomu smo do zdaj naredili čez 80 parov smuči - 80 samo za njega letos! In to enostavno ne gre. Zmanjka časa - dan je prehiter.

Pa je kakšno upanje na izboljšavo pri teh smučeh?
O , ja, brez skrbi.

Kaja Sajovic