Ted Sator bi se v prihodnosti rad vrnil v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Ted Sator bi se v prihodnosti rad vrnil v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Ted Sator
Na klopi Albe ga čaka še veliko dela. Foto: RTV SLO
Slovenski hokejisti po zmagi na SP-ju divizije I v Ljubljani
Takole so se risi veselili uspeha aprila lani v Ljubljani. Vodil jih je Sator, ki je oktobra zapustil selektorsko mesto. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s Tedom Satorjem

58-letni ameriški strokovnjak je imel ponudbe tudi iz Lige NHL, a odločil se je za odhod na Madžarsko. Pri Albi so se dogovorili za sodelovanje do konca sezone. Po porazu proti ZM Olimpiji z 0:5 so Madžari že ostali brez četrtfinala. Ted je navdušen nad igro zmajev, še posebej je hvalil veterana Todda Elika. Risom napoveduje težko delo na svetovnem prvenstvu v Kanadi.

Kako bi komentirali poraz proti ZM Olimpiji?
Olimpija je res dobra ekipa. Mi nimamo takšnih igralcev, kot sta Todd Elik in Tomaž Vnuk. Moji varovanci so se trudili po svojih močeh, a mi nimamo takih talentov.

Kako ste se počutili ob vrnitvi v Tivoli devet mesecev po velikem uspehu s slovensko reprezentanco?
Bilo je zelo zabavno, saj imam tu veliko prijateljev. Na žalost se nisem vrnil v Ljubljano. Sedel sem doma in dobil sem klic z Madžarske. Večina teh fantov je madžarskih reprezentantov, kjer jih trenira moj dober prijatelj Pat Cortina. Vodstvo kluba me je vprašalo, če bi jim prišel pomagati. Rekel sem, da se lahko dogovorimo za kratkoročno sodelovanje. Zaenkrat kar uživam, trdo delamo, se izboljšujemo, vendar nimamo še pravih rezultatov.

Odločili ste se, da prevzamete zadnjeuvrščeno ekipo Lige Ebel, čeprav ste še septembra dejali, da hočete najprej ostati doma.
Alba ni bila edina, ki je pokazala zanimanje zame. Nekatere druge ponudbe sem zavrnil, ta pa je bila prava v tem trenutku. Želel sem kratkoročen dogovor brez velikih obveznosti v prihodnosti.

Ste prejeli tudi kakšno ponudbo z Lige NHL?
Govoril sem z nekaj ljudmi. Doma sem si najprej hotel odpočiti. V naslednji sezoni bomo znova premešali karte. Pogodba z Albo mi odgovarja, saj nisem zavezan za leto ali dve.

Drugi del tekmovanja ste začeli zelo dobro. V Innsbrucku ste zmagali s 3:1, proti Olimpiji pa ste doma vodili že z 2:0, a na koncu izgubili z 2:3. To je bila verjetno odločilna tekma.
Tako je. Morali bi zabiti še tretji gol, na žalost pa je bil drugi gol proti Olimpiji zadnji, ki smo ga dosegli. Težko je doseči ugoden izid na kateri koli tekmi, če ne dosegaš zadetkov. Tudi proti Gradcu smo igrali odlično, nato pa smo si v 57. minuti praktično sami dali zadetek.

Kako bi primerjali pogoje za delo v Sloveniji in na Madžarskem?
V Sloveniji je precej več talentov. Olimpija in Jesenice igrata boljši hokej. Vodstvo Albe se ni zavedalo, kakšen velik korak naprej pomeni igranje v Ligi Ebel. Zavedli so se šele takrat, ko je bilo že prepozno, saj je bila ekipa na zadnjem mestu.

Z ženo Tracy ste uživali v Sloveniji. Radi ste imeli našo hrano in rdeče vino. Bi si lahko predstavljali vrnitev, če bi Olimpija ali Jesenice potrebovala novega trenerja v prihodnji sezoni?
Bomo videli. Mike Posma opravlja sijajno delo v Ljubljani. Igrajo odlično in zelo pametno.

V minulih sezonah ste dosegli velike uspehe z Alfo. Lani ste jo popeljali do 4. mesta v državnem prvenstvu. Letos je ekipa po 20. krogih slovenskega prvenstva na zadnjem mestu.
Mislim, da vem nekaj o trenerskem poslu!

Slovensko reprezentanco ste zapustili po velikem uspehu aprila lani. Septembra ste dejali, da vam že pet mesecev niso nakazali zasluženega denarja. Kako ste uredili stvari s Hokejsko zvezo Slovenije?
Upam, da je vse v redu, bilo je veliko nasprotujočih si mnenj. Igralci so lani dali vse od sebe. HZS naj bi delala za fante, ne pa obratno!

Pogodbo ste imeli vse do leta 2009.
V našem športu se včasih pač tudi ne strinjamo glede določnih stvari. Tokrat žal nismo našli skupnega jezika.

Kakšen je zdaj vaš odnos s predsednikom HZS-ja Damjanom Mihevcem?
Jaz nimam nikakršnih zamer do ljudi z zveze. Dogovorili smo se tako, da sta bili obe strani zadovoljni.

Dejali ste, da se bodo morali slovenski hokejisti še precej izboljšati, če želijo ostati v elitni diviziji. Skupina z ZDA, Latvijo in Kanado je zelo težka. Kakšne možnosti vidite?
Ne glede na zasedbo bo zelo težko. Kanada in ZDA bosta igrali s hokejisti iz Lige NHL. Videli ste, kaj pomeni Todd Elik za Olimpijo. On je bil izjemen igralec v NHL-u, na SP-ju boste videli 20 mladih Elikov. Slovenija igra zelo dober hokej, vendar morate ostati na realnih tleh. Čakata vas dva res težka nasprotnika.

Kakšne možnosti dajete Olimpiji in Jesenicam v četrtfinalu Lige Ebel?
Obe ekipi imata možnosti. Proti Olimpiji sem vodil Albo na treh tekmah. Res se mi dopade njihova igra. Zaradi slabših izidov v prvem delu jih čakata verjetno Dunaj ali Linz. Če bodo igrali tako kot na zadnjih tekmah, pa sploh ni pomembno, kdo bo njihov nasprotnik.

Aleš Golob

Pogovor s Tedom Satorjem