Dolgoletna alfa in omega Slovana se seli v Tivoli. Foto: RTV SLO
Dolgoletna alfa in omega Slovana se seli v Tivoli. Foto: RTV SLO
Miha Zupan
Mihi Zupanu se je po dolgem času pred kratkim na obraz le znova lahko narisal nasmeh. Foto: RTV SLO

"Gospod Rajgelj je vkopan v svoji luknji in iz nje ven ne vidi," je dejal direktor Olimpije Tavčar oktobra. Taisti Rajgelj je zdaj njegov naslednik.
Matjaž Tavčar, ki se bo konec meseca poslovil od Tivolija, je zgornje besede izrekel tik pred prvo letošnjo evroligaško tekmo v Zagrebu proti Ciboni, ko so Ljubljančani le dve uri pred srečanjem izvedeli, da Miha Zupan ne bo smel igrati.


Več kot pet mesecev se je nato nadaljeval besedni "pingpong" med Unionom Olimpijo in Geoplinom Slovanom, Zupan je na začetku marca končno spet lahko zaigral za Olimpijo, zdaj pa se mu je pod Rožnikom pridružil še direktor Geoplina Slovana Janez Rajgelj, ki ga dolgo ni hotel prepustiti zmajem. Trmasti mož s Kodeljevega je o prvih vtisih po odločitvi upravnega odbora Olimpije, da bo zdaj njen direktor, spregovoril posebej za MMC.

Kdaj ste se prvič pogovarjali z vodilnimi možmi v klubu o tem, da bi lahko postali direktor?
Tri tedne nazaj, ko so se pogovarjali tudi z drugimi kandidati.

Kakšne načrte imate v Tivoliju?
O načrtih trenutno ne morem govoriti, ker sem zaenkrat še pri Slovanu. Komentirati stanja iz Slovana ne morem. Po 1. aprilu bom pregledal stanje, videl, kako in kaj, potem bom lahko govoril o naslednjih korakih.

S čim menite, da ste prepričali "šefe" Olimpije?
Predstavil sem program dela, kako in na kakšen način si predstavljam moje delo. Očitno jim je moj način odgovarjal.

Potemtakem le veste, kaj nameravate storiti?
Saj pravim, da o tem še ne želim govoriti. Nisem še tam. Z vsemi kandidati so se pogovarjali, vendar o nobenih podrobnostih, ker jih nobeden od nas ni poznal. Vsaka sredina ima svoje zahteve.

Kako si v prihodnosti zamišljate sodelovanje Olimpije in Slovana?
Slovan je do zdaj šel svojo pot in hoče postati samostojen klub. Take so želje sponzorjev in upravnega odbora. Program je bil tak, da od njega ne bo odstopal. Na Slovanu so prevladali interesi sponzorjev. Je pa tako, da Slovan od Olimpije ni nikoli dobil nobene konkretne ponudbe za sodelovanje.

Pa nameravate vi kot Olimpijin direktor spodbuditi sodelovanje?
Nič ne morem govoriti. Ko bom postal direktor, bom moral spoštovati odločitve sponzorjev in upravnega odbora. To so strateške odločitve, o katerih direktor težko odloča. Ima lahko vpliv, a ne zadnje besede.

Ali lahko poveste kaj novega o odškodnini za Miho Zupana? Kolikšna je višina odškodnine?
Vedno znova se išče neke številke. Okrog Mihe Zupana ni nobenega problema. Slovan nima nič proti - in to je vedno znova poudarjal - če Miha Zupan igra za Olimpijo ali katerikoli drug klub. V Olimpiji so se v zadnjem času zgodile spremembe. Mi smo rekli, da ko bodo v Tivoliju kompetentni sogovorniki, se lahko dogovorimo. In očitno so zdaj sogovorniki kompetentni, rezultat tega pa je prestop Zupana iz Slovana v Olimpijo.

Kolikšna je torej odškodnina? Ugiba se tudi o tem, da je Zupan odšel v Tivoli zastonj.
Mi smo sklenili nek dogovor. Ne bom rekel, da je šel zastonj, in ne bom govoril o številkah. Mi smo sklenili dogovor, ki je v prid vsem. Nihče ni izjavil, da je to slabo za katerokoli stran.

Matej Rijavec